ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άντρος: Αστείο το επιχείρημα της Κυβέρνησης για τα οδοφράγματα

«Βρήκαμε ανθρώπους να στείλουμε στην Ελλάδα, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε και για τα οδοφράγματα εδώ στην Κύπρο», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Αστείο» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι δεν βρήκε προσωπικό να στελεχώσει τα οδοφράγματα για να ελέγχουν τη θερμοκρασία των διερχομένων, την στιγμή, που όπως είπε, έστειλε βοήθεια σε ανθρώπινο προσωπικό στην Ελλάδα. Παράλληλα, δήλωσε πως άλλα δηλώνει εντός Κύπρου και άλλα πράττει στην ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του ΑΚΕΛ για την ημέρα της Γυναίκας σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως εξακολουθεί να γίνεται πάρα πολλή ζημιά από την απόφαση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο των 4 οδοφραγμάτων. Όπως είπε, έχει προκληθεί μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση στην ίδια την ε/κ κοινότητα, σύγκρουση, σε ανησυχητικές διαστάσεις, μεταξύ διαφορετικών απόψεων. Σημείωσε πως αναπτύσσεται ένας φανατισμός και μίσος που είναι επικίνδυνα για την κοινωνία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει η απόφαση, μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας. «Έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα σε όλους όσοι στηρίζουν τη λύση στο Κυπριακό και στην ε/κ και στην τ/κ κοινότητα ενώ έχουμε έρθει σε πορεία σύγκρουσης και με τον ΟΗΕ», είπε, προσθέτοντας πως αυτά θα πρέπει να μας ανησυχούν.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ενέργειες που ενισχύουν την ανησυχία και τον πανικό, απλώς επιτείνουν το οικονομικό πρόβλημα. «Επείγει η λήψη αποφάσεων που θα περιορίζει τη ζημιά, η οποία έχει προκληθεί από τις αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση», είπε.

Διευκρίνισε πως δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυβέρνησης να παίρνει αποφάσεις για να προστατεύσει την υγεία του λαού, απλώς θεωρεί πως τα μέτρα που έχει πάρει δεν είναι τα ενδεδειγμένα. Πρόσθεσε πως ανοίγοντας τα οδοφράγματα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι θα ασκούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε αστείο το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να βρεθούν είκοσι άτομα για να τοποθετηθούν στα οδοφράγματα ώστε να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ανθρώπων που διέρχονται. «Βρήκαμε ανθρώπους να στείλουμε στην Ελλάδα, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε και για τα οδοφράγματα εδώ στην Κύπρο», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την κυπριακή αποστολή στον Έβρο, ο κ. Κυπριανού είπε πως η ενέργεια της Κυβέρνησης είναι συμβολική, καθώς η Ελλάδα δεν θα σωθεί με την αποστολή 20 ανθρώπων από την Κύπρο. «Θεωρούμε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια αντιμετώπιση της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Τουρκία να στείλει πρόσφυγες στο Ευρωπαϊκό έδαφος και κυρίως στην Ελλάδα για να προκαλέσει αντιδράσεις από την ΕΕ και να καταφέρει να αποκομίσει στήριξη σε ό,τι αφορά τις πολεμικές ενέργειες τις οποίες προβαίνει σε βάρος της Συρίας», είπε.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως το ενοχλητικό είναι ότι ενώ η Κυβέρνηση προβαίνει σε αυτές της ενέργειες, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καταγράφεται ότι το πρόβλημα στη Συρία προκαλείται από την συριακή Κυβέρνηση και από την Ρωσία και επιδεικνύεται κατανόηση από τους ΥΠΕΞ στα προβλήματα τα οποία καλείται η Τουρκία να αντιμετωπίσει.

«Εκφράζεται δηλαδή στήριξη στην Τουρκία και διερωτώμαι ο κ. Χριστοδουλίδης γιατί συμφώνησε με αυτή την τοποθέτηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και την ίδια στιγμή στην Κύπρο λέει ακριβώς τα αντίθετα πράγματα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Μέτρα που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της

Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως το κόμμα του προσπαθεί να διατυπώνει θέσεις και προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες.

Σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε το ΑΚΕΛ σε Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες με δράση και προσφορά στον πολιτισμό, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Κυπριανού είπε πως η κυπριακή κοινωνία, παρόλα τα θετικά βήματα, δεν κατόρθωσε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις πατριαρχικές αντιλήψεις.

«Δεν έχουμε καταφέρει να ξεριζώσουμε το σεξισμό από την κοινωνία, ούτε δυστυχώς και από τη δημόσια ζωή. Για εμάς δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύουμε», είπε.

Στο χαιρετισμό του στο πρόγευμα, ο κ. Κυπριανού είπε μεταξύ άλλων πως η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά και πώς ούτε θα της χαριστεί από την κοινωνία. «Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι», είπε και διερωτήθηκε πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι μια γυναίκα θα ασχοληθεί με τα κοινά, αν είναι αναγκασμένη να δουλεύει δωδεκάωρα ότι θα πάψει να είναι θύμα των στερεοτύπων αν εμείς επιδεικνύουμε ανοχή σε όλα όσα τα αναπαράγουν και πώς θα χτυπηθεί ο σεξισμός αν δεν λαμβάνουμε μέτρα για την πάταξη του.

«Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα. Ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση πλήττει διπλά τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα. Ανεργία, ενδο-οικογενειακή βία, εμπορία προσώπων, ανέχεια, περιορισμένη πρόσβαση στην υγεία, είναι ορισμένα από τα φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να διατυπώνει θέσεις και προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως συγκεκριμένες προτάσεις έχει το ΑΚΕΛ και σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό καθώς διαχρονική προσπάθεια είναι ο Πολιτισμός να βρίσκεται πάντα στις προτεραιότητες του κόμματος.

«Σε αυτή θεμελιώνονται οι προτάσεις μας για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους και ριζική αναθεώρηση των κριτηρίων για επιχορήγηση των Φορέων του Πολιτισμού. Σημαντικό για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι να εκπονηθεί Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Πολιτισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, προβολή και προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και την καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως επίσης και η θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των Φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, κάτι που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποσχέθηκε, αλλά δεν έπραξε», είπε.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ακόμη στην ανέγερση Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης και την προώθηση της ανέγερσης νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης, την προώθηση του κυπριακού βιβλίου αλλά και την ουσιαστική στήριξη της θεατρικής δραστηριότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση