ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και η Αντιγόνη εκτός ΔΗΚΟϊκού ψηφοδελτίου

Καταγγέλλει οπαδικές νοοτροπίες και φάγωμα ικανών στελεχών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την άρνησή της να κατέλθει ως υποψήφια με το δηκοϊκό γνωστοποίησε στον Νικόλα Παπαδόπουλο η Αντιγόνη Παπαδοπούλου πριν από λίγο καταλογίζοντας στη σημερινή ηγεσία «συντήρηση ‘οπαδικών’ νοοτροπιών» «φάγωμα και εξοστρακισμό ικανών στελεχών».

Σε μια μεστή επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ανέφερε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να απέχει από το ΔΗΚΟΪκό ψηφοδέλτιο και καταγγέλλει πως υπήρξε θύμα απαράδεκτων καταστάσεων που στόχο είχαν την εσωκομματική επικράτηση.

Φάγωμα εξοστρακισμός στελεχών και μεθοδευμένο ροκάνισμα

Εντύπωση προκαλεί πως στην επιστολή της η κα. Παπαδοπούλου κάνει λόγο για φάγωμα στελεχών και «μεθοδικό ροκάνισμα του υγιούς σκληρού πυρήνα του κόμματος με στόχο την εσωκομματική επικράτηση». «Το ΔΗΚΟ, που αποτελούσε διαχρονικά θεματοφύλακα αρχών και προασπιστή των δικαίων του λαού» αναφέρεται στην επιστολή της κ. Παπαδοπούλου «δυστυχώς απώλεσε τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της πολιτικής του αξιοπιστίας.

Το «φάγωμα», ο εξοστρακισμός ικανών στελεχών που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την Κύπρο και το λαό, η συνεχής αλλοίωση των μητρώων του κόμματος με την εγγραφή χιλιάδων «πρόσκαιρων» μελών και το ανεύθυνο, αλαζονικό και μεθοδικό ροκάνισμα του υγιούς σκληρού πυρήνα του κόμματος πάντα με στόχο την εσωκομματική επικράτηση, τραυμάτισαν καίρια την εικόνα και το αξιόμαχό του. Αποδυνάμωσαν την εσωτερική συνοχή και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

Εσωκομματικά παιχνίδια εξουσίας και μεθοδευμένες αλλαγές, για τις οποίες ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες, διάβρωσαν την ενότητα, τη μονολιθικότητα και την πλήρη ταύτιση στο κυπριακό, που ήταν ανέκαθεν το καύχημά μας.

Τα τεχνητά στρατόπεδα

Η κα. Παπαδοπούλου κάνει λόγο για τεχνητά στρατόπεδα, που οδήγησαν στον εσωκομματικό διχασμό. «Απότοκο όλων αυτών, ήταν η εμφάνιση τεχνητών στρατοπέδων. Η εκτόξευση μύδρων και χαρακτηρισμών περί «ενδοτικών» και «υπερπατριωτών». Η υιοθέτηση, μετά το τελευταίο συνέδριο, μιας όλο και πιο «σκληρής» επικοινωνιακής πολιτικής που συχνά αποπνέει έντονη αρνητικότητα και απορριπτισμό στο κυπριακό, ξεφεύγοντας από παραδοσιακές θέσεις που διαμορφώθηκαν και εφαρμόστηκαν επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού και Τάσσου Παπαδόπουλου» αναφέρεται στην επιστολή.

«Η παρατεινόμενη διχαστική κατάσταση στο κόμμα, η συντήρηση «οπαδικών» νοοτροπιών και συνδρόμων και ο εκτοπισμός αξιόλογων στελεχών, δεν περιποιούν τιμή. Οδηγούν σε αποδυνάμωση και συρρίκνωση» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η αποτυχία της ηγεσίας

Η πρώην ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να επικρίνει τις «αγωνιώδεις» προσπάθειες μεταγραφών από άλλους πολιτικούς χώρους επισημαίνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει την αδυναμία της ηγεσίας, να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας και να συσπειρώσει γύρω της αξιόλογα παλιά και νέα δηκοϊκά στελέχη.

Σημειώνεται μάλιστα, πως «η ηχηρή απουσία της μισής ηγετικής πυραμίδας από τα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών (νυν Αναπληρωτή Προέδρου /Αντιπροέδρου) καθώς επίσης και πλειάδας άλλων προβεβλημένων και έμπειρων στελεχών (τέως Προέδρου/ τέως Αναπληρωτή Προέδρου/ τέως Υπουργών/ Βουλευτών/Δημοτικών αρχόντων κλπ), επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές».

Η κα. Παπαδοπούλου καλεί τη νέα ηγεσία «να φανεί αντάξια του ιστορικού ρόλου που ανέλαβε» και να αλλάξει νοοτροπία. «Να ξεκαθαρίσει τα μητρώα «διερχομένων ψηφοφόρων μιας χρήσης». Να επανενώσει υγιείς δυνάμεις. Να τερματίσει φράξιες, διαχωρισμούς σε «ημέτερους» και «έτερους» και μεθοδευμένες περιθωριοποιήσεις ικανών στελεχών για προώθηση φίλων, κάτι που δυστυχώς ήδη παρατηρείται ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλεγών» αναφέρεται στην ανακοίνωση με την πρώην ευρωβουλευτή να επισημαίνει ότι υπήρξε θύμα τέτοιων απαράδεκτων καταστάσεων.

«Μετά από σοβαρό προβληματισμό» αναφέρεται τέλος στην επιστολή της «αποφάσισα να μην κατέλθω στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Μόνον έτσι θα μπορώ ελεύθερα να αφουγκράζομαι την αγωνία και τα θέλω του λαού μας και να έχω την δυνατότητα να τοποθετούμαι με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και κριτική διάθεση, καθώς αρμόζει σε κάθε ιδεολόγο μαχητή που θέτει πάνω από όλα και όλους, την πατρίδα και την επιστροφή στη γενέθλια γη της Μόρφου» καταλήγει η κ. Παπαδοπούλου.

Με την άρνηση της πρώην ευρωβουλευτού να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο, κλείνει ένας κύκλος ιστορικών πρωτοκλασάτων δηκοϊκών στελεχών που δεν μπαίνουν στην προεκλογική μάχη, ρίχνοντας βέλη για τον τρόπο που ενεργεί η υφιστάμενη ηγεσία. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση