ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Δημητρίου - Μ. Μπας: Κοινή πρωτοβουλία για ίση εκπροσώπηση των γυναικών

Τι συζήτησε στο Βερολίνο η Πρόεδρος της Βουλής με τη Γερμανίδα ομόλογό της

ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, το ζήτημα της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης, αλλά και μια από κοινού πρωτοβουλία για την προώθηση της ίσης εκπροσώπησης και ενδυνάμωσης των γυναικών και προστασίας των ευάλωτων ομάδων, συζήτησε την Τρίτη στο Βερολίνο η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με τη Γερμανίδα ομόλογό της, Μπέρμπελ Μπας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, η κ. Δημητρίου είπε ότι είδαν όλα τα πολιτικά θέματα που άπτονται και της Ευρώπης, ειδικότερα, αλλά και των διμερών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Κύπρου.

«Ενημέρωσα εκτενώς για το Κυπριακό, είχα την ευκαιρία να επεξηγήσω τις θέσεις αρχής μας στη Γερμανίδα Προέδρο, να ενημερώσω μέχρι πού βρισκόμαστε και ότι πάντα προσκρούουμε στην άρνηση των κατοχικών αρχών και του κυρίου Ερντογάν, να συζητήσουν και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», είπε η κ. Δημητρίου. Ανέφερε ότι η Γερμανίδα ομόλογός της, ρώτησε αρκετές λεπτομέρειες, «γεγονός το οποίο μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία ακριβώς να επεξηγήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια». Πρόσθεσε ότι, για ακόμα μια φορά, επανέλαβε «την ξεκάθαρη» θέση αρχής της Γερμανίας ενάντια στη λύση των δύο κρατών, αλλά και την πλήρη απογοήτευση της για το ζήτημα της παράνομης ενέργειας και δραστηριότητας της Τουρκίας για το θέμα των Βαροσίων. Είπε ακόμη ότι η κ. Μπας εξέφρασε τη θέση ότι θα χρησιμοποιήσει όσο μπορεί την επιρροή της για να πείσει την Τουρκία ότι θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσει να προβαίνει σε όλους αυτούς τους τακτικισμούς.

Παράλληλα, πρόσθεσε, συζήτησαν το ζήτημα της ενέργειας και ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η κ. Μπας ενημέρωσε για τις δικές της ανησυχίες αλλά και τις προκλήσεις που έχουν σαν Γερμανία να διαχειριστούν όπως και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Βουλής για την ενίσχυση, ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. «Είναι ένα θέμα το οποίο συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσει να απασχολεί την Ευρώπη ειδικότερα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός και παράλληλα είδαμε επίσης το θέμα της επισιτιστικής κρίσης και των οικονομικών επιπλοκών απόρροια της εισβολής στην Ουκρανία και του συνεχιζόμενου πολέμου, όπως επίσης και της περιβαλλοντικής κρίσης,» είπε η κ. Δημητρίου.

Κοινή Πρωτοβουλία

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι συμφώνησαν ότι ως κοινοβούλια, «έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουμε, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική διπλωματία» και ανακοίνωσε μια από κοινού πρωτοβουλία που έχει να κάνει ειδικότερα με τα θέματα ισότητας, ίσης εκπροσώπησης και ενδυνάμωσης των γυναικών και προστασίας των ευάλωτων ομάδων, για συνάντηση των γυναικών, προέδρων κοινοβουλίων σε αυτό το επίπεδο κάτω από την στέγη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι σε τακτές συναντήσεις μας θα πρέπει αυτά τα θέματα να τίθενται σε αυτό το επίπεδο, σε αυτή τη βάση», είπε, προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει το κοινό αίτημα με την Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής στην κ. Μέτσολα, η οποία θα είναι τις επόμενες μέρες στην Κύπρο, «οπόταν και είμαι σίγουρη ότι θα τύχει θετικής ανταπόκρισης και από την ίδια την κ. Μέτσολα».

«Το μήνυμα λοιπόν είναι συγκεκριμένο,» πρόσθεσε, «ότι ως γυναίκες Πρόεδροι κοινοβουλίων έχουμε σημαντικότατο, θεωρώ, ρόλο να επιτελέσουμε, και θα βγούμε μπροστά για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία δεν θεωρούμε δευτερευούσης σημασίας, αλλά εξίσου σημαντικά και είμαι σίγουρη ότι θα ξεκινήσουμε να έχουμε και απτά αποτελέσματα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η Γερμανίδα ομόλογός της, ζήτησε ενημέρωση και για τον Νόμο ο οποίος θεσπίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά στις γυναικοκτονίες, αφού ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στη Γερμανία. «Χαίρομαι που η Κύπρος μας προχώρησε σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ευαισθητοποίησης των πολιτών γιατί σκοπός είναι να κάνουμε την κοινωνία συμμέτοχη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση