ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίνεται στον λόφο ο κρατικός προϋπολογισμός

Μετά τις διεργασίες Αβέρωφ, ο Πρόεδρος θα έχει τον τελικό λόγο για τις απαιτήσεις των κομμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τον Λόφο του Προεδρικού αναμένεται να ανηφορίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν με τον Πρόεδρο τι μέλλει γενέσθαι με τον προϋπολογισμό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε αναλάβει το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλία επαφών και συζητήσεων με όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΚΟ, ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Να ικανοποιηθούν δηλαδή αιτήματα των κομμάτων και να στηρίξουν τελικώς τον προϋπολογισμό. Η τελευταία συνάντηση του κ. Νεοφύτου ήταν με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο την περασμένη Δευτέρα, κατά την οποί εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για ψήφιση του προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί εντός Ιανουαρίου, θα πρέπει τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και στη συνέχεια στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Το αίτημα Σιζόπουλου για διαφοροποίηση του ΓεΣΥ, προκαλεί ανησυχίες σε άλλα κόμματα που στήριξαν τον προϋπολογισμό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο τα δύο κόμματα, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, που αποτελούν πλέον το κλειδί για ψήφιση του προϋπολογισμού θα συναινέσουν. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό θα πρέπει να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα:

• Σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις θα διεκδικήσει ο δανειολήπτης που καταφεύγει σε ένδικα μέσα γιατί διαφωνεί με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου.

• Στην περίπτωση των αναδιαρθρώσεων των δανείων αλλά και των εκποιήσεων, αυτό που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η αξία του ακινήτου κατά την πρώτη συνομολόγηση του εγγράφου του δανείου και όχι η αξία που εκ των υστέρων καθόρισαν οι εκτιμητές της τράπεζας.

• Όταν σε περίπτωση που η τράπεζα καταφύγει στους εγγυητές λόγω αδυναμίας του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειό του, να γίνεται ισόποση κατανομή του ποσού σε όλους τους εγγυητές και αν και εφόσον υπάρχει εγγυητής ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή είτε βρίσκεται σε πτώχευση το ποσό που του αντιστοιχεί να το απορροφήσει ως ζημιά η τράπεζα.

• Διαφοροποιήσεις στο ΓεΣΥ.

• Προτάσεις για βελτίωση της ζωής των κατοίκων στους προσφυγικούς συνοικισμούς, στις ορεινές, στις ημιορεινές κοινότητες, και στην ύπαιθρο.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Συμμαχία Πολιτών θέλει να διασφαλίσει:

• Το κατώτατο όριο στη σύνταξη. Αν και η Συμμαχία Πολιτών οικειοποιήθηκε αρχικά τη νίκη της εξαγγελίας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, το κίνημα θέλει νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου ορίου σύνταξης και όχι να αποτελεί ένα απλό επίδομα γι΄ αυτή την χρονιά.

• Την επιβολή του κατώτατου μισθού από την 1/1/2022, όχι μόνο με υποσχέσεις αλλά ξεκάθαρες δεσμεύσεις που θα υπάρχουν μέσω διατάγματος στον προϋπολογισμό.

• Φοροελαφρύνσεις σε κατοίκους ορεινών περιοχών.

• Αύξηση του ποσού που θα δίδεται σε ζευγάρια για ανέγερση κατοικίας σε ορεινές περιοχές.

• Συγκεκριμένο τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Τα αγκάθια

Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει διαμηνύσει πως θα συζητήσει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι πού θα βρεθεί η χρυσή τομή. Τις τελευταίες μέρες είχαν γίνει ασκήσεις επί χάρτου στο υπουργείο Οικονομικών και στο Προεδρικό. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα Σιζόπουλου για εκποιήσεις. Είναι ένα θέμα που θεωρεί κόκκινη γραμμή ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου. Αυτό που λέγεται είναι πως ίσως ο Πρόεδρος να κλείσει τα μάτια και να μην αναπέμψει την πρόταση νόμου που ψήφισε η βουλή για τις εκποιήσεις, έστω κι αν είναι αντισυνταγματικό όπως σημειώνουν. Ζήτημα βεβαίως προκύπτει για τη θέση Σιζόπουλου για διαφοροποιήσεις στο ΓεΣΥ, κάτι που φέρεται να απασχολεί και να ανησυχεί τα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν ήδη τον προϋπολογισμό, όπως η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και η Αλληλεγγύη. Το σίγουρο, όπως λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι πως ο Πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει την κρισιμότητα των στιγμών λόγω πανδημίας και πως στο ενδεχόμενο που δεν ψηφιστεί εντός Ιανουαρίου θα υπάρχει πρόβλημα πληρωμής επιδομάτων από το υπουργείο Εργασίας αλλά πρόβλημα και στο υπουργείο Υγείας. Αναμένεται ωστόσο να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί, ιδιαίτερα τα δύο κόμματα. Άλλωστε και ο Μαρίνος Σιζόπουλος αλλά και ο Γιώργος Λιλλήκας δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν χωρίς «κατακτήσεις» τον προϋπολογισμό και να δώσουν, όπως λένε, έδαφος στο ΔΗΚΟ, να τους χαρακτηρίσει δεκανίκι της κυβέρνησης. Η θέση του ΔΗΚΟ πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως λένε στελέχη, επιμένοντας στην παράδοση φακέλων των πολιτογραφήσεων στην ελεγκτική υπηρεσία και πως στη σύσκεψη αρχηγών ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα παρευρεθεί και θα ακούσει τι έχει να πει και να προτείνει ο Πρόεδρος.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση