
Kathimerini.gr
Για μία ακόμη θερινή σεζόν, οι καθυστερήσεις στις πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια, με αιχμή το «Ελευθέριος Βενιζέλος», χτυπούν κόκκινο. Στο διαχρονικό πρόβλημα της κορεσμένης εναέριας κυκλοφορίας προστίθεται φέτος και ο αντίκτυπος της κρίσης στη Μέση Ανατολή, που έχει προκαλέσει μαζικές αναδρομολογήσεις μέσω νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η πίεση στον ελληνικό εναέριο χώρο εντείνεται, καθώς αυξάνεται ο αριθμός δρομολογίων που, μη μπορώντας να πετάξουν πάνω από τις εμπόλεμες περιοχές, στρέφονται προς τη χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερες καθυστερήσεις και περιορισμένα λειτουργικά περιθώρια για το ήδη επιβαρυμένο σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο EuroControl, η Ελλάδα συγκαταλέγεται, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία, στα λεγόμενα «hot spots» του ευρωπαϊκού δικτύου, δηλαδή στις περιοχές με τη μεγαλύτερη συμφόρηση.
Την εβδομάδα 16 έως 22 Ιουνίου 2025, το 14% των συνολικών καθυστερήσεων στην Ευρώπη συνδέθηκε με τη χώρα μας. Το ήδη φορτωμένο σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα επιφορτίστηκε ακόμη περισσότερο, λόγω των περιορισμών που επέφεραν η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η συνακόλουθη αναδρομολόγηση πτήσεων μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου. Οπως αναφέρεται, περίπου 1.000 πτήσεις αναδρομολογήθηκαν μέσω Αιγύπτου και Κύπρου και στη συνέχεια διήλθαν από νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με σημαντική επίδραση στην κατανομή της εναέριας κυκλοφορίας, ενώ επιπλέον 800 πτήσεις ακυρώθηκαν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο EuroControl ως διαχειριστής του δικτύου βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εφαρμόζοντας πρόσθετα επιχειρησιακά μέτρα.
Ακόμη πιο δυσμενής είναι η εικόνα στη Γαλλία, η οποία συγκεντρώνει το 40% των συνολικών καθυστερήσεων. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα χωρητικότητας, που αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, επιδεινούμενα και από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το 12% οφείλεται στην Ισπανία καθώς επίσης πλήττεται από ζητήματα χωρητικότητας και κακές καιρικές συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με τα αεροδρόμια του Δουβλίνου, της Λισσαβώνας, της Αθήνας και του Παρισιού (Charles de Gaulle), με στόχο την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την αδυναμία κάλυψης της προγραμματισμένης χωρητικότητας. Επισημαίνεται ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αποδίδονται στην απόκλιση μεταξύ της θεωρητικής δυναμικότητας που έχει συμφωνηθεί και της πραγματικής επιχειρησιακής απόδοσης των αεροδρομίων.
Το ζήτημα της δυναμικότητας του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο από την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις προς επίλυση. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της κυβέρνησης προβλέπει την ψήφιση τροπολογίας που αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα τα οποία είχαν επισημανθεί από τους ελεγκτές.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η παροχή κινήτρων για την επιστροφή ελεγκτών που έχουν μετακινηθεί σε διοικητικές θέσεις στους πύργους ελέγχου, καθώς και η απελευθέρωση της χορήγησης των προβλεπόμενων επιδομάτων τους. Από την πλευρά τους, οι ελεγκτές δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τον αριθμό των επιτρεπόμενων κινήσεων ανά ώρα, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτή η βελτίωση δεν έχει αποτυπωθεί στην πράξη, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς των αερομεταφορών.