ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΠΑ και Πλατφόρμα με φόρμουλα συνεργασίας

Tέλος Νοεμβρίου αναμένεται να καταλήξουν στο ψηφοδέλτιο και στον τρόπο λειτουργίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» θα είναι η ονομασία του ψηφοδελτίου των δύο πολιτικών κινήσεων ΔΗΠΑ- Πλατφόρμας που έχουν αποχωρήσει από το Δημοκρατικό Κόμμα, στο πρότυπο όπως λέγεται του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών και του ΑΚΕΛ - Συνεργασία Νέων Δυνάμεων. Το πώς θα κινηθούν μετεκλογικά, αν δηλαδή θα συγχωνευθούν και θα λειτουργούν κάτω από μία στέγη ή αν θα λειτουργούν εν μέρει αυτόνομα, όπως παρουσιάζεται να ενεργούν σήμερα, θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Και λέμε παρουσιάζεται δεδομένου ότι οι δύο κινήσεις βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση όλο αυτό το διάστημα. Στις 25 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε συνάντησή τους και η τελική πορεία των πραγμάτων, ίσως και το ψηφοδέλτιο, δεδομένου ότι η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με κοινοβουλευτικά κόμματα και προσωπικότητες εντός του Κοινοβουλίου για συμπόρευση με τους δύο.

Ο γρίφος της Λευκωσίας

Στη Δημοκρατική Παράταξη αναφέρουν πως το ψηφοδέλτιο είναι στο 85% κλειστό, όμως λίγα ονόματα δημοσιοποιούνται, καθώς όπως λένε θέλουν να βγουν μαζικά προς τα έξω το πιθανότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Στην επαρχία Λευκωσίας, θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα των Μαρίνου Μουσιούττα και Αλέκου Τρυφωνίδη. Το στοίχημα των δύο είναι κατά πόσο μπορούν όντως να διεμβολίσουν ψήφους από το Δημοκρατικό Κόμμα υπό το αφήγημα ότι το ΔΗΚΟ δεν πρεσβεύει πλέον το μετριοπαθές κέντρο, ή αν το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει εκείνες τις φωνές που τους ήθελαν να φοβούνται τη δυναμική που παρουσιάζει η υποψηφιότητα Χρύση Παντελίδη στην επαρχία Λευκωσίας. Αν δηλαδή γι’ αυτό τον λόγο να αποχώρησαν από το κόμμα πυροβολώντας ή αν ήταν όντως για λόγους πολιτικής διαφωνίας. Ο Χρίστος Τσίγκης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει εκλογή, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Αγλαντζιάς Μαρίνος Κλεάνθους. Για την επαρχία Λευκωσίας ακούγεται εντόνως το όνομα του μέχρι προσφάτως αναπληρωτή Προέδρου της Αλληλεγγύης Πόλυ Παλλήκαρου, χωρίς ο ίδιος να επιβεβαιώνει κάτι επί του παρόντος. Πολύ πιθανή είναι η υποψηφιότητα της πρώην ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου, ενώ δεν αποκλείεται και η υποψηφιότητα του Γιάννου Λακκοτρύπη, είτε στην Επαρχία Κερύνειας είτε στην Επαρχία Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λακκοτρύπης είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στις ευρωεκλογές του 2019 και σίγουρα η Δημοκρατική Παράταξη θεωρεί πως έχει να κερδίσει από την υποψηφιότητά του. Στην επαρχία Κερύνειας εκλογή θα διεκδικήσει στο πλαίσιο της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Αδάμος Ασπρής, ο οποίος έχει αποχωρήσει πρόσφατα από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι σκέψεις της Πάφου

Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι πού θα κατεβεί τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν. Όπως λέγεται, πιθανή είναι η υποψηφιότητά του στην επαρχία Πάφου αντί στη Λευκωσία, σε μία προσπάθεια να μην αποθαρρύνει πρόσωπα με δυναμική από το να κατεβούν στην πρωτεύουσα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την επαρχία Πάφου ακούγεται εντόνως η υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Χρίστου Πατσαλίδη, αλλά και της Θέας Νικολάου η οποία ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές με την ΕΔΕΚ. Δεν αποκλείεται η κα Νικολάου να κατέλθει υποψήφια και στην Επαρχία Λευκωσίας. Το στοίχημα λοιπόν είναι κατά πόσο η ΔΗΠΑ μπορεί να βγάλει έδρα στην Επαρχία Πάφου, δεδομένου ότι το ΔΗΚΟ έχει την πρωτοκαθεδρία στην εν λόγω επαρχία, με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να ακολουθούν. Στη Λεμεσό δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Άγγελου Βότση, ενώ υποψηφιότητα στο πλευρό της Πλατφόρμας θα βάλει και ο Πρόεδρος του Συνδέσου Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης. Στην Επαρχία Αμμοχώστου έχει ήδη ανακοινωθεί το όνομα του τέως διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του παρουσιαστή Μάριου Πρίαμου. Στην Επαρχία Αμμοχώστου αναμένεται να κατέλθει και ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Στην επαρχία Λάρνακας, διεκδικεί εκλογή ο Γιώργος Προκοπίου και στην επαρχία Αμμοχώστου ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ και στενός συνεργάτης του κ. Προκοπίου Μιχάλης Γιακουμή. Στην επαρχία Αμμοχώστου κατεβαίνει και ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου Γιώργος Χατζηγιάννης.

Επαφές και με άλλους

Στη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αν και επιβεβαιώνουν τα περί κοινού ψηφοδελτίου, σημειώνουν πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει η σύμπλευση με την Δημοκρατική Παράταξη μετεκλογικά. Όπως αναφέρουν κύκλοι, η πλήρης συστράτευση με την ΔΗΠΑ ενδεχομένως να αποθαρρύνει ένα μέρος του ΔΗΚΟϊκού ακροατηρίου από το να ψηφίσουν το νέο σχήμα. Όπως λέγεται το ορόσημο για να προσελκύσουν ΔHKOϊκούς ψηφοφόρους είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, στο σενάριο που εγκριθεί ο προϋπολογισμός χωρίς την ψήφο του ΔΗΚΟ, τότε το κόμμα θα χάσει αυτόνομα τον ρυθμιστικό του ρόλο και την όποια προοπτική εξουσίας, στα μάτια μερίδας των ΔΗΚΟϊκών που προβληματίζονται για το αν θα μείνουν ή θα φύγουν. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να συνταχθούν κι άλλες πολιτικές κινήσεις στο ψηφοδέλτιο Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Καθόλου τυχαία και η πρόσφατη συνάντηση των τριών βουλευτών της Πλατφόρμας με την Άννα Θεολόγου, η οποία αν και ξεκαθάρισε πως θα κατέλθει αυτόνομα με 56 υποψηφίους, συμφώνησαν να έχουν συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας. Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα έχει παράλληλα συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων, ενώ συνάντηση προγραμματίζεται και με το ΑΚΕΛ, αλλά και με τον ΔΗΣΥ ούτως ώστε να ενημερώσουν τα εν λόγω κόμματα για τις θέσεις τους και ότι να διεκδικούν αποτελέσουν το μετριοπαθές κέντρο.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση