ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος WEEE: Ανακυκλώθηκαν 17.351 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Η WEEE Cyprus αποτελεί το πρώτο και το μόνο αδειοδοτημένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Κύπρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Από την έναρξη λειτουργίας της το καλοκαίρι του 2008 μέχρι σήμερα η WEEE Cyprus έχει ανακυκλώσει 17.351 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν πέραν των 260 σημείων συλλογής παγκύπρια.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αθανασίου αναφέρεται στην ίδρυση του οργανισμού και το έργο που επιτελεί, μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και εξηγεί γιατί οι καταναλωτές πρέπει να ανακυκλώνουν τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές τους συσκευές αντί να τις πετάνε στα σκουπίδια.  

Απαντώντας σε ερώτηση για την ίδρυση του WEEE Cyprus ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ την 1 Ιουνίου του 2008, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στη βάση των προνοιών του σχετικού Κανονισμού.

Νομοθεσία του 2002 καθορίζει το πλαίσιο ευθυνών και των υποχρεώσεων των παραγωγών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού οι οποίοι στην περίπτωση της Κύπρου είναι οι εταιρείες που εισάγουν τέτοιο εξοπλισμό στη Δημοκρατία.

«Η WEEE Cyprus αποτελεί το πρώτο και το μόνο αδειοδοτημένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού  στην Κύπρο», λέει.

Ερωτηθείς πόσες εταιρείες συμμετέχουν στο σύστημα, ο κ. Αθανασίου απαντάει ότι σήμερα 378 υπόχρεες εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στη WEEE Cyprus, προσθέτοντας ότι από αυτές, 26 είναι μέτοχοι της.

Σε ερώτηση ποιες συσκευές καλύπτει, αναφέρει ότι ο οργανισμός συλλέγει μεγάλες καθώς επίσης και μικρές οικιακές συσκευές.

«Συλλέγουμε επίσης εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη, όπως τηλεοράσεις, φωτιστικά είδη, λαμπτήρες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμό ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικές συσκευές, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και συσκευές αυτόματης διανομής», λέει.

Με απλά λόγια, προσθέτει, «ό,τι μπαίνει στην πρίζα ή ότι δέχεται μπαταρίες μπορεί να ανακυκλωθεί από τον οργανισμό μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα υπάρχουν πέραν των 260 σημείων συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών παγκύπρια.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρει, υπάρχουν 76 σημεία για συλλογή λαμπτήρων, 145 παλετοκιβώτια για μικροσυσκευές και 39 κιβώτια τύπου hook.
 
Ανακοινώνει παράλληλα ότι «πολύ σύντομα, ο αριθμός των κιβωτίων τύπου hook θα αυξηθεί σε 68, μία σημαντική επένδυση που αγγίζει τα €100.000».  Διευκρινίζει ότι το κοινό μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα weeecyprus.com.cy

Κληθείς να δώσει στοιχεία για τον όγκο των ηλεκτρικών συσκευών που ανακυκλώνεται ο Πρόεδρος της WEEE αναφέρει ότι «από το 2009-2011 συλλέγαμε μικρές ποσότητες ηλεκτρικών συσκευών».
 
Από το 2011 και μετά, προσθέτει, «οι ποσότητες αυξήθηκαν με σταθερούς ρυθμούς».
 
Από την ίδρυση του οργανισμού μέχρι και σήμερα έχουν ανακυκλωθεί 17.351 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σημειώνει.
 
Ενημερώνει επίσης ότι «το 2018 συλλέξαμε 2603 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, 32 τόνους λαμπτήρες, ενώ 160 τόνοι έτυχαν επαναχρησιμοποίησης».

Αναφορά κάνει ο κ. Αθανασίου και σε σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η WEEE Cyprus με την ύπαρξη των λεγόμενων “free-riders”, οι οποίοι, όπως λέει, «δεν διαχειρίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις συσκευές, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα παλιοσίδερα».

«Ο Οργανισμός μας εγγυάται ότι οι συσκευές που ανακυκλώνονται διαχειρίζονται με τον σωστό τρόπο», διαβεβαιώνει.

Σε ερώτηση για το που καταλήγουν οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές ο κ. Αθανασίου απαντάει ότι όλες οι συσκευές που συλλέγονται, καταλήγουν στο Κέντρο Ταξινόμησης και Αποθήκευσης του Συστήματος που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή βαριάς οχληρίας Γερίου.

Το κέντρο, προσθέτει, «εξυπηρετεί τα υλικά από τις συλλογές που εκτελεί το σύστημα, αλλά λειτουργεί και ως σημείο παραλαβής στο οποίο πολίτες, εταιρείες και κρατικά τμήματα, μεταφέρουν τις συσκευές τους».

Εκεί, εξηγεί, γίνεται η διαλογή των υλικών στις διάφορες υποκατηγορίες διαχείρισης τους και προωθούνται στη συνέχεια στους διαχειριστές με τους οποίους συνεργάζεται το σύστημα για διαχείριση.

«Οι συσκευές αφού ζυγισθούν, ταξινομούνται σε κατηγορίες με κριτήριο διαχωρισμού τη μετέπειτα διαχείρισή τους», αναφέρει, προσθέτοντας ότι κάθε κατηγορία συσκευών ταξινομείται και αποθηκεύεται με συγκεκριμένες μεθόδους σε χωριστά μέρη της αποθήκης, με τρόπο που να είναι εύκολη και ασφαλής η μετέπειτα φόρτωσή τους στα οχήματα, ή τα κιβώτια παραλαβής των συσκευών για διαχείριση.

Ερωτηθείς ποιος καλύπτει το κόστος λειτουργίας της εταιρείας ο Πρόεδρος της WEEE Cyprus απαντάει ότι καλύπτεται από τις υπόχρεες εταιρείες – εισαγωγείς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που τοποθετούν τα προϊόντα τους στην κυπριακή αγορά.

Οι εταιρείες πληρώνουν κάθε χρόνο τέλη στον οργανισμό ανάλογα με τις ποσότητες συσκευών που εισάγουν και το βάρος τους, αναφέρει, προσθέτοντας ότι «φυσικά το κόστος μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή».

Για αυτό, σημειώνει ο κ. Αθανασίου, «ο στόχος μας είναι να διατηρούμε το κόστος συλλογής και διαχείρισης όσο πιο χαμηλά γίνεται, έτσι που ο τελικός καταναλωτής να επιβαρύνεται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η ευθύνη και η συμβολή του κράτους είναι πολύ σημαντική σε διάφορα στάδια και αναμένουμε πολύ περισσότερη υποστήριξη».

Στο ερώτημα γιατί κάποιος να ανακυκλώσει την παλιά ηλεκτρική του συσκευή αντί να την πετάξει στα σκουπίδια ο Πρόεδρος της WEEE εξηγεί ότι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές συγκαταλέγονται με βάση τον νόμο στα επικίνδυνα απόβλητα.

Ως εκ τούτου, λέει, «με το να πετάξει κάποιος τη συσκευή του αντί να την ανακυκλώσει επιβαρύνει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την δική του υγεία».

Επιπλέον, προσθέτει ο κ. Αθανασίου, «με την ανακύκλωση των συσκευών μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών, ενώ αξιοποιούνται τα υλικά των συσκευών και να μειώνονται οι ανάγκες εξόρυξης υλικών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X