ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αννίτα: Υπέρ μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ευθυγραμμισμένος με τις αξίες και τις πολιτικές του ΕΛΚ, υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

ΚΥΠΕ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ευθυγραμμισμένος με τις αξίες και τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, είπε την Τρίτη η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημήτριου στην ομιλία της σε εκδήλωση στη Λευκωσία που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης για το Μεταναστευτικό. Σημείωσε ότι «αν δεν δράσουμε τώρα, θα αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις σε δέκα ή είκοσι χρόνια από σήμερα».

Στην ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Μεταναστευτικές πιέσεις στη Μέση Ανατολή - Ευρωπαϊκά Μεταναστευτικά Διλήμματα», η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι το θέμα της εκδήλωσης «αποτυπώνει μια από τις καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας». Οι συγκρούσεις και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια ανθρώπους, είπε, προσθέτοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τα μικρά κράτη της πρώτης γραμμής δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά είναι ζήτημα ευρωπαϊκό.

Έκανε λόγο για «μια δοκιμασία των βασικών αξιών της Ένωσής μας και της συλλογικής μας ικανότητας να ανταποκριθούμε με ενότητα και αλληλεγγύη».

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος λαμβάνει εδώ και αρκετά χρόνια τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλήν από οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, ανέφερε ότι και άλλα κράτη της πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, αγωνίζονται επίσης να διαχειριστούν πολύπλοκες ροές.

Αυτές οι πιέσεις έχουν δημιουργήσει πραγματικά διλήμματα για την Ευρώπη, είπε η κ. Δημητρίου, όπως «πώς προστατεύουμε τα σύνορά μας και την ασφάλειά μας, τηρώντας παράλληλα τις αξίες και τις νομικές μας υποχρεώσεις, πώς κατανέμουμε δίκαια την ευθύνη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, πώς διακρίνουμε μεταξύ εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη ασύλου και εκείνων που μεταναστεύουν για άλλους λόγους, και διασφαλίζουμε ότι κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται δίκαια και γρήγορα;»

Ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε είναι πώς μπορεί η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης να είναι σταθερή, δίκαιη και ανθεκτική στο μέλλον έναντι των δυνάμεων που εκδιώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους. «Αυτά είναι σύνθετα ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις», είπε, σημειώνοντας ότι, πολύ συχνά, «η δημόσια συζήτηση κυριαρχείται από απλοϊκά συνθήματα». «Ακούμε τις φωνές του λαϊκισμού να προσφέρουν γρήγορες λύσεις - «να χτίσουμε τείχη», «να σταματήσουμε τις βάρκες», «ούτε ένα ευρώ στους μετανάστες» ή στο άλλο άκρο, «να ανοίξουμε τα σύνορα». Αυτά τα συνθήματα μπορεί να τραβήξουν την προσοχή, αλλά δεν λύνουν προβλήματα», σημείωσε.

Οι πολίτες μας, είπε, αξίζουν κάτι καλύτερο από μια κενή ρητορική. «Αξίζουν υπεύθυνες, απτές λύσεις», πρόσθεσε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ευθυγραμμισμένος με τις αξίες και τις πολιτικές του ΕΛΚ, υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. «Βασίζεται σε πρακτικούς πυλώνες: την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, την ενίσχυση του συστήματος ασύλου μας, τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των βαρών, την ενίσχυση των μηχανισμών επιστροφής, την ενσωμάτωση όσων μένουν και τη συμμετοχή των γειτονικών μας χωρών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών».

Σε σχέση με την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Frontex «πρέπει να μετατραπεί σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, με επαρκές προσωπικό, εξοπλισμό και εξουσία για την αποτελεσματική αστυνόμευση των κοινών μας συνόρων». Γι' αυτό, συνέχισε, υποστηρίζουν την αύξηση του προσωπικού του σε 30.000 άτομα, με σύγχρονη τεχνολογία για την παρακολούθηση των εισόδων και την καταστολή των λαθρεμπόρων.

Είπε ακόμη ότι, για την Κύπρο, ένα κράτος μέλος πρώτης γραμμής υπό συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, «με το 37% του εδάφους μας εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Δημοκρατίας, η διασφάλιση της Πράσινης Γραμμής είναι ένα άλλο ζωτικό μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς μας, καθώς δυστυχώς έχει γίνει μια βασική οδός για την παράτυπη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο». Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της επιτήρησης και του ελέγχου, αλλά ότι με τη συνεχή υποστήριξη της ΕΕ, «πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητές μας να παρακολουθούμε και να αντιδρούμε αποτελεσματικά στις μετακινήσεις κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής».

Για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου της ΕΕ, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να συμβαδίζει με μια διαδικασία ασύλου που είναι γρήγορη, δίκαιη και σταθερή, κάτι που επιδιώκει να επιτύχει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. «Κρίσιμο είναι ότι υποστηρίζουμε επίσης νέες προσεγγίσεις, όπως τα κέντρα επεξεργασίας ασύλου σε ασφαλείς τρίτες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστεί με χώρες εκτός ΕΕ για την επεξεργασία ορισμένων αιτήσεων ασύλου, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα και υπό ευρωπαϊκή εποπτεία.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών μηχανισμών επιστροφής για άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, καθώς και τη δημιουργία πρόσθετων κέντρων υποδοχής για την υποδοχή όσων οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί, εν αναμονή της αναχώρησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η σύναψη συλλογικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών «είναι απαραίτητη», σημειώνοντας ότι μια ενιαία προσέγγιση της ΕΕ θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα προστατεύσει τα δικαιώματα των μεταναστών μέσω τυποποιημένων εγγυήσεων.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην ανάγκη για δίκαιο μερίδιο και αλληλεγγύη στην Ευρώπη σε σχέση με το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο εισάγει υποχρεωτική αλληλεγγύη «αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η επιλογή των κρατών μελών να εξαιρεθούν μέσω οικονομικών συνεισφορών αποδυναμώνει την αρχή της δίκαιης κατανομής βαρών». Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τα μικρότερα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Κύπρος, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις και μακροπρόθεσμες δημογραφικές προκλήσεις, είπε, σημειώνοντας ότι ενώ η οικονομική υποστήριξη έχει τη θέση της, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απτή ανακούφιση που παρέχει η μετεγκατάσταση.

«Οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, δεν μπορούν να επωμιστούν δυσανάλογο μερίδιο του μεταναστευτικού βάρους της Ευρώπης», είπε.

Είπε ακόμη ότι, για μια ολοκληρωμένη στρατηγική μετανάστευσης η ένταξη των προσφύγων «είναι ζωτικής σημασίας».

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Ευρώπη να κοιτάξει πέρα από τα σύνορά της και να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι αυτό απαιτεί την οικοδόμηση ισχυρών, στρατηγικών συνεργασιών και την επένδυση στη σταθερότητα των χωρών προέλευσης και διέλευσης. Βασική εστίαση πρέπει πράγματι να είναι η άμεση γειτονιά μας, η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, σημείωσε.

«Εάν η Ευρώπη βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής σε αυτές τις χώρες, λιγότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν επικίνδυνα ταξίδια για να φτάσουν στις ακτές μας. Τέτοιες συνεργασίες πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου, την ενίσχυση των μηχανισμών επιστροφής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», είπε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι πρόσφατες συμφωνίες της ΕΕ με την Τυνησία και την Αίγυπτο «αποτελούν πολλά υποσχόμενα βήματα και τώρα πρέπει να επεκτείνουμε παρόμοιες, προσαρμοσμένες συνεργασίες σε όλη την περιοχή».

Αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια και ότι «δεν θα σταματήσει τη μετανάστευση τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο», η κ. Δημητρίου είπε «αν δεν δράσουμε τώρα, θα αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις σε δέκα ή είκοσι χρόνια από σήμερα».

Κλείνοντας, η κ. Δημητρίου είπε ότι η ατζέντα που έχει σκιαγραφήσει είναι φιλόδοξη αλλά εφικτή, «μόνο αν ενεργήσουμε με ενότητα και θάρρος» σημειώνοντας ότι η μετανάστευση δεν μπορεί πλέον να αποτελεί την μόνιμη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που στέκεται ενωμένη, όχι μια Ευρώπη που διαιρείται από φόβο ή προσαρμοσμένα συμφέροντα, είπε τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση