ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί σε Αναστασιάδη: Πολιτική ισότητα ή συνομοσπονδία

Επιμένει στη σημασία της πολιτικής ισότητας ο Τ/κ ηγέτης και προειδοποιεί με το ενδεχόμενο της συνομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις προς το τουρκικό Πρακτορείο Ανατολία προέβη ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας λίγο πριν τη νέα συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι αναμένει από τον Ε/κ ηγέτη να ξεκαθαρίσει τις προτάσεις του σχετικά με την ενίσχυση των εξουσιών των ιδρυτικών κρατών. Ο ίδιος έχει μεταβιβάσει τη συγκεκριμένη επιθυμία του στον κ. Αναστασιάδη, στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Ο δε Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Ακιντζί ότι θα μεταβεί στην αυριανή συνάντηση προετοιμασμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στην προηγούμενη συνάντηση της 26ης Οκτωβρίου, ο Ε/κ ηγέτης δεν κατάθεση καμία ουσιαστική πρόταση σχετικά με τις εξουσίες των ιδρυτικών κρατών. Στη συνέχεια, ο Τ/κ ηγέτης τόνισε τα εξής: «Το μοντέλο ομοσπονδίας, το οποίο προβλέπει την συγκέντρωση των εξουσιών σε δυο ιδρυτικά κράτη, ήταν ανέκαθεν θέση της τ/κ πλευράς. Η δε, ε/κ πλευρά παραδοσιακά επιθυμούσε να συγκεντρώσει τις εξουσίες στο κέντρο, παρά στα ιδρυτικά κράτη. Τώρα, εφόσον τηρούν μια στάση που είναι πιο κοντά στην δική μας θέση δεν πρόκειται να τηρήσουμε αρνητική στάση».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ανεξάρτητα από την στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στη συνάντηση της Τρίτης, η Τζέιν Λουτ θα μπορούσε να συμβάλλει στην εύρεση κοινού εδάφους ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Ραντεβού τον Ιούνιο

«Η Λουτ συνεχίζει τις εργασίες της για τη δημιουργία των ορών αναφοράς έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε ένα κοινό έδαφος», σημείωσε ο κ. Ακιντζί στις δηλώσεις του. «Ακόμη δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών και εξαιτίας της στάσης της ε/κ πλευράς την οποία καταγράφουμε δεν φαίνεται εύκολη η δημιουργία ενός τέτοιου κοινού εγγράφου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται κινητικότητα πριν τον Ιούνιο, διότι, υπάρχουν κάποιες εκλογές στο εξωτερικό. Τον Μάιο λόγου χάρη ακολουθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδέχεται οι εκλογές στην Ελλάδα να συνδυαστούν με αυτές τις εκλογές, ενώ στην Τουρκία ακολουθούν οι δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Θεωρούμε ότι η κοντινότερη ημερομηνία θα μπορούσε να ήταν ο Ιούνιος σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το έργο της Λουτ για την αναζήτηση κοινού εδάφους και επιτευχθεί συμφωνία για ένα κοινό έγγραφο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης. Εμείς ως τ/κ πλευρά γνωρίζουμε αυτό που επιδιώξουμε, ωστόσο, ο Ε/κ ηγέτης εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Έτσι δημιουργείται σύγχυση. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η ε/κ πλευρά τι είδους λύση επιδιώκει στην Κύπρο;»

Πολιτική ισότητα ή σχέδιο Β

Στη συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε τα εξής: «Αν μελετήσουμε τις δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη στον τύπο. Διακρίνουμε μια τάση σύμφωνα με την οποία σε κοινές επιτροπές -όπου θα εκπροσωπηθούν και οι Τ/κ- οι αποφάσεις για κρατικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την ε/κ πλειοψηφία. Αυτό ονομάζεται ενιαίο κράτος και προβλέπονται δικαιώματα μειονότητας για τους Τ/κ. Δεν υπάρχει Τ/κ ηγέτης που μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που επιλέγεται μια δομή με περιορισμένες κεντρικές εξουσίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για να λάβουν από κοινού αποφάσεις οι δυο πλευρές, και ο ε/κ ηγέτης επιλέγει κάτι τέτοιο, αυτό διαφέρει από την ομοσπονδία. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συνομοσπονδία ή δυο κράτη. Ο ε/κ λαός επιθυμεί αυτό; Η ε/κ ηγεσία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το συγκεκριμένο. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιλέγουν τη μεταφορά κάποιων εξουσιών στα ιδρυτικά κράτη και τη διατήρηση περιορισμένων εξουσιών στο κέντρο, τόσο σε ό,τι αφορά τις εξουσίες που θα διατηρηθούν στο κέντρο, η πολιτική ισότητα των Τ/κ θα συμπεριληφθεί οπωσδήποτε σε ό,τι αφορά την λήψη αποφάσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί τόνισε τα εξής: «Στο μοντέλο που τα ιδρυτικά κράτη θα έχουν ενισχυμένες εξουσίες, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η εκ περιτροπής προεδρία, που επιβάλλει η πολιτική ισότητα. Σε κάθε είδους λύσης που θα βρεθεί στην Κύπρο, βασικές αρχές θα είναι η ισότητα και η ελευθερία των δυο πλευρών και το γεγονός ότι θα αισθάνονται ασφάλεια. Η ανάγκη για ασφάλεια της μιας πλευράς δεν θα πρέπει να δημιουργεί την εντύπωση της απειλής για την άλλη. Πρόκειται για ένα σημείο που επισημαίνουμε από την αρχή».

Χρονοδιάγραμμα και φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αν και εφόσον ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αυτό θα επιτευχθεί με βάση ενός χρονοδιαγράμματος. Τέλος, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το ζήτημα του φυσικού αερίου και δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση