ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Χαίρει της εμπιστοσύνης μου ο ΥΠΟΙΚ

Η ανακοίνωση της Προεδρίας για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέσω ανακοίνωσης ο Πρόεδρος αναμένεται να σχολιάζει τις πολιτικές ευθύνες που αποδίδονται στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αλλά και στον ίδιο, που σύμφωνα με την έκθεση της Ερευνητικής επιτροπής κράτησε τον «μεγαλύτερο υπεύθυνο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού από το 2014» Χάρη Γεωργιάδη.

Όπως μαθαίνει η «Κ», προεργασίες για το πώς θα τοποθετείτο ο Πρόεδρος γύρω από το πόρισμα έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη το πρωί της Πέμπτης μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Προέδρου, ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, χαίρει της εμπιστοσύνης του.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σε σχέση με την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

1. Δεν είναι πρόθεσή μου επί του παρόντος να σχολιάσω λεπτομερώς τα όσα εις την έκθεση καταγράφονται.

2. Αναμένω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της και θα προβεί στις κατά την κρίση του ενδεδειγμένες ενέργειες.

3. Όσον αφορά τις αποδιδόμενες πολιτικές ευθύνες λαμβάνω υπόψη τα ακόλουθα:

Α) Το 2013 ο Συνεργατισμός ευρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας και πλήρους κατάρρευσης. Παρουσίαζε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους επτά (7) δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν δημιουργηθεί προ του 2013, μέσα από διάτρητες και συχνά σκανδαλώδεις διαδικασίες, όπως διαπιστώνει και η Ερευνητική Επιτροπή.

Β) Ένας από τους όρους του Προγράμματος Διάσωσης (Μνημόνιο) ήταν η αναδιάρθρωση και μετατροπή του Συνεργατισμού σε τράπεζα, με ταυτόχρονη ανάληψη της εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γ) Παρά τις όποιες προσπάθειες περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυστηρότεροι κανονισμοί που υιοθετήθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σε συσχετισμό με τα όσα προηγήθηκαν του 2013 και της προβληματικής φύσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησαν στην λήψη πρόσθετων μέτρων.

Δ) Σαν αναπόφευκτο αποτέλεσμα, με παρεμβάσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, κατέστη αναγκαία η απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Τράπεζας και πώληση στην Ελληνική Τράπεζα.

Ε) Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε αλλά και επικροτήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ επιδοκιμάστηκε από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης και τη διεθνή χρηματοοικονομική κοινότητα.

ΣΤ) Συγκεκριμένα, οι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, επικαλούμενοι την εν λόγω απόφαση αναβάθμισαν την κυπριακή οικονομία η οποία και έφτασε τελικά στην επενδυτική βαθμίδα.

Είναι προφανές με τα όσα συνοπτικά παρατίθενται πως ο Υπουργός Οικονομικών εκαλείτο να λάβει αποφάσεις ευθύνης προς αποφυγήν της άτακτης χρεωκοπίας του Συνεργατισμού κάτι που επισημαίνει και η ίδια η Επιτροπή στη σελίδα 171 της έκθεσης που αναφέρει ότι « Η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεώθηκε το 2013 να αναλάβει την καταβολή ποσού €1,5 δις για ανακεφαλαιοποίηση του ΣΠΤ ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του, ένεκα της έλλειψης κεφαλαίων στην οποία οδήγησε το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Δάνεια τα οποία ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν λόγω της σκανδαλώδους διαδικασίας μέσα από την οποία είχαν παραχωρηθεί, όπως και πάλι η Επιτροπή διαπιστώνει στη σελίδα 173, κάτι το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 8 Ιανουαρίου 2018.

Η Κυβέρνηση υιοθετώντας τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών πέτυχε:

α) Να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις των καταθετών

β) Να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

γ) Να διαφυλάξει περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού που θα συμβάλουν σε ανάκτηση σημαντικού μέρους των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν από το κράτος

δ) Να ενισχύσει διεθνώς την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας

Θα θεωρούσα απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα για ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τον Υπουργό Οικονομικών εάν παραγνώριζα τον ρόλο του:

1. Στην αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας του κράτους
2. Στη σύντομη και πετυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο
3. Στη δημιουργία πλεονασματικών προϋπολογισμών
4. Στη δραστική μείωση της ανεργίας
5. Στην επίτευξη συνεχόμενης ανάπτυξης με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη

Παρά ταύτα και πάλι θα θεωρούσα ότι ο Υπουργός Οικονομικών φέρει πολιτική ευθύνη εάν η κατάρρευση του Συνεργατισμού ήταν το αποτέλεσμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνήφθησαν μετά το 2013 και όχι σαν αποτέλεσμα των συσσωρευμένων για δεκαετίες μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το 2013.

Υπό το φως των πιο πάνω θέλω να επιβεβαιώσω την πολιτική κατεύθυνση της Κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και να επαναλάβω ότι ο Υπουργός Οικονομικών χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το ψάρι μυρίζει από το..........ΚΕΦΑΛΙ!!!! Τι κρυβόμαστε δηλαδή. Περιμένατε κάποιον διαφορετικό από τον αμίμητο Χάρη Γεωργιάδη από Πρόεδρο όπως ο Αναστασιάδης??? Η μόνιμη ατιμωρησία έχει εκθρέψει τέρατα στο Νησί της Μόνιμης Ατιμωρησίας!! Προσθέσατε κι ενα "Λαό" νοσηρά δουλοπρεπή κι έχετε αποτύπωση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας εν έτει 2019!!! Μία πλήρης κατάντια..

Θεοχάρης Θεοχάρη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X