ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Δελχί: 40.000 μαραθωνοδρόμοι στην πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα στον κόσμο

Οι διοργανωτές έχουν λάβει ειδικά μέτρα για να περιορίσουν τους κινδύνους για την υγεία των δρομέων

Newsroom Κ, Αθήνα

Περισσότεροι από 40.000 μαραθωνοδρόμοι ετοιμάζονται να τρέξουν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, παρά την επικίνδυνη ατμοσφαιρική μόλυνση.

Την τελευταία εβδομάδα, η πόλη έχει καλυφθεί από ένα πυκνό στρώμα νέφους, και είναι χαρακτηριστικό πως κάποια κτήρια διακρίνονται με δυσκολία μέσα από την ομίχλη. Οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα, είναι στο κόκκινο, καθώς σε μια κλίμακα από το 0 έως το 500, το Νέο Δελχί βρισκόταν χθες στο 227, δηλαδή στην κατηγορία «πολύ ανθυγεινό».

Η μέτρηση αφορά την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, ανά κυβικό μέτρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια ασφαλής μέτρηση για τον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να είναι στο 25.

Η σωματική άσκηση, πόσο μάλλον ο μαραθώνιος, είναι πραγματικά επικίνδυνος για τον άνθρωπο σε αυτές τις συνθήκες. Τα μικροσωματίδια μπορεί να εισχωρήσουν μέσα στα πνευμόνια και να φτάσουν στο αίμα του ανθρώπου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά.

Παρά το γεγονός αυτό, στον φετινό ημιμαραθώνιο στο Νέο Δελχί, έχουν δηλώσει συμμετοχή ο αριθμός – ρεκόρ για τα δεδομένα της Ινδίας, των 40.633 ατόμων.

Οι διοργανωτές έχουν λάβει ειδικά μέτρα για να περιορίσουν τους κινδύνους για την υγεία των δρομέων. Θα ξεβγάλουν όλο το μήκος της διαδρομής με ένα ειδικό μείγμα νερού με ουσίες που που θα μπορούσαν να μειώσουν τη σκόνη και τα επικίνδυνα σωματίδια.

Επίσης θα δοκιμάσουν μια υψηλής τεχνολογίας μέθοδο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και η οποία θα σπρώχνει σε διαφορετικές κατευθύνσεις την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Οι διοργανωτές, δήλωσαν στο CNN ότι θα υπάρχουν υγειονομικές δομές και αυξημένο υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη διαδρομή.

Αρκετοί μαραθωνοδρόμοι παραμένουν ωστόσο ιδιαίτερα ανήσυχοι. Ο Τζόναθαν Γκιλ Χάρις, που τρεχει σε μαραθώνιους στην Ινδία από το 2012, δήλωσε ότι η ατμόσφαρα έχει επιβαρυνθεί δραματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Δεν έχουν σταματήσει οι άνθρωποι να τρέχουν, αλλά είναι πραγματικά πρόκληση και ανησυχία με τα επίπεδα της μόλυνσης να φτάνουν εκεί που έχουν φτάσει», τόνισε και πρόσθεσε πως αρκετοί δρομείς φορούν μάσκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση