ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α.Νεοφύτου: Εκ των σημαντικότερων προβλημάτων το μεταναστευτικό

Τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα γιατί δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο που να μπορεί να καταγράψει τον κάθε λογής παράνομο που υπάρχει σε μια χώρα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική χαιρέτισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως το μεταναστευτικό «είναι ένα εκ των μεγαλυτέρων και πιο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα αλλά και η μικρή μας πατρίδα».

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νεοφύτου αναγνώρισε μεν την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, αλλά επικαλούμενος τις χθεσινές αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών, ανέδειξε ότι χώρα μας δέχεται αναλογικά το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα καταβάλλοντας δυσανάλογο κόστος.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο αντιστοιχούν στο 3,8% του πληθυσμού της, φτάνοντας σε απόλυτους αριθμούς αντίστοιχους με τον πληθυσμό της Πάφου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα και στην Μάλτα, χώρες πρώτης γραμμής που θεωρούνται ότι έχουν πληγεί από τη μετανάστευση, είναι μόλις στο 1%.

Ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε μάλιστα ότι τα νούμερα είναι «πολύ μεγαλύτερα γιατί δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο που να μπορεί να καταγράψει τον κάθε λογής παράνομο που υπάρχει σε μια χώρα», προσθέτοντας ότι τα στατιστικά νούμερα αφορούν αυτούς που έρχονται και κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

«Οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι. Γι’ αυτό και στηρίζουμε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να έχει και σε αυτό το θέμα μια αξιόπιστη πολιτική και ευελπιστώ πως με τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα τα στηρίξουν για να θωρακίσουμε τον τόπο και την κοινωνία μας και για να έχουμε και περισσότερους πόρους να στηρίξουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες και όχι αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα και τη χώρα μας,», είπε.

Εξέφρασε την ανησυχίες του ΔΗΣΥ για τις προεκτάσεις που παίρνει το μεταναστευτικό, για το μεγάλο οικονομικό βάρος, την διαταραχή της δημόσιας τάξης, την αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας μας.

Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «και σε αυτό το θέμα αυτό ο ΔΗΣΥ αποφεύγει τα άκρα».
«Και έχουμε σε αυτό το θέμα προσεγγίσεις ακραίες. Από την μια έχουμε μια αριστερή προσέγγιση που θέλει την Κύπρο μας μια ελεύθερη Κέρκυρα, ούτε λίγο ούτε πολύ να κάνουμε και παγκόσμια πρόκληση όποιοι θέλετε ελάτε στη χώρα μας. Την ίδια υπάρχουν φωνές ακραίες, εθνικιστικές, που σπέρνουν το μίσος και την μισαλλοδοξία», είπε και συμπλήρωσε: «Και μια και η άλλη ακραία προσέγγιση τσουβαλιάζουν τους πρόσφυγες στο ίδιο τσουβάλι».

Όπως είπε, «εμείς διαχωρίζουμε τους μετανάστες στους πραγματικά πολιτικούς πρόσφυγες που θα έχουν την στήριξη της κοινωνίας και του κράτους και τους διαχωρίζουμε από αυτούς που παράτυπα έρχονται στη χώρα μας για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας».

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως και η Ευρώπη έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες, για να επιδείξει στην πράξη την αλληλεγγύη της και να στηρίξει περισσότερο τις χώρες που πιέζονται περισσότερο λόγω του μεταναστευτικού και η χώρα μας, που δέχεται περισσότερη πίεση σε σύγκριση με χώρες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα.

Ανέδειξε εξάλλου και τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και συγκεκριμένα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον έλεγχο της γραμμής αντιπαράταξης, μήκους 180 χλμ, συνεπεία της τουρκικής εισβολής αλλά και ότι η Τουρκία αρνείται να συνυπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που σωστά η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών και ο προηγούμενοι Υπουργοί ζήτησαν περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη, όχι μόνο σε πόρους αλλά και να αναλάβει και η κάθε χώρα της Ευρώπης αναλογικά κάποιο αριθμό απ’ αυτούς τους πρόσφυγες», είπε.

Σε ερώτηση αν θα γίνει μια συντονισμένη ενημέρωση από τον ΔΗΣΥ στην ΕΕ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο πολιτικός χώρος που έχει ταυτόσημες θέσεις με τον ΔΗΣΥ είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), για να προσθέσει ωστόσο στην Ευρώπη υπάρχει μια συνεργασία τριών πολιτικών ομάδων, ήτοι τοι ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

«Εύχομαι να συνδράμουν όλοι για να έχει και η Ευρώπη μια αξιόπιστη πολιτική για το μεταναστευτικό», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X