ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά τα όχι των μετριοπαθών, ο Νικόλας στήνει ψηφοδέλτιο

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την ηγεσία παρά τις ηχηρές απουσίες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ως σεβαστή αλλά αναμενόμενη χαρακτηρίζουν στον πέμπτο όροφο την απόφαση του Μάριου Καρογιάν να απέχει από το ψηφοδέλτιο. Αναφέρουν με νόημα ωστόσο πως «ο απλός στρατιώτης», όπως άλλωστε αυτοχαρακτηρίστηκε ο Μάριος Καρογιάν, «συνηθίζει να δίνει τις μάχες του».

Η απόφαση του τέως προέδρου του ΔΗΚΟ να μη διεκδικήσει επανεκλογή στη Βουλή έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανεπούλωτες εσωκομματικές πληγές στο ΔΗΚΟ, καθώς και μια στρατιά άλλων μετριοπαθών στελεχών αρνείται να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο. Και παρά τη φαινομενική νηνεμία που επικρατεί, οι δύο τάσεις στο ΔΗΚΟ ακονίζουν μαχαίρια με τη μία να κατηγορεί την ηγεσία για αποκλεισμό από τα εσωκομματικά δρώμενα και αποτυχία κομματικής συνένωσης και την άλλη να κατηγορεί την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι γυρίζει την πλάτη στον ΔΗΚΟϊκό κόσμο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο επέρχεται εσωκομματική μπόρα σε μία κρίσιμη περίοδο για το κόμμα ή αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα καταφέρει να αφομοιώσει τις απώλειες που ενδεχομένως να φέρει η απουσία των εν λόγω στελεχών και να διατηρήσει τα ποσοστά του.

Ικανοποιημένοι με το ψηφοδέλτιο
«Υπάρχει ένα κράμα ανανέωσης» απαντούν στελέχη πέριξ του Νικόλα Παπαδόπουλου σε ό,τι αφορά την ηχηρή απουσία σημαντικών στελεχών του κόμματος καθώς όπως αναφέρουν η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στο ψηφοδέλτιο δεν θα προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον στο εκλογικό σώμα. Εκφράζουν μάλιστα ικανοποίηση για το ψηφοδέλτιο, τις μεταγραφές από άλλα κόμματα αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον προσωπικοτήτων να κατέλθουν στο ψηφοδέλτιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν του Μάριου Καρογιάν, ο Μάρκος Κυπριανού, Χρίστος Πατσαλίδης, από την ηγετική πυραμίδα, έχουν αποφασίσει να μείνουν εκτός ψηφοδελτίου. Ήδη η Αντιγόνη Παπαδοπούλου σκέφτεται να μη διεκδικήσει εκλογή της, αλλά και η Αθηνά Κυριακίδου, θα πάρει τις δικές της αποφάσεις όταν επιστρέψει από το εξωτερικό. Όπως όλα δείχνουν ο μόνος εκ των μετριοπαθών ο οποίος φαίνεται έτοιμος να διεκδικήσει επανεκλογή είναι ο βουλευτής Λεμεσού Άγγελος Βότσης. Ήδη πολιτικοί κύκλοι εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον αν ο Άγγελος Βότσης, μετά και από την απόφασή του να διεκδικήσει επανεκλογή μόνος, θα μειώσει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Προσωπική ανεξαρτησία Καρογιάν
Το ζήτημα το οποίο συζητείται στα πολιτικά πηγαδάκια είναι το πώς θα κινηθεί ο Μάριος Καρογιάν μετά και από τις δηλώσεις περί «προσωπικής ανεξαρτησίας». Κύκλοι του περίγυρού του διαψεύδουν τα περί υπουργοποίησης ή μεταγραφής του σε άλλο κομματικό μηχανισμό όπως άλλωστε ψιθυρολογείτο το τελευταίο διάστημα. Δημιουργείται ευλόγως το ερώτημα κατά πόσο ο Μάριος Καρογιάν θα προχωρήσει όντως ως απλός στρατιώτης στο κόμμα, αν θα απομακρυνθεί, ή αν θα επιστρέψει για να αμφισβητήσει την ηγεσία στο ενδεχόμενο μείωσης των ποσοστών. Πάντως κομματικά στελέχη απορρίπτουν τα περί πλήγματος στην αποχή των εν λόγω στελεχών σημειώνοντας πως «αν [ο Μάριος Καρογιάν] δεν καλέσει τους προσωπικούς του ψηφοφόρους να μη ψηφίσουν ΔΗΚΟ τότε δεν τίθεται θέμα πλήγματος».

Άλλοι φεύγουν άλλοι επιστρέφουν
Με το σκηνικό να έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει στο στρατόπεδο των μετριοπαθών, αναμένεται να διαφανεί τελικώς ποιοι θα διεκδικήσουν εκλογή τους με το ΔΗΚΟϊκό ψηφοδέλτιο. Κομματικά στελέχη αναφέρουν πως στόχος είναι η δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου το πρώτο δεκαήμερο του Φεβράρη.  Αυτός είναι και ο λόγος που δε μπορούν να περιμένουν για πολύ ακόμα απάντηση από την Ελένη Θεοχάρους, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πηγές έχει ήδη κλείσει συνεργασία με τον Δημήτρη Συλλούρη.

Ήδη μετά την απόσυρση των μετριοπαθών στελεχών, εντείνεται η ψιθυρολογία για το ποιοι από την «σκληρή γραμμή» του ΔΗΚΟ θα επιστρέψουν δυναμικά στο προσκήνιο. Ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος είχε εκφράσει από την αρχή τη στήριξή του στην Ελένη Θεοχάρους, δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως το πνευματικό του τέκνο, Χρίστος Σενέκκης, ο οποίος υπήρξε σκληρός επικριτής του Μάριου Καρογιάν επί προεδρίας του, ανακοίνωσε προσφάτως την απόφασή του να διεκδικήσει εκλογή με το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζοντας το κόμμα ως «την κατ' εξοχήν έπαλξη αγώνα και διεκδίκησης μιας σωστής και αξιοπρεπούς λύσης». 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση