ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ράλι 7 τρισ. δολαρίων της Wall Street και οι κερδισμένοι του «buy and hold»

Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, υπάρχουν προβλέψεις ότι ο S&P 500 θα σημειώσει και νέο ρεκόρ έως τα τέλη του επόμενου έτους

Money Review

Από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve, την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, τη συρρίκνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων έως την κατάρρευση τραπεζών, η Wall Street είχε να αντιμετωπίσει πολλά «βαρίδια» μέσα στο 2023. Και όμως, η χρονιά που κλείνει αποδεικνύεται εξαιρετική για όσους εφάρμοσαν την πιο απλή επενδυτική στρατηγική από όλες: Να αγοράσουν και απλά να περιμένουν.

Ο S&P 500 άγγιξε το χαμηλό του για το έτος στις 5 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ανέβαινε σταθερά, φτάνοντας την Παρασκευή σε ιστορικό υψηλό. Πρόκειται για ένα ράλι 7 τρισ. δολαρίων, όπως υπολογίζει το Bloomberg.

Ο βασικός δείκτης της Wall Street ενισχύθηκε κατά 0,2% τις τελευταίες πέντε ημέρες, κλείνοντας την έκτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα του, στο μεγαλύτερο θετικό σερί από το 2019.

Διαχειριστές κεφαλαίων και στρατηγικοί αναλυτές είχαν ξεκινήσει τη χρονιά ανησυχώντας για ύφεση, αλλά τελικά βρέθηκαν να κυνηγούν το ράλι, καθώς η οικονομία συνέχισε σε τροχιά ανάπτυξης.

Λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 20% και έχει ήδη ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 500 μονάδες βάσης την μέση τιμή-στόχο που είχαν θέσει οι αναλυτές της Wall Street τον Ιανουάριο.

Τώρα, η ανησυχία αρχίζει να κυριαρχεί και πάλι στην αγορά. Τα hedge funds πούλησαν μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Morgan Stanley. Η Goldman Sachs συμβούλεψε τους πελάτες της να αναζητήσουν προστασία έναντι των δυνητικών απωλειών, ενώ ο Michael Hartnett της Bank of America εκτίμησε ότι οι μετοχές θα υποφέρουν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι οι αποτιμήσεις μοιάζουν ακριβές, την ώρα που τα εταιρικά κέρδη των αμερικανικών εισηγμένων δεν επιτρέπουν τις επαναγορές μετοχών. Ενώ οι προσδοκίες μια επιτοκιακές μειώσεις ενισχύουν τα χρηματιστήρια τελευταία, η ανησυχία ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτή η νομισματική χαλάρωση είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Ωστόσο, εάν η εμπειρία του 2023 έδειξε κάτι, αυτό είναι ότι όσοι προσπάθησαν να πιάσουν το timing της αγοράς (δηλαδή να αγοράσουν στα χαμηλά και να πουλήσουν στα ψηλά) βγήκαν χαμένοι. Η αγορά και διακράτηση (buy and hold) έδωσε μεγαλύτερα κέρδη από τις 22 άλλες στρατηγικές που εξέτασε το Bloomberg.

Και αυτό γιατί ενώ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά καιρούς, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επιδεικνύει μια επίμονη ανοδική τάση, η οποία στηρίζεται στην ικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να αυξάνουν τα κέρδη τους. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 επέστρεψαν σε θετική τροχιά το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται να επιταχυνθούν το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, υπάρχουν προβλέψεις ότι ο S&P 500 θα σημειώσει και νέο ρεκόρ έως τα τέλη του επόμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση