ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποτροπιασμός για την κακοποίηση καρχαρία από ψαράδες στη Λάρνακα (vid)

Κάλεσμα στις αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν του θέματος

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Σάλος, αποτροπιασμός και αποδοκιμασία ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φόντο κακοποίηση μικρόσωμου καρχαρία στη Λάρνακα. Την εν λόγω αποκάλυψη έκαναν οι ίδιοι οι ψαράδες μέσα από ανάρτησή τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα και με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Enalia Physis Environmental Research Center, όπου δημοσιεύει και τις εικόνες, αναφέρει ότι πρόκειται για αλίευση «καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος».

Παρά και τις αναφορές ότι αργότερα το ζώο απελευθερώθηκε, η κακομεταχείριση που υπέστη, καθιστά ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζώο αργότερα να απεβίωσε.

Οι λόγοι γιατί δεν επιβίωσε σύμφωνα με τον Οργανισμό:

1. Μεταχείριση/αρπαγή από βραγχιακές σχισμές. Τα βράγχια είναι το όργανο που επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματος στους ιχθύες. Με απλά λόγια, είναι οι πνεύμονες των ψαριών. Στο υλικό που δημοσιεύθηκε φαίνεται η μεταχείριση του καρχαρία από τις βραγχιακές σχισμές. Αυτό και μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το όργανο που επιτρέπει στο ζώο να αναπνέει έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ειδικά μετά από τόση πίεση που ασκήθηκε. Αν και το ζώο μετά την απελευθέρωση μπορεί να φαίνεται ότι είναι ζωντανό, στην ουσία μπαίνει σε μια διαδικασία αργού θανάτου.

2. Αίμα στο κατάστρωμα. Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι το ζώο είναι στο κατάστρωμα του σκάφους με αίμα να ρέει από τα βράγχια, κάτι που βεβαιώνει ακόμα περισσότερο την ζημιά που προκλήθηκε στα βράγχια του.

3. Αρκετός χρόνος εκτός νερού. Στα ψάρια μπορεί να προκληθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μετά από παρατημένη έκθεση τους έξω από το νερό λόγω έλλειψης οξυγόνου. Από τις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο ότι ζώο παρέμεινε για παρατεταμένο διάστημα εκτός νερού, αφού μετά την αλίευση του ακολούθησε μια διαδικασία φωτογραφίσεων και επίδειξης πάνω στο σκάφος.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Οργανισμού:

Το Τμήμα Αλιείας διερευνά υπόθεση

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών διερευνά υπόθεση αλίευσης καρχαρία από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος.

Πρόσθεσε ότι «το Τμήμα Αλιείας είχε ενημερωθεί από εκπρόσωπο της Εnalia Physis Enviromental Research Centre για το θέμα, ωστόσο το συγκεκριμένο βίντεο είχε περιέλθει ήδη στην αντίληψη μας. Το ζήτημα κατά πόσον το ζώο πριν απελευθερωθεί στη θάλασσα, έχει καταπονηθεί είναι υπό διερεύνηση».

Πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις τα συγκεκριμένα είδη πρέπει αμέσως να απελευθερώνονται στο νερό γιατί ο χρόνος παραμονής τους έξω από αυτό επιδρά εις βάρος τους. Γι’αυτό το Τμήμα θα προχωρήσει σε συστάσεις για σωστές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση τυχαίας σύλληψης τέτοιων ειδών» σημείωσε.

Σε ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Εnalia Physis Enviromental Research Centre ανέφερε πως «την Δευτέρα 28/09/2021 δημοσιεύθηκε, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής».

Προστίθεται ότι «ο περί αλιείας νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία, δεν απαγορεύει την αλίευση του συγκεκριμένου είδους, αλλά σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιοδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του. Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους από τους ιδιοκτήτες/υπαλλήλους του συγκεκριμένου τουριστικού σκάφους».

Σημειώνεται πως «παρά την αναφορά ότι το ζώο στη συνέχεια απελευθερώθηκε ζωντανό, η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε».

«Καταδικάζουμε παρόμοια περιστατικά και ανάλογοι χειρισμοί και πρακτικές θα πρέπει να αποφεύγονται» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΜΚΟ και καλεί το κοινό να «είναι πιο ευαίσθητο με το συγκεκριμένο θέμα», σημειώνοντας πως «η φωτογράφιση με ένα ζώο που υποφέρει και ο βασανισμός του, άνευ λόγου και αιτίας, πρέπει να είναι αποκρουστικά και κατακριτέα από όλους».

Ο Οργανισμός αναφέρει ακόμα στην ανάρτηση του στα ΜΚΔ πως «η αλιεία καρχαριών και σελαχιών δεν αποτελεί στόχο, αλλά είναι αποτέλεσμα τυχαίας αλίευσης. Η βέλτιστη πρακτική είναι η απελευθέρωση του ζώου όταν είναι ακόμα στο νερό και οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, γνωρίζουν τους τρόπους για σωστή διαχείριση και απελευθέρωση των καρχαριών. Δυστυχώς στην περίπτωση που αναφέρουμε οι πρακτικές αυτές δεν εφαρμόστηκαν».

Ταυτόχρονα καλούνται οι «αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το περιστατικό, αφού με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X