ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νίκολας Σμιτ: Οι αγρότες δεν επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις στα τρόφιμα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μια Ευρώπη µε επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΚΥΠΕ

Οι αγρότες δεν έχουν επωφεληθεί από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ, σημειώνοντας ότι είναι οι βιομηχανίες διανομής ή μεταποίησης που έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές τους.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μια Ευρώπη µε επίκεντρο τον άνθρωπο.

Υπογραμμίζει δε τη σημασία καλών, στοχευµένων κοινωνικών πολιτικών, όπως είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ο κατώτατος μισθός, η προσιτή στέγαση και τα εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες, ενώ σημειώνει ότι η πρόσφατη κρίση του κόστους ζωής οφείλεται στα αυξημένα κέρδη.

Κληθείς να σχολιάσει τις κρίσεις κόστους και στέγασης που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης αλλά και τις αυξήσεις των τιμών ο Επίτροπος Σμιτ ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα αίτια του πληθωρισμού που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην Ευρώπη, είπε, «είχαμε το ζήτημα της διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού, το οποίο ώθησε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και στη συνέχεια ήρθε η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Το πρόβλημα έλλειψης ανταγωνισμού επέτρεψε σε ορισμένους τομείς να αυξήσουν τις τιμές τους, ανέφερε ο Επίτροπος Σμιτ, προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να διορθωθεί». Σημείωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ευρώπης διαμαρτυρίες αγροτών, αν και οι τιμές των τροφίμων είναι μεταξύ εκείνων που αυξήθηκαν περισσότερο. Ωστόσο, συνέχισε ο Επίτροπος, οι αγρότες δεν έχουν επωφεληθεί από αυτές τις αυξήσεις. «Είναι οι βιομηχανίες διανομής ή μεταποίησης που έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ως Επιτροπή, λέμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μισθοί συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των τιμών».

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί μια κανονική εξέλιξη των μισθών, η οποία θα πρέπει τουλάχιστον να αντισταθμίζει αφενός τις αυξήσεις των τιμών, αλλά αφετέρου να λαμβάνει υπόψη τα κέρδη της παραγωγικότητας. Αυτός, συνέχισε, «είναι ο λόγος για τον οποίο πιέζουμε πολύ για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων».

Ερωτηθείς για το εάν μπορούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι κατώτατοι μισθοί να καθοριστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή αυτό εναπόκειται στις εθνικές Κυβερνήσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων είπε ότι «μπορούμε να ορίσουμε έναν αριθμό πραγμάτων και να θέσουμε το σωστό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτοντας ότι ωστόσο, όσον αφορά τον καθορισμό των μισθών, στο τέλος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εθνικό ή ακόμη και το περιφερειακό επίπεδο. Ανέφερε, επίσης, ότι ο μακροοικονομικός συντονισμός αφορά και την κοινωνική πολιτική.

Σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει ήδη η τεχνητή νοημοσύνη την εργασία στην ΕΕ και ποια μέτρα λαμβάνει η Ένωση για τη ρύθμισή της, ο Επίτροπος Σμιτ απάντησε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη καταργεί θέσεις εργασίας και ότι θα καταλήξουμε με μαζική ανεργία επειδή οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη», σημειώνοντας ότι μπορεί ακόμη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας χάρη στη τεχνητή νοημοσύνη.

Ερωτηθείς πώς μπορούν οι καλές κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές να αποτελέσουν απάντηση στην ακροδεξιά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών δήλωσε ότι το γεγονός ότι ορισμένα κόμματα προσπαθούν να προσελκύσουν εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δείχνει πρώτα ότι υπάρχει έλλειψη κάπου αλλού. Επίσης, συνέχισε, «δεν ξέρω από που λαμβάνουν χρήματα αυτά τα κόμματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα».

Ο Επίτροπος Σμιτ είπε ότι «η λύση είναι να δώσουμε στους ανθρώπους νέες ευκαιρίες για να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή», σημειώνοντας ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν καμία πρόταση για να αλλάξουν την κατάσταση γιατί τρέφονται από την κοινωνική παρακμή. Γι’ αυτό, συνέχισε, πρέπει να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις: καλές δουλειές, προσιτή στέγαση και κοινωνική στήριξη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση