ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Σε μονοψήφιο αριθμό τα ΜΕΔ στους επόμενους 12 μήνες

Η οικονομία παραμένει σε σταθερή και υγιή ανάπτυξη σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης - Στο 3.5% η ανάπτυξη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κυπριακή οικονομία παραμένει σε μια τροχιά υγιούς ανάπτυξης, με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο να είναι στο 3.5% και υπερδιπλάσιος από το μέσο όρο της ΕΕ, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου για το 2018 και του πλαισίου στρατηγικής δημοσιονομικής πολιτικής για το 2020 - 2022.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι αριθμοί αυτοί απαντούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτούς που μηδενίζουν τα οικονομικά επιτεύγματα αυτής της Κυβέρνησης στο βωμό της προεκλογικής περιόδου. Δεν πρεπει, είπε, να ξεχνάμε το που ήταν η οικονομία και που βρίσκεται σήμερα. Επαναλαμβάνω την προσήλωσή μας, τόνισε, στις πολιτικές και τις κινήσεις που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα. Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει θετική αντανάκλαση στην αγορά εργασίας και συνεχίζει να μειώνεται, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. "Η ανεργία ήταν στο 3.7% το 2008, έφτασε στο 16-17% την περίοδο 2013 - 2014 και τώρα είναι στο 7%. Παραμένει βασικός και υλοποιήσιμος στόχος μας η επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020", σημείωσε.

Όσον αφορά στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο Υπουργός σχολίασε πως έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος από το υψηλό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 και ανέφερε πως στους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να μειωθούν σε μονοψήφια νούμερα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το στρατηγικό πλαίσιο για το 2020 και πλέον έχει καθοριστεί η οροφή των δαπανών στα 6.55 δισ. για το επόμενο έτος. Στη βάση αυτού του υπολογισμού δαπανών για το 2020 θα δημιουργηθεί ο επόμενος προυπολογισμός και εκτός από ισοσκελισμένος υπόλογίζεται πως θα υπάρχει και πλεόνασμα γύρω στο 2.5% του ΑΕΠ.

"Η ισχυρή ανάπτυξη έχει επίδραση και στην πορεία των δημοσίων οικονομικών. Με βάση τα στοιχεία του τριμήνου για το 2019 σε ταμειακή βάση διατηρείται ένα πλεόνασμα. Επίσης το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία, όπου το 2008 ήταν στο 45%, το 2013 ήταν στο 102.5% και ενώ παραμένει στα ίδια επίπεδα στο τέλος του 2018, φέτος θα πέσει μέχρι το 2019 στο 95% και κάτω από το 90% στο 2020 που είναι το έτος αναφοράς του Στρατηγικού Σχεδίου Δημοσινομικής Πολιτικής", συμπλήρωσε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το Υπουργικό ενέκρινε και την ετήσια έκθεση του Υπουργείου για το 2018. "Αποτυπώνεται η πρόοδος για το 2018, επετεύχθη η μετάβαση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, αποτυπώνεται η νέα πολιτική με στόχο την έρευνα και την καινοτομία, ενώ διευρύνεται η παραγωγική βάση", κατέληξε.

Ομαλή διαδοχή

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει συζητηθεί το όνομα του Υπουργού που θα το διαδεχθεί, ανέφερε ότι δεν είναι με την πρόωρη ανακοίνωση του επόμενου Υπουργού Οικονομικών που διασφαλίζεται η ομαλή διαδοχή, είναι με την προώθηση και τον έγκαιρο χειρισμών ζητημάτων όπως η ετοιμασία του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην υποβολή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προϋπολογισμών, ιδιαίτερα των ημικρατικών οργανισμών, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το ζήτημα απασχολεί και την εκτελεστική εξουσία. Όπως είπε, είναι αδιανόητο να ετοιμάζεται έγκαιρα ο κρατικός προϋπολογισμός και να είναι ενώπιον της Βουλής πολύ πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους και να μην καθίσταται εφικτό το ίδιο και για μια σειρά από οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Όπως είπε, έχει πρόσφατα εγκριθεί ένα πλαίσιο διαδικασίας από το Υπουργικό Συμβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα φέτος να υπάρξει ορθότερη λειτουργία για να μην προκύπτουν αυτή η κακή εικόνα.

Αχρείαστη η απεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων

Πρόκειται ίσως για την πιο αχρείαστη απεργιακή κινητοποίηση την οποία έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το θέμα της επ’ αόριστον απεργίας των συμβασιούχων του δημοσίου.

Όπως καταγράφει το ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι επειδή αφορά μια σειρά αιτημάτων τα οποία είτε στην πράξη εφαρμόζονται και ισχύουν, είτε αφορούν αιτήματα για τα οποία πολιτικά μιλώντας δεν υπάρχει καμιά ένσταση, καμιά διαφωνία, καμιά επιφύλαξη, αλλά βρίσκεται η εφαρμογή τους αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα.

«Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και των αορίστου, ούτε σε σχέση με τον μισθό, ούτε σε σχέση με τις προσαυξήσεις, ούτε σε σχέση με την καταβολή ΑΤΑ, ούτε σε σχέση με την παραχώρηση γενικών αυξήσεων όταν αυτές δίνονται, ούτε σε σχέση με τις αποκοπές, ούτε σε σχέση με το ωράριο εργασίας, ούτε σε σχέση με τις άδειες. Σε όλα σχεδόν τα ζητήματα έχει εφαρμοστεί η πλήρης εξομοίωση των όρων απασχόλησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το βασικό ζήτημα το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί είναι αυτό της ανέλιξης, της προαγωγής δηλαδή στην επόμενη κλίμακα, αίτημα το οποίο όπως είπε, πολιτικά βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση, ωστόσο είναι ζήτημα νομικό και συνταγματικό.

Όπως είπε, υπέδειξε και στους εκπροσώπους αυτών των εργαζομένων ότι αν εξευρεθεί ή υποδειχθεί νόμιμος συνταγματικός τρόπος που θα διασφαλίσει την ανέλιξη, πολιτική η θέση της Κυβέρνησης είναι υπέρ. Για αυτό το λόγο είπε, θεωρεί εντελώς αχρείαστη την απεργιακή κινητοποίηση και σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. «Δεν είναι έτσι που λαμβάνονται και μπορούν να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, ούτε και πρόκειται η Κυβέρνηση να δεχθεί τέτοιου είδους πιέσεις από τις στιγμή που πρόκειται για ένα ζήτημα νομικής και συνταγματικής τάξης», ανέφερε. Εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία τόσο του κοινού όσο και των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για τις αποκοπές στους μισθούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση