ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρχονται αντιχαλαζικά δίκτυα για ορεινές περιοχές

Προωθείται συνεργασία Κύπρου με γειτονικές χώρες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το φθνόπωρο αναμένεται να ανακοινωθούν νέα επενδυτικά προγράμματα για αντι- χαλαζικά δίκτυα στις ορεινές περιοχές, για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, εγκατάσταση των μονάδων αφαλάτωσης και μετακίνηση οχληρών υποστατικών που ενοχλούν τις κοινότητες. Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία παρουσίασε το έργο του Υπουργείου του για την περίοδο Μαρτίου 2018- Απριλίου 2019. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο από το Υπουργείο, οι οποίες οργανώθηκαν γύρω από πέντε κύριες ενότητες (Γεωργία- Αγροτική Ανάπτυξη, Υδατική Πολιτική, Περιβάλλον- Δάση, Αλιεία- Θαλάσσιες Έρευνες, προστασία και ευημερία των ζώων και διασφάλιση της δημόσιας υγείας). 

Ο κ. Καδής σημείωσε επίσης το πρόβλημα υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλα τα τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, επισημαίνοντας ότι ειδικά το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ανάγκη προσωπικού και για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών. 

Με δορυφόρο θα εντοπίζονται οι διαρροές

Έρχονται χρονιές ανομβρίας σημείωσε ο κ. Καδής τονίζοντας ότι θα προωθηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στρατηγική για αντιμετώπιση της ανομβρίας και τη λήψη μέτρων ετοιμότητας για τις περιόδους ξηρασίας, αύξηση διαθεσιμότητας και συγκέντρωσης νερού. Προωθούν επίσης σύστημα δορυφόρου για εντοπισμό των διαρροών. Πρόκειται για τεχνική που παρακολουθεί τις διαφορές της υγρασίας στο έδαφος και εντοπίζει διαρροές. Φέτος θα γίνει πιλοτικά η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νέου συστήματος, τις λεπτομέρειες του οποίου θα τις υποδείξει η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί το Υπουργείο Γεωργίας. Προωθείται παράλληλα πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας για συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Άμεσα οι αποζημιώσεις

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο παραγωγός αποζημιώνεται μετά από ένα χρόνο και στόχος του Υπουργείου είναι η στήριξη του Κύπριου αγρότη υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Σημείωσε δε ότι μόνο το 2018, ποσό ύψους 102 εκατ., ευρώ, δόθηκε στον αγροτικό κόσμο, μέσα στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής. Επιπλέον, 16 εκατ., ευρώ δόθηκαν για αποζημιώσεις για ζημιές από το 2010 μέχρι το 2018. Ωστόσο καθίσταται σαφές ότι το σύστημα γεωργικής ασφάλισης πρέπει να αλλάξει ώστε οι αποζημιώσεις να δίνονται πιο άμεσα. Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά του κ Καδή για την προσπάθεια ώστε το ινστιτούτο γεωργικών ερευνών, να μετατραπεί σε σχολή ανώτερης εκπαίδευσης.  Προχωρά παράλληλα η προστασία των παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας αλλά και η προσπάθεια καθιέρωσης σήματος κυπριακού προϊόντος. Στο μεταξύ προχωρεί η μεταρρύθμιση συμβουλίου εμπορίας κυπριακών πατατών, και η αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, για το οποίο έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο και σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση. 

Μεταλλείο Μιτσερού

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης στο μεταλλείο του Μιτσερού, και τις σκέψεις του Υπουργικού Συμβουλίου τους προηγούμενους μήνες για ανάδειξη του ως μουσείο ιστορική γεωλογίας στην Κύπρο λόγω των ιστορικών παλιών υποδομών μεταλλευτικής ιστορίας και μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση