ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανατολική Μεσόγειος ως λίμνη συνεργασίας

Στα πλαίσια του Συνεδρίου του Economist, οι ΥΠΕΞ Κύπρου κι Ελλάδας συζήτησαν για την ανάγκη μιας στρατηγικής κουλτούρας συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Mια αποτίμηση της τρέχουσας δυναμικής ως προς την συνεργασία των κρατών στην ανατολική Μεσόγειο έδωσαν οι ΥΠΕΞ, Κύπρου κι Ελλάδας, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στο πάνελ του 17ου Συνεδρίου του περιοδικού Economist που έλαβε χώρα σήμερα στην Λευκωσία. Oι κκ Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας παρέθεσαν το κοινό πλάνο δράσης Λευκωσίας και Αθήνας τόσο στο πλαίσιο της κοινής τους αντίληψης για την συνεργασία των χωρών της περιοχής όσο και σε σχέση με τον στενό κι ευρύ συντονισμό Κύπρου-Ελλάδος –στα πλαίσια των προκλήσεων της περιοχής. Οι δύο ΥΠΕΞ συμμετείχαν σε πάνελ με θεματική την ειρήνη και την συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο («Can the potential of peace and co-operation prevail in the Eastern Mediterranean?»).

Η παρέμβαση Χριστοδουλίδη

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δεν διαφοροποιήθηκε από τα συνηθισμένα συνοψίζοντας το πνεύμα και την κουλτούρα συνεργασίας που αναπτύσσονται, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου αλλά και του χώρου ΜΕΝΑ –καθώς και της συμμετοχής χωρών της ΕΕ στα υπό διαόρφωση σχήματα της Τριμερούς Διπλωματίας. «Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι, και θεωρώ πως την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται όλα τα συμμετέχοντα κράτη, πως η κουλτούρα συνεργασίας που αναπτύσσεται, είναι σε θέση να συμβάλει καθοριστικά σε ένα πιο προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον ασφάλειας. Κι αυτό, γιατί ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, έχει δημιουργηθεί -εδώ και κάποια χρόνια- ένα κοινό έδαφος, μια κοινή ανάγνωση των προκλήσεων και των προοπτικών, αλλά και ένα κοινό όραμα για μια ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και την συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς και παγίδες μηδενικών αθροισμάτων (total zero sum games). Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Τουρκία αναφέροντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή της χώρας στην υπό διαμόρφωση μεγάλη εικόνα της αγαστής συνεργασίας των κρατών της περιοχής αποτελεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε πως σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, η ενσυνείδητη προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου, η a-la-carte επίκληση του, οι πολιτικές που ακολουθεί, η Άγκυρα, οι οποίες έχουν ως βάση μια αναχρονιστική, αναθεωρητική προσέγγιση με νεοαποικιακά/νεοοθωμανικά χαρακτηριστικά και με τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να είναι το κυρίαρχο δεδομένο, έχουν οδηγήσει την Τουρκία εκτός των περιφερειακών συνεργασιών.

Με χιούμορ ο Δένδιας

Κι ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος τονίζοντας τόσο την συμβολή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (σ.σ. συμφωνίες θαλασσίων ζωνών με Ιταλία κι Αίγυπτο) στην συνεργασία για την ανατολική Μεσόγειο όσο και την στενή συννενόηση με την Κύπρο σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο –με γνώμονα το Κυπριακό (σ.σ. ο κ. Δένδιας θα έχει διαβουλεύσεις με το κυπριακό ΥΠΕΞ ενόψει και του κρίσιμου –για τις κυρώσεις στην Τουρκία- πρώτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες). Ο κ. Δένδιας έριξε και το.. αστείο του μάλιστα λέγοντας πως με τον κ. Χριστοδουλίδη –αλλά και τον Ελλαδίτη ΥΠΑΜ (σ.σ. Νίκος Παναγιωτόπουλος) ο στενός συντονισμός στις Βρυξέλλες συχνά... μπερδεύει τον κ. Μπορέλ οι άλλους ΥΠΕΞ ή ΥΠΑΜ των «27», ακριβώς γιατί «πιστεύουν όλοι πως στην Κύπρο και στην Ελλάδα μας λένε όλους.. Νίκους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X