ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε δύο περίπου χρόνια θα λειτουργήσει ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων στα Κοκκινοχώρια

Ενώ το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, προέκυψε η χρονοβόρα διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών όπου υποβλήθηκαν προσφυγές

ΚΥΠΕ

Σε δύο περίπου χρόνια αναμένεται να λειτουργήσει ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί στη περιοχή της Αχνας, και θα στοιχίσει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης.

Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία του Βιολογικού Σταθμού Αχνας, που εκκρεμεί από το 2013, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τον εργολάβο. Ενώ το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, προέκυψε η χρονοβόρα διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών όπου υποβλήθηκαν προσφυγές».

Εξήγησε ότι «ύστερα από αρκετά διαβήματα και πολλές επιστολές του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, φτάσαμε στο θετικό αποτέλεσμα, όταν πριν από δύο περίπου βδομάδες μας ανακοινώθηκε ότι έγινε η ανάθεση του έργου σε εργολάβο και αναμένεται πως Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή της Αχνας θα λειτουργήσει σε δύο περίπου χρόνια. Το έργο υπολογίστηκε ότι θα κοστίσει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «τα συμβόλαια υπογράφηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου και η εταιρεία μετέφερε ήδη τα γραφεία της στον χώρο και υπολογίζεται ότι τέλη Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής. Ο Βιολογικός Σταθμός θα δημιουργηθεί σε χώρο βορειανατολικά του φράγματος Αχνας, ενώ υπάρχει απόφαση του ΣΑΚ να δημιουργηθούν αρχικά κάποια λυόμενα γραφεία στον χώρο μέχρι να στεγαστεί μόνιμα στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων».

Σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος του ΣΑΚ απάντησε ότι δεν αποκλείεται, το δίκτυο σε μέλη του Συμβουλίου που ολοκλήρωσαν το αποχετευτικό τους πριν από χρόνια, να έχει υποστεί φθορές λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μέχρι να συνδεθούν με τον Βιολογικό Σταθμό. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι οι πλαστικές σωλήνες του δικτύου που βρίσκονται σε βάθος 4 μέτρων, μπορεί να έπαθαν φθορές και να μην λειτουργήσουν» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «η δουλειά που έγινε ήταν καλή και να μην αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα».

Σημείωσε ακόμα ότι «το δίκτυο παραμένει ανενεργό από το 2011 από την ημερομηνία που κατασκευάστηκε. Από τον Βιολογικό Σταθμό Αχνας θα εξυπηρετούνται οι Δήμοι Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και οι Κοινότητες Αυγόρου, Αχνας, Φρενάρους, Αχερίτου - Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων, Λιοπετρίου, Ορμήδειας, Ξυλοτύμπου και Ξυλοφάγου. Οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου έχουν δικό τους Συμβούλιο Αποχετεύσεων».

Ο Αντρος Καραγιάννης είπε επίσης πως «υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου για επιβολή του χαμηλότερου τέλους, δηλαδή 0,4 τοις χιλίοις, ανά τεμάχιο, με αξίες του 2018 και η φορολογία θα αρχίσει να καταβάλλεται από το τέλος του 2020. Στόχος μας, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος με την πανδημία του κορωνοϊού, είναι η χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών».

Εξήγησε ακόμα ότι «η συγκεκριμένη φορολογία στοχεύει στην αποπληρωμή, αναλογικά, του δανείου που συνήψαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων. Πρόκειται για μια χαμηλή φορολογία η οποία δεν επιβάλλεται από την Τοπική Αρχή αλλά από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση