ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Η δημόσια τηλεόραση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες στους οποίους ανήκει

Όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του στα πρώτα βραβεία ΡΙΚ, προς πρώην στελέχη του ιδρύματος

ΚΥΠΕ

Οι λειτουργοί της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπιστία της, ως δημόσιου αγαθού, να θωρακίσουν τη λειτουργία της σαν ισχυρού φορέα και προασπιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος, της πολυφωνίας και της πολυπολιτισμικότητας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του στα πρώτα βραβεία ΡΙΚ, προς πρώην στελέχη του ιδρύματος.

"Πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες στους οποίους και βεβαίως ανήκει", είπε ο Πρόεδρος.

Το ΡΙΚ είχε την απαρχή της λειτουργίας του σε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο και ταυτίστηκε με την ιστορία της, ανέφερε ο Πρόεδρος, καθώς είναι "ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην κυπριακή δημόσια ζωή".

Όπως είπε, το ΡΙΚ αναγνωρίζεται ως ο φορέας καταγραφής, προβολής και διαφύλαξης των γεγονότων που σφράγισαν την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία της Κύπρου, αλλά και της κάλυψης των σημαντικών διεθνών εξελίξεων.

"Το πλέον σημαντικό είναι ότι πέτυχε να μετατραπεί σε δίαυλο επικοινωνίας, να καταστεί πρεσβευτής του πολιτισμού μας και συνδετικός κρίκος του απανταχού ελληνισμού και της ομογένειας με την Κύπρο", είπε, προσθέτοντας ότι η ιστορία του ΡΙΚ οφείλεται πρωτίστως στην ψυχή, το φιλότιμο και την εργατικότητα των στελεχών του.

Όπως είπε, στη μακρόχρονη διαδρομή του, το ΡΙΚ ευτύχησε να πλαισιώνεται από ταλαντούχους και αφοσιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της δημοσιογραφίας, που το υπηρέτησαν με ζήλο και αποφασιστικότητα, χωρίς να λογαριάζουν κόστος, κόπους και δυσκολίες.

Γι΄αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του ΡΙΚ, είπε, καθιέρωσε έναν θεσμό που θα επιβραβεύει και θα δίδει τιμή σε καταξιωμένες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην οικοδόμηση του κύρους του Ιδρύματος, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Αναφερόμενος στα τιμώμενα πρόσωπα, ο Πρόεδρος είπε για τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ότι μέσα από το πολύπτυχο έργο του στους τομείς των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, πέτυχε να εμπλουτίσει την πνευματική μας παράδοση. Για τη Μαρούλα Βιολάρη-Ιακωβίδου, την πρώτη Κύπρια γυναίκα δημοσιογράφο και τον "σκαπανέα της δημοσιογραφίας", Κώστα Σερέζη, ο Πρόεδρος είπε ότι αντιμετώπιζαν το επάγγελμα τους ως λειτούργημα, άφησαν το στίγμα τους ως θεματοφύλακες της αντικειμενικής ενημέρωσης. Επίσης, είπε ότι οι κινηματογραφιστές-φωτογράφοι Δώρος Παρτασίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου, ως αυτόπτες μάρτυρες, αποτύπωσαν στιγμές και κατέγραψαν με τον φακό τους την ιστορία του τόπου μας, "επαναφέροντας και αφήνοντάς την κατά αυτόν τον τρόπο στην αιωνιότητα". Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον αείμνηστο συνθέτη Γιώργο Κοτσώνη, "που με την ίδρυση, τη λειτουργία και τη διαχρονικά επιτυχημένη πορεία του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, έδωσε πνοή και καθόρισε, κυριολεκτικά, τη δημόσια ραδιοφωνία", όπως είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι η αποστολή της Δημόσιας Τηλεόρασης υπαγορεύει την παροχή αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης, χωρίς τις όποιες παρεμβάσεις ή τους όποιους αποκλεισμούς και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, αλλά και σε όλες τις απόψεις, θέσεις και καλόπιστες κριτικές.

"Αν είναι κάτι για το οποίο θα παινεύομαι μετά τη δεκαετή παρουσία μου στη διακυβέρνηση του τόπου είναι πως δεν υπάρχει κανένας μα κανένας, είτε στο ΡΙΚ είτε στα άλλα ΜΜΕ που να ισχυριστεί ότι υπήρξε καθ’ οιονδήποτε χρόνο ή τρόπο, παρέμβαση στον τρόπο που μεταδίδονται είτε οι ειδήσεις είτε τα σχόλια είτε η κριτική όσο αυστηρή και αν είναι. Η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία των ΜΜΕ είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Και έχω τον δικό μου σεβασμό και τον δικό μου τίτλο τιμής που τρέφω απέναντι στους καταξιωμένους δημοσιογράφους, είτε με κρίνουν είτε με επικρίνουν είτε ακόμα και αν με αδικούν. Έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν και οι πολίτες, βεβαίως, έχουν την κρίση να αποφασίσουν", σημείωσε.

Πρόσεθσε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι δημιουργούν τάσεις και πρότυπα και, συνεπώς, θα πρέπει να διατηρούν ισορροπίες, αφήνοντας τους πολίτες, μέσα από την ορθή πληροφόρηση και καταγραφή όλων των απόψεων, να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα.

"Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν καταγράφει μόνο την Ιστορία, αλλά, ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα που υιοθετεί, τη διαμορφώνει, διατηρώντας ισορροπίες και δημιουργώντας τάσεις και πρότυπα", σημείωσε. Γι' αυτό, πρόσθεσε, οι οι λειτουργοί της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, και όχι μόνο, έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπιστία της, ως δημόσιου αγαθού, "έχουν υποχρέωση να θωρακίσουν τη λειτουργία της σαν ισχυρού φορέα και προασπιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος, της πολυφωνίας και της πολυπολιτισμικότητας, ως εκ των εγγενών, χαρακτηριστικών της πατρίδας μας, να διασφαλίσουν ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες στους οποίους και βεβαίως ανήκει", κατέληξε.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδραστική λειτουργία του ΡΙΚ με τους πολίτες και την ανανεωμένη και αναβαθμισμένη εικόνα, που παρουσιάζει το σύνολο των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, διαδικτυακών προγραμμάτων και δράσεων που προσφέρει το Ίδρυμα.

"Προγράμματα και δράσεις που το καθιστούν δυναμική επιλογή, τα οποία, πέραν της ποιοτικής ενημέρωσης, προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, δίνοντας, την ίδια στιγμή, λόγο στους πολίτες, βήμα στον δημόσιο διάλογο, την ελεύθερη έκφραση θέσεων και απόψεων", είπε.

"Είναι χρέος όλων να καταστήσουμε τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί προς όφελος των λειτουργών του, των εργαζομένων και των πολιτών. Αυτή είναι η απαίτηση και η προσδοκία μας για το ΡΙΚ και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και θα συνεχίσουν να κινούνται οι κοινές μας προσπάθειες", σημείωσε.

Το ΡΙΚ, πλησιάζοντας τα εβδομήντα χρόνια λειτουργίας του, διοργάνωσε τα βραβεία ΡΙΚ, με τα οποία επιθυμεί να αποτίσει τιμή προς τα στελέχη που προσέφεραν στο Ίδρυμα κατά τη διάρκεια της Ιστορίας τους.

Ο Πρόεδρος του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, κατά τον χαιρετισμό του είπε ότι φιλοδοξεί τα βραβεία να καθιερωθούν ως θεσμός και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το προσωπικό του Ιδρύματος και τους τιμώμενους για την παρουσία τους στην τελετή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση