ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναποφασιστικότητα με την πανδημία να καλπάζει

Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να σπάσει αβγά παρά τις φωνές ανησυχίας για τις οριακές καταστάσεις των ΜΕΘ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ανακοίνωση της ημερήσιας επιδημιολογικής εικόνας, της περασμένης Δευτέρας, με τα 715 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ σε κυβερνητικό και επιδημιολογικό επίπεδο, το οποίο ωστόσο δεν συνοδεύτηκε και από την αναμενόμενη αντίδραση της κυβέρνησης, την επομένη όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 900. Εν μέσω έντονων ανησυχιών αλλά και παρασκηνιακών αντιδράσεων, η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη των δύο τελευταίων μηνών. Να κρατήσει όπλα στη φαρέτρα της, έστω και ελάχιστα, έχοντας ενώπιόν της, τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για δύο αρκετά δύσκολους μήνες το 2021: τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εκ του αποτελέσματος τα μέτρα που αποφασίσθηκαν πριν από τις γιορτές αποδείχθηκε πως ήταν αναποτελεσματικά, σε βαθμό τέτοιο που στο προσκήνιο ήλθαν ζητήματα που άπτονται των αντοχών του συστήματος υγείας. Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία εκφράζονται τόσο έντονες ανησυχίες για τα όρια αντοχών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και αξιωματούχοι στο χώρο της υγείας, σε δραματικό τόνο υποστηρίζουν πως εάν δεν ληφθούν άμεσα και επώδυνα μέτρα, τα όσα βίωσαν νοσοκομεία της Ιταλίας θα πάψουν να είναι μια μακρινή και εκ του ασφαλούς τηλεοπτική εικόνα. Μέσα στην κατάσταση αυτή η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ταράξει τα εορταστικά νερά, ανακοινώνοντας συμπληρωματικά μέτρα την περασμένη Τρίτη τα οποία ωστόσο δεν χτυπούν το κακό στην ρίζα του.

Τα ρεβεγιόν

Με την κατακόρυφη άνοδο που άρχισαν να καταγράφουν τα κρούσματα από την περασμένη Δευτέρα, στο παρασκήνιο ήταν διάχυτη η εντύπωση πως η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να έσφιγγε περισσότερο τα λουριά στους απείθαρχους, στο κομμάτι τον μετακινήσεων αλλά και των συναθροίσεων.

Την επομένη το Υπ. Υγείας άνοιξε τα χαρτιά του, δείχνοντας πως η κυβέρνηση που σε άλλες «ηπιότερες» καταστάσεις έδειχνε αποφασιστικότητα, επέλεξε να μην χαλάσει το εορταστικό κλίμα και τη διάθεση των πολιτών, αγγίζοντας μερικώς ένα κομμάτι του προβλήματος που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να ελέγξει αποτελεσματικά: τις συναθροίσεις σε σπίτια. Τα συμπληρωματικά μέτρα, ένα στην ουσία, άδειασαν στην κυριολεξία, υπηρεσιακούς και μη που εξέφραζαν βεβαιότητα ότι τα γραπτά μηνύματα (SMS) βρίσκονταν προ των πυλών και μάλιστα πριν την δύση του 2020. Στην πλευρά των επιδημιολόγων, επικρατούσε μια ανήσυχη ηρεμία υπό το πρίσμα ότι ενδεχομένως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων να οφειλόταν σε πρακτικά ζητήματα διενέργειας των τεστ, την περίοδο των Χριστουγέννων. Όλα αυτά μέχρι την αμέσως επόμενη ημερήσια επιδημιολογική αναφορά όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 907.

Το lockdown

Μια εξήγηση για την υποτονική αντίδραση απέναντι στην έξαρση των κρουσμάτων αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενδεχομένως να δίνει το παρασκήνιο που υπάρχει για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης μετά την εορταστική περίοδο και έως ότου τα εμβόλια να αρχίσουν να αποδίδουν. Πηγές προσκείμενες στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως πολύ πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου, την κυβέρνηση απασχόλησε έντονα τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας των εορτών με τους επιδημιολόγους να διατείνονται πως η πανδημία θα δοκιμάσει τις αντοχές της Κύπρου, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κατά κάποιες εκτιμήσεις να σπάνε το φράγμα του τριψήφιου αριθμού. Στο πνεύμα αυτό, υποστηρίζεται, πως στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown στα πρότυπα του πρώτου. Η λήψη δραστικών μέτρων που παραπέμπουν σε ένα lockdown φαίνεται να τέθηκε και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, σε τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι παρότρυναν έντονα τη Λευκωσία να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αυστηρών μέτρων και που τελικά οδήγησαν στα συμπληρωματικά μέτρα.

Η κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρά την αρχική αντίδραση, την επομένη φάνηκε που επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Με αιχμή τους επιδημιολόγους οι οποίοι εμφανίζονταν να συστήνουν αναμονή προκειμένου να κάτσει η σκόνη, ο κύβος τελικά ερρίφθη προς τις οικίες και τις συναθροίσεις σε μια ειδική χρονική περίοδο για τον πληθυσμό. Οι εκτιμήσεις που επικράτησαν τελικά για τα αίτια αύξησης των κρουσμάτων, ήθελαν ως αδύναμο κρίκο των περιοριστικών μέτρων τις οικίες και την διαπίστωση ότι ο ιός, λόγω της απειθαρχίας στα μέτρα, εισήλθε στις οικίες απ’ όπου και εξαπλώθηκε. Στη λογική αυτή λήφθηκε το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο απαγόρευσης των συναθροίσεων σε οικίες.

Ωστόσο, αυτό που δεν έτυχε θερμής υποδοχής ήταν η εξαίρεση του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, για συνολικό αριθμό σε κάθε οικία που δεν θα υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα και θα προέρχονται από 2 οικογένειες. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται ικανοποιητικό με την προϋπόθεση ότι θα τύχει καθολικής αποδοχής και οι πολίτες θα συνεργαστούν με την Αστυνομία όπου παρατηρούνται φαινόμενα απειθαρχίας. Νοουμένου ότι η επικρατούσα άποψη είναι πως παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων παρατηρήθηκαν φαινόμενα απειθαρχίας με τις συναθροίσεις στις οικίες, είναι ευδιάκριτο πως η κυβέρνηση υπό την πίεση της Πρωτοχρονιάς έριξε νερό στο κρασί της, αποφεύγοντας πιο δραστικά μέτρα. Σε μια διαφορετική ανάγνωση κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως η κυβέρνηση απέφυγε ένα γενικό lockdown, ζυγίζοντας πρώτα τις οικονομικές επιπτώσεις και μετά την ανάγκη οικονομικής στήριξης του πληθυσμού όπως όπως έγινε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση