ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χατζηγιάννης και η κληρονομιά των ΜΕΔ ενώπιον της επιτροπής Αρέστη

Συνέχεια στην αρνητική εικόνα που επικρατούσε στον Συνεργατισμό έδωσαν τρία πρώην στελέχη του

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κατάθεση τριών πρώην στελεχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ήλθε να συμπληρώσει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την περασμένη εβδομάδα για τον Συνεργατισμό σε επίπεδο ηγεσίας. Ανδρέας Τρόκκος, Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης & Συντονισμού Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, Τάκης Ταουσιάνης πρώην πρόεδρος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Δημήτρης Θεοδότου πρώην μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατούσε στο Συνεργατικό Πιστωτικό ίδρυμα την περίοδο 2013-2017. Οι καταθέσεις των τριών ήλθαν να επιβεβαιώσουν το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατούσε στα ηγετικά δώματα με βασικό πρωταγωνιστή τον Νικόλα Χατζηγιάννη γενικό διευθυντή της ΣΚΤ. Άλλο σημαντικό στοιχείο τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αλλά και μια εταιρική διακυβέρνηση, κακή, όπως υποστηρίχθηκε ενώπιον της Επιτροπής.

Η Κληρονομιά

Ένα κομμάτι της ακρόασης των τριών ασχολήθηκε με τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού καθώς και τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν για μείωσή του. Επί του συγκεκριμένου θέματος αίσθηση προκάλεσε ο Ανδρέας Τρόκκος, ο οποίος είχε ως αρμοδιότητα να καταστεί ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας βιώσιμος μέσα από την αναδιάρθρωση. Ο κ. Τρόκκος, αφού χαρακτήρισε το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης δύσκολο, υποστήριξε πως τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού ήταν κληρονομιά από την προ του 2013 εποχή χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το χρονικό εύρος των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Μετά την κρίση, όπως ανέφερε, τα νέα δάνεια ήταν περιορισμένα. Ο ίδιος απέδωσε την αποχώρησή του από τη ΣΚΤ στην προβληματική, όπως χαρακτήρισε, διαχείριση των ΜΕΔ. «Διαφαινόντουσαν οι κίνδυνοι, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή δεν υπήρχε η θέληση. Μετά ήταν και η αποχώρηση του Μάριου Κληρίδη» ανέφερε ο μάρτυρας. Σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργου Αρέστη ο κ. Τρόκκος απάντησε καταφατικά πως η απογοήτευση ήταν ένας από τους λόγους παραίτησής του ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, δεν ήταν ο μοναδικός. Υπήρχαν αδυναμίες στο θέμα του εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων, τόνισε ο μάρτυρας. «Δεν υπήρχαν τα κατάλληλα άτομα που να γνωρίζουν το αντικείμενο. Είχαν γίνει μελέτες για κεντροποΐηση αυτών των υπηρεσιών. Το ΔΣ της ΣΚΤ γνώριζε για τα προβληματικά δάνεια. Υπήρχε μια συνεχής ενημέρωσης. Εκ των πραγμάτων δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή για το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς Δ.Σ.».

Παρεμβάσεις

Εν αντιθέσει με τους δύο πρώτους μάρτυρες η Επιτροπή εστίασε και στο ενδεχόμενο των έξωθεν παρεμβάσεων στον Συνεργατισμό. Ο Γιώργος Χαραλάμπους μέλος της Επιτροπής ζήτησε από τον κ. Τρόκκο να απαντήσει αν είχε εντοπίσει πολιτικές παρεμβάσεις για την τοποθέτηση προσώπων σε Επιτροπείες ή άλλα πόστα. Ο κ. Τρόκκος, αν και απάντησε πως δεν γνώριζε, δεν απέρριψε κάτι ανάλογο, λέγοντας πως ακουγόντουσαν πολλά. Σε κάποια άλλη στιγμή ο μάρτυρας σημείωσε πως μετά την αποχώρηση Κληρίδη για κάποιους μήνες υπήρχε ένα κενό. «Δεν υπήρχε θέληση να γίνουν πράγματα στον Συνεργατισμό». Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται απάντησε πως η αναφορά του αφορά τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην πολιτεία.

Κόντρα με Χατζηγιάννη

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Τάκης Ταουσιάνης πρώην πρόεδρος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο οποίος για να δώσει το μέγεθος των όσων αντιμετώπισε στη ΣΚΤ επικαλέσθηκε την επαγγελματική του συνύπαρξη με τρεις Προέδρους της Δημοκρατίας (Γλαύκο Κληρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλο, Νίκο Αναστασιάδη) και πέντε Υπουργούς Οικονομικών. Όπως είπε έφυγε γιατί είχε συνεχείς επαγγελματικές διαφωνίες με το εκτελεστικό σκέλος της διοίκησης όπως τον Νικόλα Χατζηγιάννη και μέλη της Επιτροπείας. «Έκρινα ότι αυτού του είδους ο διχασμός έκανε κακό στο Συνεργατισμό. Δεν μπορούσε ο πρόεδρος της Επιτροπείας να διαφωνεί τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπείας, και να ήταν μειοψηφία. Δεν βλέπαμε τα πράγματα με τον ίδιο φακό». Κάποια μέλη της Επιτροπείας εμφανίσθηκαν έκπληκτα για το λόγο ότι δεν εγκαταλείπεται έτσι μια θέση προέδρου σημειώνει ο κ. Ταουσιάνης.

Οι διαφωνίες με Χάρη

Εν αντιθέσει με το κλίμα που επικρατούσε εντός του Συνεργατισμού ο κ. Ταουσιάνης περιέγραψε ως καλές τις σχέσεις του με τον ΥΠΟΙΚ. «Ουδέποτε μου ζητήθηκε να ευνοήσω ή να βοηθήσω κάποιον. Με το ΥΠΟΙΚ διαφώνησα με τη σύσταση του Συμβουλίου, με την επιλογή της εταιρείας Altamira για τη διαχείριση των ΜΕΔ. Είχαμε διαφορετική προσέγγιση (ΥΠΟΙΚ) για τη δωρεάν διάθεση του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού. Υπήρχε έντονη διαφωνία, γραπτή, και των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ και Κεντρική Τράπεζα). Διαφωνούσαν κάθετα. Ο ΥΠΟΙΚ είχε πει ότι αυτό ο Οργανισμός (Συνεργατισμός) πρέπει να φύγει από το κράτος».

Ακατάλληλος ο Χατζηγιάννης

Στις εσωτερικές διεργασίες μετά την αποχώρηση Μάριου Κληρίδη αναφέρθηκε και ο τρίτος μάρτυρας Δημήτρης Θεοδότου πρώην μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ο διορισμός του οποίου τερματίσθηκε το 2015. Όπως ο ίδιος προσδιόρισε η παύση του οφείλεται στη διαφωνία με την οργανωτική δομή, με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και τον διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη ως εκτελεστικού Διευθυντή στη θέση του Μάριου Κληρίδη. «Διαφώνησα με αποτέλεσμα να υπάρξουν πιέσεις από τον εκπρόσωπο του μετόχου της Συνεργατικής, το κράτος, για διορισμό του Χατζηγιάννη προκειμένου να μη δημιουργηθεί αρνητική εικόνα. Με τον διορισμό Χατζηγιάννη διαφωνούσαμε δύο της Επιτροπείας». Ο ίδιος ανάφερε πως ο κ. Χατζηγιάννης δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο που απαιτούσε η Συνεργατική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση