ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλληλεγγύη με δηλώσεις Μπορέλ, έμειναν οι πράξεις

Επόμενος σταθμός φαίνεται να είναι η Τουρκία ενώ ανοικτό παραμένει το τι μέλλει με τις κυρώσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ισχυρή δήλωση αλληλεγγύης έκανε ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ κατά την παρουσία του στη Λευκωσία υπογραμμίζοντας πως οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της Ε.Ε, ενώ σήμερα θα δει από κοντά τι παίζει στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η στάση που θα τηρήσει η Ε.Ε. Ανοικτό βεβαίως παραμένει, αν η Ε.Ε πέραν των αυστηρών μηνυμάτων και δηλώσεων θα προχωρήσει και με πράξεις και ιδιαίτερα μέσω των κυρώσεων. Αυτό αναμένεται να διαπιστωθεί στη συνέχεια, καθώς ο Ζοζέπ Μπορέλ επισκέπτεται την Άγκυρα, μετά τη Λευκωσία.

Στην συνάντηση του κ. Μπορέλ με τον κ. Αναστασιάδη, σημείωσε πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ όπως υπογράμμισε θα συνεχίσει να αποστέλλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ασκώντας πιέσεις για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, είπε σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη στήριξη και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η αλληλεγγύη πρέπει για να είναι αποτελεσματική και να μεταφράζεται σε δράσεις. Στη συνάντηση στο προεδρικό συμμετείχαν, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ ο κ. Μπορέλ συνοδευόταν από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο.

Προηγουμένως, ο κ. Μπορέλ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη όπου συζητήθηκε εκτενώς η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι προκλήσεις στην νοτιανατολική Μεσόγειο οι οποίες όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης θα απασχολήσουν το επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων.

Οι προκλήσεις και η στήριξη...

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εις βάθος τον κ. Μπορέλ για τις κλιμακούμενες προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. «Τον ενημέρωσα για την παράνομη γεωτρητική επιχείρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ μας, η οποία έχει πλήρως οριοθετηθεί με τις γειτονικές χώρες και έχει έπειτα αδειοδοτηθεί σε Ευρωπαϊκές εταιρείες, στην πλήρη βάση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνοντας πως οι ενέργειες της Τουρκίας δεν στοχεύουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Ε.Ε στο σύνολό της.

Γρίφος τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι με ποιο τρόπο η Ε.Ε θα απαντήσει πρακτικά στις τουρκικές προκλήσεις. Για τις κυρώσεις γίνονται ήδη διεργασίες, με πηγές από τις Βρυξέλλες να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό συνδέεται όπως όλα δείχνουν με την προεδρία της Ε.Ε που αναλαμβάνει η Γερμανία την 1η Ιουλίου.

Η Γερμανία θέλει μία θετική ατζέντα με την Τουρκία εξαιτίας και του μεταναστευτικού που αποτελούσε και την κύρια πολιτική πληγή της Άγκελα Μέρκελ μέχρι πρόσφατα. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ευάλωτη οικονομική θέση, θεωρείται από το Βερολίνο πως θα βοηθήσει στην ενίσχυση των γερμανικοτουρκικών σχέσεων προς όφελος της Γερμανίας. Μία σκληρή στάση συνεπώς εναντίον της Τουρκίας θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους ως απομακρυσμένο σενάριο κατά την προεδρία της Γερμανίας ενώ οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν τις κυρώσεις ως αναποτελεσματική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Την Παρασκευή, Αγγελίδης και Μπορέλ μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) θα πετάξουν με ελικόπτερα της ΕΦ πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ενώ προηγουμένως θα συζητήσουν εκτενώς τις τουρκικές προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση