ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου ανακαλύφθηκε στη Νέα Ζηλανδία

«Ο Kumimanu fordycei θα ήταν ένα εντελώς εκπληκτικό θέαμα στις παραλίες της Νέας Ζηλανδίας πριν από 57 εκατομμύρια χρόνια»

Kathimerini.gr

Επιστήμονες εκτιμούν πως εντόπισαν τον μεγαλύτερο πιγκουίνο που έζησε ποτέ στη Γη.

«Βάφτισαν» τον μεγαλύτερο πιγκουίνο Κουμιμάνου (ένας συνδυασμός των λέξεων «τέρας» και «πουλί» στη γλώσσα των Μαορί) fordycei και τον μικρότερο Petradyptes (βραχο-δύτης) stonehousei.

Δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα των πελώριων πτερυγίων των πιγκουίνων και συγκρίνοντάς τα με τα οστά προϊστορικών και σύγχρονων απογόνων τους, οι ερευνητές κατέληξαν πως «το πτηνό-τέρας» ζύγιζε περί τα 150 κιλά – έχοντας δηλαδή τριπλάσιο μέγεθος από το σημερινό είδος.

 

Τα αρχαία αυτά πτηνά, απολιθώματα των οποίων εντόπισαν ειδικοί στη Νέα Ζηλανδία, πιστεύεται πως έζησαν περίπου 57 εκατομμύρια χρόνια πριν, μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων.

Σπουδαία ανακάλυψη

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν σε παράκτιους όγκους στο Νορθ Οτάγκο, στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, μεταξύ 2016 – 2017.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων από ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησε σαρώσεις λέιζερ για να δημιουργήσει τα ψηφιακά μοντέλα των οστών.

Έπειτα, συνέκριναν τα μοντέλα αυτά με απολιθώματα άλλων ειδών πτηνών -όπως άλκες και πιγκουίνους.

Προκειμένου να υπολογίσουν με ακρίβεια το μέγεθος τού νέου αυτού είδους, οι επιστήμονες μέτρησαν εκατοντάδες οστά σύγχρονων πιγκουίνων, χρησιμοποιώντας τις διαστάσεις των πτερύγιων οστών τους για να προβλέψουν το βάρος.

Εικονογράφηση όπου φαίνεται το μέγεθος των δύο αρχαίων ειδών σε σύγκριση με τον σύγχρονο αυτοκρατορικό πιγκουίνο στα δεξιά – Πηγή: DR SIMONE GIOVANARDI

Εξεπλάγησαν με το αποτέλεσμα καθώς διαπίστωσαν πως τα μεγαλύτερα οστά πτερυγίου ανήκαν σε έναν πιγκουίνο βάρους 154 κιλών!

Ενδεικτικό τού μεγέθους του είναι η διάσταση του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, του ψηλότερου και βαρύτερου πιγκουίνου στη Γη, που ζυγίζει μεταξύ 22 και 45 κιλών.

Από την άλλη, το μικρότερο είδος ζύγιζε περίπου 50 κιλά.

«Ο Kumimanu fordycei θα ήταν ένα εντελώς εκπληκτικό θέαμα στις παραλίες της Νέας Ζηλανδίας πριν από 57 εκατομμύρια χρόνια, και ο συνδυασμός του πελώριου μεγέθους και της ελλιπούς φύσης των απολιθωμάτων του τον καθιστά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα απολιθωμένα πτηνά που έχουν βρεθεί ποτέ» σημειξώνει ο δρ. Ντάνιελ Φιλντ από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση