ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε μέτωπο απέναντι σε ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ ο Αβέρωφ

Θύμησε τον Γλαύκο, την ιστορία του ΔΗΣΥ υπογράμμισε τη στήριξη στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και έκανε άνοιγμα στη μεσαία τάξη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Χωρίς τον Δημοκρατικό Συναγερμό η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εάν δεν ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρώπη θα κλυδωνιζόταν» ανέφερε στην ομιλία του κατά την επικύρωση του ψηφοδελτίου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Συναγερμικός Πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση στο ΑΚΕΛ φωτογραφίζοντάς το ως το κόμμα που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση και το κόμμα που επεδίωκε την λίρα. Άνοιξε βεβαίως και μέτωπο με την Ακροδεξιά χωρίς να κατονομάζει το ΕΛΑΜ, για εθνικισμό και ρατσισμό που δεν έχει καμία σχέση με τις ιδέες και αρχές που πρεσβεύει το κόμμα. Έδωσε απαντήσεις γύρω από τις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα για πολιτικό διπολισμό, ενώ υπενθύμισε τον ρόλο του ιδρυτικού ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη τόσο για την δημιουργία του ΔΗΣΥ όσο και για την ένταξη στην Ε.Ε. Από το κάδρο, δεν άφησε εκτός του έργο που επιτέλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά και την «επιτυχία» του όχι μόνο να βγάλει την Κύπρο από την οικονομική κατάρρευση, αλλά και να προωθήσει μεγαλεπίβολες μεταρρυθμίσεις.

Το «κακό» ΑΚΕΛ

Επίθεση που δεν θυμίζει τον συναινετικό Αβέρωφ Νεοφύτου εξαπέλυσε κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του προς το ΑΚΕΛ, ο Συναγερμικός Πρόεδρος. «Είμαστε η παράταξη που έδωσε λύσεις στα προβλήματα. Στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοδιαχείριση, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και η απουσία οράματος αυτών που σήμερα μας κατηγορούν και μας επικρίνουν» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου για να προσθέσει «διότι ας μην ξεχνούμε ποιοι και πώς μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση του 2013. Ας μην ξεχνάμε ποιοι δεν ήθελαν την Κύπρο στην Ευρώπη. Αλλά και ποιοι ήθελαν να επιστρέψουμε στη λίρα».

«Δεν παρελθοντολογώ» ανέφερε προσθέτοντας πως «τις ίδιες συνταγές επιχειρούν να μας σερβίρουν και σήμερα. Τις ίδιες ξεπερασμένες αντιλήψεις υπερασπίζονται».

Το μαντρί και η αριστερή κολλεκτίβα

Στο πλαίσιο της επίθεσης προς το ΑΚΕΛ έδωσε και την απάντησή του στις επικρίσεις που δέχεται για την πολυφωνία του ΔΗΣΥ. «Μας κατηγορούν, για παράδειγμα, ότι έχουμε διάφορες τάσεις και ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες στο κόμμα μας. Και το θεωρούν μάλιστα επιλήψιμο και κατακριτέο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι, για εμάς, αυτή είναι η δύναμη και το μεγαλείο της παράταξής μας! Θέλω να το ξεκαθαρίσω μια και έξω: Δεν είναι «μαντρί» ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Δεν είναι αριστερή κολεκτίβα όπου όποιος δεν υποτάσσεται στις ντιρεκτίβες θεωρείται εχθρός. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τέτοιο το κόμμα μας. Όμως στα μεγάλα θέματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει πάντα μια υπεύθυνη θέση και μια φωνή, που εκφράζεται από την επίσημη ηγεσία του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά στον Γλαύκο

Από την ομιλία δεν αγνοήθηκε το όνομα του ιδρυτικού ηγέτη του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη και ο ρόλος του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Ο Γλαύκος Κληρίδης για εμάς είναι όλα εκείνα που έκαναν το κόμμα μας μεγάλο και σύγχρονο. Την κινητήρια δύναμη της προόδου για την Κύπρο. Και είναι φέτος η ευκαιρία να αναβαπτιστούμε στις αξίες μας. Να επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή όλα εκείνα που μας ενώνουν, κάτω από τον μεγάλο γαλανό ουρανού του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Άνοιγμα στη μεσαία τάξη και τους δυσαρεστημένους εκπαιδευτικούς

Έγινε όμως και ιδιαίτερη μνεία στην μεσαία τάξη η οποία σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ήταν εκείνη που πλήγηκε ιδιαίτερα από την κρίση. «Επίκεντρο των πολιτικών μας, είναι η μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη που πλήγηκε βαθύτατα από την κρίση. Η μεσαία τάξη που αποδείχθηκε – για μια ακόμη φορά - η ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της οικονομίας. Σε αυτούς απευθυνόμαστε. Στους σοβαρούς, τους νούσιμους, τους παραγωγικούς και μετρημένους Κύπριους, αλλά και τους γεμάτους δημιουργικότητα νέους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος στη μεσαία τάξη επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς και με τους λειτουργούς στον τομέα της υγείας. «Αντιλαμβάνομαι, ότι στην αγωνία μας να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται στην Κύπρο για δεκαετίες, χωρίς προηγουμένως να γίνεται απολύτως τίποτα, ίσως να κάναμε και λάθη. Ίσως δεν λάβαμε υπόψη όσο θα έπρεπε τις απόψεις των ανθρώπων που καλούνται να εφαρμόσουν κάποιες από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς και τον κόσμο της υγείας. Αν κάναμε κάποιους λάθος χειρισμούς, δεν ήταν από πρόθεση και το ξέρουν. Αντιθέτως, υπήρξαν προϊόν της αγωνίας μας να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας και κανείς, ποτέ, δεν αγγίζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.    

Η επίθεση στο ΕΛΑΜ

Από τα πυρά του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έμεινε εκτός του ΕΛΑΜ, το οποίο φαίνεται να δέχεται επίθεση για πρώτη φορά από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. «Μας ενώνει ο καλώς νοούμενος πατριωτισμός και ο πατριωτικός ρεαλισμός. Η διαρκής μάχη για να ζει ο λαός μας ελεύθερος, ανάμεσα σε άλλους ελεύθερους λαούς. Και θέλω να σταθώ εδώ. Γιατί κάποιοι έχουν μπερδέψει τον υγιή πατριωτισμό με τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία. Για μας, υγιής πατριωτισμός είναι ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοσή μας, η αναζήτηση της εθνικής προόδου, η σύνδεση με την πατρίδα και τα χώματά μας, και οι Ελληνοχριστιανικές μας αξίες. Αυτά είναι στο DNA του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο επικίνδυνος φανατισμός των ακραίων και η ανιστόρητη αδιαφορία των απάτριδων, αποτελούν τους εχθρούς του υγιούς πατριωτισμού. Κανένας λαός δεν προόδευσε βρισκόμενος στην εθνική απομόνωση και κανένα έθνος δεν επέζησε όταν απαρνήθηκε την ταυτότητά του. Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε απέναντι και στις δύο αυτές προσεγγίσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δίπλα στον Αναστασιάδη

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο έργο της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Αφενός στην διάσωση της οικονομίας αλλά και στο ότι μεγάλες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο επιχειρώντας να παύσει τις φωνές της σύγκρουσης μεταξύ των δύο. «Ένα θέλω να σας διαβεβαιώσω: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης και ασφαλώς θα παραμείνει. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια να πετυχαίνουμε τις απαιτούμενες συναινέσεις στη βουλή. Στο θέμα όμως των μεταρρυθμίσεων, αποστολή μας δεν είναι απλά να συνδιαμορφώνουμε την κυβερνητική προσπάθεια. Αποστολή μας είναι να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από την κυβέρνηση. Να την προτρέπουμε να γίνεται πιο τολμηρή. Πιο αποφασιστική. Πιο ριζοσπαστική» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το ίδιο υποστήριξε και για το κυπριακό.

«Στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, για να αρχίσει το συντομότερο ο διάλογος. Και το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί την καλύτερη βάση που είχαμε πετύχει ποτέ, για να φτάσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο» σημείωσε.

Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως η πορεία του ΔΗΣΥ συνδέεται με το ευρωπαϊκό όραμα και οικοδόμημα και κάλεσε τον Συναγερμικό κόσμο να μην απέχει από τις εκλογές θεωρώντας ότι είναι μικρότερου διακυβεύματος. «Φίλες και φίλοι, θέλω να νιώθετε πολύ υπερήφανοι. Γιατί χωρίς τον Δημοκρατικό Συναγερμό η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εάν δεν ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρώπη θα κλυδωνιζόταν» σημείωσε για να προσθέσει πως αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και αυτήν είναι που καλούμαστε να περιφρουρήσουμε. «Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε μαζί με ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Εμείς αγωνιζόμαστε για περισσότερη, δικαιότερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη. Μαζί στην Ευρώπη, με ανάπτυξη και ασφάλεια» κατέληξε ο κ. Νεοφύτου παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση