ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:24
 

Τα τρία ερωτήματα που έθεσαν προς απάντηση τα ΗΕ (LIVE)

Μέρα πρώτη στο Κρανς Μοντάνα: Η «Κ» μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις γύρω από την Διάσκεψη για την Κύπρο

Τα βλέμματα στραμμένα σήμερα στο Κρανς Μοντάνα όπου διεξάγεται η διάσκεψη για την Κύπρο με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και την ΕΕ με τον ρόλο του παρατηρητή. Γύρω στις δύο το μεσημέρι ώρα Κύπρου ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, το οποίο κύλησε βάσει προγράμματος. Κατά τις δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι το έγγραφο δεν έχει αποσυρθεί για να έρθει στη συνέχει η διόρθωση ότι το έγγραφο δεν έχει κανένα στάτους και ότι παρουσιάστηκε με λάθος τρόπο. Παράλληλα ο βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ, υπογράμμισε την στήριξη του ΓΓ του ΟΗΕ  κ Ο κ. Φέλτμαν επεσήμανε πως στόχος όλων είναι να μείνουν μέχρι το τέλος. Το ορόσημο είναι η 7η Ιουλίου ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι θα μείνουν όσο χρειαστεί. Την Παρασκευή μεταβαίνει στο Κρανς Μοντάνα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες χωρίς να έχει διευκρινιστεί το διάστημα το οποίο θα είναι παρών στην διαδικασία. 

Προηγήθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ετοιμάστηκε ένα περίγραμμα που αφορά τα θέματα ασφάλειας. Η Διάσκεψη άρχισε με τα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, συζήτηση η οποία θεωρείται καθοριστική για την συνέχεια της διαδικασίας. 

Σημειώνεται ότι χθες, κατά την πρώτη μέρα άφιξης στο ελβετικό θέρετρο επικράτησε πυρετός διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει σειρά συναντήσεων με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τον έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, αλλά και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.

Συνεχής ενημέρωση

22:27 Η πρόταση Τσαβούσογλου αφορά τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας, τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και την εφαρμογή της λύσης.

22:24 Τα τρία ερωτήματα που έθεσαν προς απάντηση τα ΗΕ: πρώτον τι πρέπει να γίνει με συνθήκη εγγυήσεων, δεύτερον με ποιο μηχανισμό θα γίνει η εφαρμογή της λύσης και τρίτο πως απαντωνται οι ανησυχίες Ε/κ και τ/κ

21:50 Ξεκίνησε η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου

21:47 Τους εκπροσώπους της "κυβέρνησης" και των τ/κ κομμάτων ενηρώνει ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

21:44 Αναστασιάδης: Δεν μας ικανοποιεί η τουρκική πρόταση

Δεν είναι ώρα για ατάκες, είναι ώρα για σοβαρή δουλειά, δήλωσε εξερχόμενος από το χώρο της διάσκεψης ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ανέφερε ότι τέθηκαν τρία ερωτήματα από πλευράς του βοηθού του ΓΓ γραμματέα για ασφάλεια και εγγυήσεις, τα οποία θα απαντήσουμε αύριο.

Αναφερόμενος στην πρόταση της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μας ικανοποιεί»

21:30 Σε δηλώσεις του αποχωρώντας από τον χώρο της διάσκεψης ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι θεωρεί πως υπάρχει συζήτηση και δουλειά για να γίνει, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνεται αναφορά σε κοινό έγγραφο. Θεωρεί παράλληλα ότι είναι εφικτό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.       

21:28 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, καθώς επίσης και για την πρόταση Τσαβούσογλου

21:23 Πρόταση Τσαβούσογλου τεσσάρων σημείων υπό εξέταση στη διαπραγμάτευση

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται να κατέθεσε πρόταση με τέσσερα σημεία σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" που αφορά την ασφάλεια εγγυήσεις, και στρατεύματα, θα εξετάσει η ε/κ πλευρά.

Ε/κ πηγές επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για επανάληψη θέσεων

Αύριο θα συνεχιστεί με το ίδιο format η συζήτηση ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση στις 12:00 – 14:00 (ώρα Κύπρου) ανάμεσα στους δυο ηγέτες για τα άλλα θέματα.

20:35 Πληροφορίες λένε πως η τοποθέτηση Ακιντζί αφορούσε την προστασία των τ/κ ότι δεν εμπιστεύονται την ε/κ πλευρά και πως ούτε και η ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλειά τους. 

21:20 Αποχωρώντας από το χώρο της διάσκεψης, ο τ/κ ηγέτης δε θέλησε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις

21:15 Ήταν εποικοδομητική μέρα ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποχωρώντας από τον χώρο της διάσκεψης.

21:14 Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς κατά την αναχώρησή του από τον χώρο της Διάσκεψης για την Κύπρο, που ολοκληρώθηκε απόψε γύρω στις 8 (9 ώρα Κύπρου).

"Εμείς θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων κι ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού", πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

21:00 Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διάσκεψης

21:00 Με μήνυμά του στο twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήλωσε πως υπάρχει προοπτική για λύση

21:00 Μήνυμα για σύνεση έστειλε στο εσωτερικό μέτωπο ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Μιχάλης Σοφοκλέους με ανάρτηση του στο Twitter.

20:33 O Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Φέλτμαν και Άϊντα. Η τουρκική πλευρά έθεσε τις θέσεις της για το κοινό έγγραφο και την πορεία της διάσκεψης.

20:29 Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στην Ελβετία, στην Κύπρο περίπου εκατό ομάδες και οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πραγματοποιούν τώρα δικοινοτική εκδήλωση στο τέρμα της οδού Λήδρας. Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, απαίτηση και διεκδίκηση των συμμετεχόντων είναι όπως η διαδικασία σην Ελβετία να ολοκληρωθεί θετικά, και να επιτευχθεί λύση και επανένωση λαού και της χώρας.

 

20:20 Το ότι ήρθε η απολογία εκ μέρους των ΗΕ και ειδικότερα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το κοινό έγγραφο, αφήνει ικανοποιημένη την ε/κ πλευρά.

19:55 Την Παρασκευή στο Κρανς Μοντάνα ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, όπως είχε άλλωστε καταγραψει η "Κ"

Πάντως, δεν είναι σίγουρο το πόσες ημέρες ο ΓΓ θα παραμείνει στο Κρανς Μοντάνα, ενώ σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, η παρατεταμένη παραμονή του στην Ευρώπη συνδυάζεται περισσότερο με την αργία Δευτέρα και Τρίτη, λόγω της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ».

19:19 ΟΗΕ: Το κοινό έγγραφο δεν έχει κανένα στάτους

Πριν από την έναρξη της απογευματινής συνάντησης τα Ηνωμένα Έθνη ξεκαθάρισαν ότι το κοινό έγγραφο δεν έχει κανένα στάτους. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απολογήθηκε για το λάθος που έγινε στις δηλώσεις του αναφορικά με το κοινό έγγραφο

19:10 Ξεκίνησε το δεύτερος μέρος της σημερινής συνάντησης του Κυπριακού

18:15 Σε διευκρινιστική δήλωση για τις δηλώσεις Έιντε περί μη απόσυρσης εγγράφου θα προβούν τα ΗΕ 

Σε διευκρινιστική δήλωση θα προβούν σε λίγο τα ΗΕ όσον αφορά την αναφορά Έιντε σε μη απόσυρση του προσχεδίου του εγγράφου του που όμως δεν είναι κοινό, κατά την διάρκεια των δηλώσεων στις οποίες προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ το μεσημέρι στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, η ε/κ πλευρά εξέφρασε τη δυσφορία της γι' αυτή την αναφορά και όπως ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι στο κέντρο Τύπου που έχει δημιουργηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Διάσκεψης, η γραπτή διευκρινιστική δήλωση από τα ΗΕ αναμένεται σε λίγο.

17:30 Όζερσαϊ: Απαράδεκτη η απόσυρση του εγγράφου του ΟΗΕ

Αυστηρή κριτική άσκησε στον ΟΗΕ δια μέσου Μπαϊράκ ο Κουντρέτ Όζερσαϊ για τα όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα στο Κρανς Μοντάνα.

Η διάσκεψη χάνει τη σημασία της υποστηρίζει ο κ. Όζερσαϊ, ενώ θεωρεί απαράδεκτη την απόσυρση του εγγράφου του ΟΗΕ. Ο ίδιος δηλώνει πως η διάσκεψη δε θα αποτελέσει τελικό βήμα για τη λύση.

«Ενδέχεται να ακολουθήσει νέα διάσκεψη. Η τουρκική πλευρά και η τ/κ ηγεσία πρέπει να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη», δηλώνει ο κ. Όζερσαϊ.

Ο κ. Όζερσαϊ αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να καθυστερήσει την λύση, έτσι ώστε να μας προλάβουν οι εξελίξεις στην ΑΟΖ.

17:17 Ξεκίνησε η σύσκεψη των διαπραγματευτών στην αίθουσα 9. Συζητούν το εδαφικό, το περιουσιακό και το ζήτημα της κοινής διακυβέρνησης

17:00 Ο ΠτΔ έδωσε έμφαση στην πρότασή του για την ασφάλεια

Έμφαση στην πρότασή του για την ασφάλεια έκανε κατά την τοποθέτησή του το πρωί στην Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι τα κακά της Κύπρου προέρχονται από την Συνθήκη Εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ και στην ανάγκη να υπάρχει ρόλος των ΗΕ κατά την εφαρμογή της λύσης. Οι πρόνοιες της λύσης θα πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια και να προκαλούν σεβασμό, φέρεται να σημείωσε στην τοποθέτησή του ενώπιον όλων των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

16:20 Την πεποίθηση της τουρκικής πλευράς ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή της λύσης για ένα πρόβλημα, το οποίο βρίσκεται το προσκήνιο της επικαιρότητας τα τελευταία 50 χρόνια, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στα πλαίσια της εναρκτήριας τοποθέτησης της διάσκεψης, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανατολίας.

Η Τουρκία προτείνει μια συνολικής υφής προσέγγιση στο Κυπριακό με οδηγό-μπούσουλα την ιστορική εμπειρία. 

Το Πρακτορείο Ανατολίας μεταδίδει την πληροφορία ότι η τουρκική πλευρά επανέλαβε την βούληση της για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Επίσης, αναφέρεται και σε έναν διάλογο των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Μεβλούτ αύριο στην Ελλάδα θα έχει 43 βαθμούς», ανάφερε ο Νίκος Κοτζιάς στον Τούρκο ομόλογο του, ο οποίος έδωσε την εξής απάντηση: «Νίκο για αυτό το λόγο πρέπει να μην πας πουθενά και να παραμείνεις στο τραπέζι».

Το Πρακτορείο Ανατολίας αναφέρει ότι 60 δημοσιογράφοι έχουν πάρει διαπίστευση για την διάσκεψη.

16:10 Τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να βάλουν τρικλοποδιές παρουσιάζοντας ρήξη μεταξύ Αναστασιάδη και Κοτζιά

15:58 Ο τ/κ Τύπος μεταδίδει ότι ύστερα από αίτημα του Κοτζιά αλλάζει το φορμάτ της συζήτησης για τις εγγυήσεις. Αναφέρεται παράλληλα ότι θα γίνουν ξεχωριστές συναντήσεις του ΟΗΕ με κάθε εγγυήτρια δύναμη.

15:50 Έιντε: Το κοινό έγγραφο δεν έχει αποσυρθεί

Το κοινό έγγραφο δεν έχει αποσυρθεί επεσήμανε ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Ε, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Όπως σημείωσε δεν εφευρέθηκε αλλά ήταν βάσει των όσων είχαν μέχρι τότε συζητηθεί.

15:40 Φέλτμαν: Θα έρθει στη διάσκεψη ο Γκουτιέρες

Ο γ.γ θα είναι εδώ και στηρίζει πλήρως αυτή τη διαδικασία και σέβεται και θαυμάζει τις προσπάθειες των δύο ηγετών ανέφερε ο βοηθός του γ.γ του ΟΗΕ. Ο κ. Φέλτμαν επεσήμανε πως στόχος όλων είναι να μείνουν μέχρι το τέλος. Το ορόσημο είναι η 7η Ιουλίου αλλά όπως ξεκαθάρισε όλοι θα μείνουν όσο χρειαστεί.

15.36 Έιντε: Είχαμε μία καλή αρχή από το αναμενόμενο

Είχαμε μία επικοδομητική αρχή ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε. Όπως επεσήμανε θα υπάρξουν δύο τραπέζια τα οποία θα είναι ενεργά κατά τη διάρκεια των εργασιών. Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, οι εμπλεκόμενοι επεσήμαναν ότι ήρθαν για να λύσουν το κυπριακό "και το κυπριακό είναι όλα τα ζητήματα" όπως σημείωσε. Ξεκαθάρισε πως υπάρχει ήδη σκληρή δουλειά που παραμένει και υπογράμμισε πως όλοι βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν ωστόσο είναι ευθύνη των συμμετεχόντων να λειτουργήσουν έξω από το κουτί για την επίλυση του ζητήματος.

Ο κ. Έιντε επεσήμανε παράλληλα πως είναι κατόρθωμα το ότι παρεβρέθηκε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας την θέληση της Μεγάλης Βρετανίας να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος. Είχαμε μία καλή αρχή πέρα από οτι αναμέναμε ανέφερε ο κ. Έιντε ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει ήδη πολλή δουλειά.

Ο κ. Έιντε έδωσε το παράδειγμα της Κολομβίας, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες έχουν κάνει αρκετή πρόοδο από τους προκατόχους τους. Έφτασε η ώρα για να συμφωνήσουμε το μέλλον της Κύπρου ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας πως αυτό ήταν και το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτιέρες. Σημείωσε δε πως δεδομένου οτι θα υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία θα γίνουν δύο δημοψηφίσματα την ίδια μέρα.
Ο κ. Έιντε μιλώντας για τις χθεσινές του δηλώσεις θέλησε να διευκρινήσει οτι πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία λύσης του κυπριακού.

15: 30 Δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης κάνουν λόγο τα τ/κ μέσα την ε/κ πλευρά. Ισχυρίζονται ότι η ε/κ πλευρά επιχειρεί να κρύψει την πολύ σημαντική συνάντηση των διαπραγματευτών στις 15.00

15:20 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη δικη του ομιλία έδωσε έμφαση στα δεινά της Κύπρου που προέρχονται απο τη συνθήκη εγγυήσεως, τόνισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, ότι οι πρόνοιες της λύσης θα προσφέρουν πλήρη ασφάλεια και σεβασμό και ανέδειξε την ανάγκη του ρόλου των ΗΕ για εφαρμογή λύσης.

15:03 Haber Kirbris και IHA μετέδωσαν την είδηση περί κρίσης, βάζοντας λόγια στο στόμα του Νίκου Κοτζιά ο οποίος αναφέρθηκε σε απαρχαιωμένο σύστημα ασφαλείας στην Κύπρο. Τα εν λόγω τουρκοκυπριακά μέσα μετέδωσαν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για απαρχαιωμένη Κύπρο

14:50 Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" η διαρροή προήλθε από τ/κ πηγή.

14:43 Ενοχλημένη η ε/κ πλευρά για τα περί κρίσης

Με νέα τοποθέτηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει πως η ε/κ πλευρά είναι ενοχλημένη για τα περί κρίσης που μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ. Το διαψεύδει και εκφράζει τη λύπη του για τέτοιες πρακτικές που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες και ενδεχομένως να πληξουν τις συνομιλίες. "Παραμένουμε σοβαροί, και προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης του κυπριακού" τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

14:40 Η πρόταση Κοτζιά

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δια του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζια παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων. Και περιέγραψε πως στη θέση τους θα υπάρξει ένας μηχανισμός παρακολούθησης της λύσης

14;30 Στις 15:00 αναμένεται συνάντηση διαπραγματευτών για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ότι αφορά την συζήτηση των υπόλοιπων ζητημάτων σύμφωνα με την Κίμπρις Ποστασί

14:27 Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν υπήρξε καμία κρίση στη διάσκεψη

Τη θέση αυτή πήρε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά που όπως φαίνεται από πληροφορίες, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κρίση, έτυχαν αναπαραγωγής.

14:25 Το Κυπριακό στον βελγικό Τύπο

Με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ασχολείται ρεπορτάζ του Belga το οποίο φιλοξενεί η De Morgen υπό τον τίτλο «Μοναδική ευκαιρία για την επανένωση της νήσου».
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκ νέου στην Ελβετία για δύσκολες διαπραγματεύσεις» τιτλοφορείται δημοσίευμα στο RTBF το οποίο προέρχεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το οποίο αναφέρεται στη σημερινή πρεμιέρα της δεύτερης διάσκεψης για το Κυπριακό, στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, παρόλο που κατά την προηγούμενη διάσκεψη σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά σημεία, στο ζήτημα της ασφάλειας του μελλοντικού κράτους οι απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες και με διπλωματική πηγή να υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα ήταν έτοιμη να μειώσει κατά 80% τη στρατιωτική της παρουσία στο νησί.

14:12 Στο Κρανς Μοντάνα την Παρασκευή ο Άλαν Ντάνκαν

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν θα επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο για να ηγηθεί της βρετανικής αντιπροσωπείας την Παρασκευή. Δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία αποχώρησής του από την Ελβετία, αλλά ούτε έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται να παραμείνει στο Κρανς Μοντάνα μέχρι το τέλος της Διάσκεψης.

14:11 Αυτή την ώρα γίνεται ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τη διαπραγματευτική ομάδα, και ακολούθως μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό προφανώς θα λάβει χώρα, πριν το δεύτερο μέρος της διάσκεψης σήμερα.

14:02 Πριν από την έναρξη της διαδικασίας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Josef Daul, επανέλαβε την υποστήριξή του στον Νίκο Αναστασιάδη χαιρετίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές του για να καταστήσει τις συνομιλίες επιτυχείς. Πιο συγκεκριμένα, έστειλε το παρακάτω tweet:
"Πριν από το #cransmontana, επαναλαμβάνω την υποστήριξή μου στον καλό φίλο μου @AnastasiadesCY για τις άοκνες προσπάθειές του να καταστήσει τις #CyprusTalks επιτυχημένες".

13:56 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από τη μια συνεχίζονται στις 6 το απόγευμα οι συζητήσεις αλλά στο ενδιάμεσο οι διαπραγματευτές θα συναντηθουν για να οργανώσουν τα θέματα στα άλλα κεφάλαια ενώ πιθανόν να υπάρξει και συζήτηση μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων. Δεν καταγράφηκε πάντως σύμφωνα με πηγές, καμία έκπληξη ή αιφινιδιασμός στα όσα ακούστηκαν το πρωί.

13:48 Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης. Οι πρώτες τοποθετήσεις θα συνεχίσουν ξανά 6-8 το απόγευμα τοπική ώρα.
Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο πρώτων δηλώσεων απο τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Πηγές λένε πως απαιτείται υπομονή για την ωρα καθώς δεν επιβεβαιώνεται πως σήμερα θα γίνουν παράλληλες συζητήσεις σε άλλα κεφαλαία. Αυτό θα κριθεί σήμερα και μέχρι το μεσημέρι τοπική ώρα. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει για την ώρα πως θα συνεχιστεί η διαδικασία το απόγευμα. Αναμενονται το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα οι ανακοινώσεις και δια στόματος Έσπεν Έιντε

13:43 Με ευελιξία και δημιουργικότητα έχουμε μια πραγματική ευκαιρία για λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει στήριξη, διαμήνυσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτηση του στο Twitter.

13:32 Δικοινοτική εκδήλωση για την ειρήνη

Nα αδράξουν την ευκαιρία να γραφτούν στην ιστορία ως δύο µεγάλοι, οραµατιστές ηγέτες, που ξεπέρασαν τους φόβους τους και έκαναν αυτό που είναι σωστό για τις επόµενες γενιές, καλεί με διακήρυξη της η Πρωτοβουλία #UniteCyprusNow, τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

13:02 Προσχέδιο σημερινής ατζέντας

Στις 14.30 (15.30 ώρα Κύπρου) θα γίνουν δηλώσεις από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αμέσως μετά, στις 15.00 (16.00 ώρα Κύπρου) προγραμματίζεται συνέχιση της συζήτησης των εγγυητριών δυνάμεων για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο Table 1 και συνάντηση των δύο πλευρών για συζήτηση όλων των άλλων εκκρεμούντων θεμάτων (outstanding issues) στο tABLE 2, αρχίζοντας, όπως αναφέρεται πάντα στο προσχέδιο της σημερινής ατζέντας, «από εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση και διαμοιρασμό της εξουσίας».

12:56 Διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στον Κραν Μοντάνα, αφού οι μόνιμοι ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και διεθνών ΜΜΕ στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ στη Γενεύη ήρθαν στο ελβετικό θέρετρο για να καλύψουν τις εργασίες.

Ανταποκριτές του AFP, Reuters, του κινεζικού πρακτορείου Xinua, του κρατικού πρακτορείο της Ισπανίας, ρωσικών ΜΜΕ, του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή και άλλοι κάλυψαν τις αφίξεις των επισήμων και θα παραμείνουν σήμερα στο Κραν Μοντάνα τουλάχιστον μέχρι τη μεσημεριανή ενημέρωση και τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

12:36 Όπως προκύπτει από το διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο δεν θέλει ούτε τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας ούτε και της Ελλάδας να αποχωρούν πριν την ημερομηνία που έχει οριστεί. Υπάρχει η βούληση να παραμείνουν άπαντες στην Ελβετία μέχρι και τις 7 του επόμενου μήνα αναφέρουν πληροφορίες.

12:33 Η χρονική διάρκεια της διάσκεψης θα εξαρτηθεί από την πορεία των εξελίξεων, δηλώνει σε τουρκικά μέσα, συνεργάτης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Ενδέχεται να επιστρέψουμε εντός ολίγων ημερών. Ωστόσο, θα μπορούσε η διάρκεια της διάσκεψης να ξεπεράσει και την μια εβδομάδα. Εμείς είμαστε υπέρ της λύσης. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι εισήλθαμε σε μια άκρως σημαντικής φάση του Κυπριακού Προβλήματος. (Σε αυτή την νέα φάση) σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η στάση της άλλης πλευράς.

Η τουρκική πλευρά δεν καθόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής από την Ελβετία. Αυτή είναι μια χειρονομία καλής θελήσεως».
Οι εξελίξεις στην Ελβετία βρίσκουν περιορισμένο αντίκτυπο στα τουρκικά μέσα, με πολλές ιστοσελίδες να αναπαράγουν τις πληροφορίες του κυπριακού τύπου και να τονίζουν ότι η τουρκική πλευρά συμμετάσχει στην διάσκεψη με μια μεγάλη ομάδα.

12:31 Οι εξελίξεις στην Ελβετία βρίσκουν περιορισμένο αντίκτυπο στα τουρκικά μέσα, με πολλές ιστοσελίδες να αναπαράγουν τις πληροφορίες του κυπριακού τύπου και να τονίζουν ότι η τουρκική πλευρά συμμετάσχει στην διάσκεψη με μια μεγάλη ομάδα.

12:28 Η χρονική διάρκεια της διάσκεψης θα εξαρτηθεί από την πορεία των εξελίξεων, δηλώνει σε τουρκικά μέσα, συνεργάτης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Ενδέχεται να επιστρέψουμε εντός ολίγων ημερών. Ωστόσο, θα μπορούσε η διάρκεια της διάσκεψης να ξεπεράσει και την μια εβδομάδα. Εμείς είμαστε υπέρ της λύσης. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι εισήλθαμε σε μια άκρως σημαντικής φάση του Κυπριακού Προβλήματος. (Σε αυτή την νέα φάση) σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η στάση της άλλης πλευράς. Η τουρκική πλευρά δεν καθόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής από την Ελβετία. Αυτή είναι μια χειρονομία καλής θελήσεως».

12:26
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσκεψη για ασφάλεια εγγυήσεις, προκύπτουν πληροφορίες για το τι ειπώθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε το πρωί. Βάσει αυτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στο κεφάλαιο της ασφάλειας πριν να δούμε τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Η προσπάθεια παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έντονη για πρόοδο μέχρι την Παρασκευή για να δικαιολογείται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

12:25 Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι καθαρό ανοιχτό μέχρι τις επτά Ιουλίου. Εξάλλου μπαίνοντας στο συνεδριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είμαι αισιοδοξος και ανέφερε ότι κάθε φορά υπάρχουν αισιόδοξες προτάσεις τις οποίες αναμένεται να καταθέσουν. Πάντως στις επτά Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

12:19 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ υπάρχει έτοιμο ένα δεύτερο παράλληλο τραπέζι όπου θα λάβει χώρα η απογευματινή συζήτηση, ωστόσο δεν υπάρχει ενημέρωση πότε θα ξεκινήσει εκεί η συζήτηση, καθώς όλα θα διαφανούν από την εξέλιξη της πρωινής διάσκεψης.

11:58
Στην ε/κ ομάδα συμμετέχουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Αντρέας μαυρογιάννης, ο καθηγητής Άρης Κωνσταντινίδης και η Πόλυ Ιωαννου η οποία κρατάει πρακτικά.

11:57 Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να διαφανεί ότι θα υπάρξει πρόοδος στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις και θα κρίνει αυτό το σημείο πως θα κινηθεί, βάσει του ανακοινωθέντος του ΓΓ των ΗΕ στη Νέα πως θα εξελιχθεί η συζήτηση στο εδαφικό. πάνω σε εκείνη την ατζέντα θα γίνει η συζήτηση, με εκείνη τη σειρά.

11:50 Πανέτοιμη δηλώνει η ε/κ πλευρά, ενώ την ίδια ώρα σχολιαζεται η απουσία του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο οποίος πρέπει να παρευρίσκεται στο βρετανικό κοινοβούλιο για μια ψηφοφορία. Στην Ελβετία βρίσκεται ο 'Αλαν Ντάνκαν και ο Μαθιου Κίντ. Την ίδια ώρα, προκύπτει από πληροφορίες της "Κ" και από τουρκικες πηγές πως φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη πως τίποτα δεν εχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και πως ζητούμενο είναι η παράλληλη διαπραγμάτευση.

11:45 Η σημερινή μέρα δεν είναι η καθοριστική, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Βασίλης Πάλμας μιλώντας στο Megaone. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η αποχώρηση Μπόρις Τζόνσον δεν συνδέεται με την έκβαση της διάσκεψης αλλά με προσωπικές του υποχρεώσεις. Πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο Βρετανός ΥΠΕΞ να επιστρέψει στην Ελβετία.

11:40 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουμάζος Τσελεπής συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Το κλίμα στο εθνικό συμβουλιο ήταν αρκετά καλό. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι το ότι δεν προκύπτει μεγάλο επίπεδο οργάνωσης, κάτι που θα έπρεπε σε διασκέψης σαν κι αυτή. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" πως δεν υπήρχε καταγραφή του τι θα συζητηθεί σήμερα στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Δεν έχει επίσης δοθεί εικόνα πως θα συνεχίσουν σήμερα ή αύριο το πρωί.

11:35 Την τ/κ αντιπροσωπεία χαιρετά στην αίθουσα της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
O ΠτΔ @AnastasiadesCY χαιρετα την τ/κ αντιπροσωπεια στην αιθουσα Διασκεψης για Κυπρο στο #cransmontana . 

11:13 Έφτασε στον χώρο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Πάντα καλές ιδέες και καλό πνεύμα έχουμε» είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μελβουτ Τσαβούσογλου κατα την άφιξη του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις των μερών της διάσκεψης.

11:10 Άφιξη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Tην αισιοδοξία σου πρέπει να την παλεύεις είπε κατα την άφιξη του και ότι θα παραμένει εδώ επειδή του αρέσει» δήλωσε κατά την είσοδο του στον χώρο.

11:09 Ο ΠτΔ @AnastasiadesCY με την ομαδα στηριξης διαπραγματευτη κ τεχνοκρατες λιγο πριν επανεναρξη Διασκεψης για Κυπρο στο 

11:08 Έφτασε στον χώρο ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί. Καλημέρισε και στα ελληνικά ο Μουσταφά Ακιντζί.

10:59 Μεγάλη κινητικότητα στην περιοχή λόγω των συνεχόμενων αφίξεων των αξιωματούχων και των τεχνοκρατών. Οι αντιπροσωπείες των μερών μεταφέρονται στο σημείο με ελικόπτερο.

10.50 Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα από την τ/κ πλευρά σύμφωνα με έγκυρες πηγές.


10:46 Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο με τον καθορισμό ενός περιγράμματος για τα θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με πληροφόρηση από κυβερνητικής πλευράς.

10:39 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη. Με ελπίδα προσέρχομαι στην Διάσκεψη ήταν η σύντομη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την άφιξη του.

10:32 Έφτασε πριν από μερικά λεπτά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.

10:22 Η άφιξη του επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών του Foreign Office Τζόναθαν Άλεν στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη

10:05 Στις 14:30 τοπική ωρα θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Οι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε ασφάλεια -εγγυήσεις λένε πληροφορίες των ΗΕ. Θα είναι δυο τραπέζια κάνοντας αρχή με ασφάλεια εγγυήσεις

09:55 Μια μικρή ομάδα της πρωτοβουλίας Unite Cyprus με σημαίες, έκανε την εμφάνιση της έξω απο το χώρο των συνομιλιών
09:48 Ξεκινά η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

09:35 Ο χώρος όπου θα γίνονται οι δηλώσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης

09:30 Η απάντηση Γκουτιέρες στον Αναστασιάδη

H ε/κ πλευρά παρέλαβε επιστολή από τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, απαντητική σε εκείνη που είχε αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και στην οποία ο τελευταίος τόνιζε πως δεν μπορούσε το κοινό έγγραφο να γίνει αποδεκτό. Στην απάντηση ανάμεσα σε άλλα ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρει πως λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Προστίθεται δε ότι το έγγραφο αποσύρεται.

08:55 Καλή επιτυχία εύχεται μέσω Twitter ο στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης

08:45 Με tweet του ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δίνει μια πρώτη εικόνα για το πρόγραμμα της σημερινής μέρας.

08: 30 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου όπου εκεί θα γίνει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πληροφορίες, την ίδια ώρα λένε, πως δεν θα είναι παρόντες ούτε η κ. Μονγκερίνι ούτε ο Μπόρις Τζόνσον. Η πρώτη αναμένεται να επιστρέψει στις 30 του μήνα.

08:00 Δικοινοτική εκδήλωση διοργανώνεται απόψε στις 19:30 στο τέρμα της οδού Λήδρας στη νεκρή ζώνη. Έκκληση και συνάμα απαίτηση των διοργανωτών και συμμετεχόντων της εκδήλωσης είναι να υπάρξει βούληση και αποφασιστικότητα στις συνομιλίες στην Ελβετία, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα και λύση του Κυπριακού.

07:50 Με αποφασιστικότητα κατέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες η ε/κ πλευρά στις συνομιλίες, περιμένοντας να ακούσει κυρίως τις τοποθετήσεις της Τουρκίας πάνω στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η διάσκεψη είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:15 τοπική ωρα με εναρκτήρια ομιλία απο τον βοηθό ΓΓ των ΗΕ που θα θέσει ένα περίγραμμα. Όπως τόνισαν πηγές αν η συζήτηση κυλήσει με πρόοδο, τότε πρόοδος θα διαφανεί και στο κεφάλαιο του εδαφικού που είναι το επόμενο και αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα.

07:40 Η έκβαση της σημερινής διαδικασίας ενδεχομένως να κρίνει και την κάθοδο του ΓΓ των ΗΕ στην Ελβετία. Ο κ. Γκουτιέρες θα βρίσκεται μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον για επαφές με την ηγεσία του Κονγκρέσσο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη, σε περίπτωση που μεταβεί τελικά στο ελβετικό θέρετρο, η άφιξη του δεν πρέπει να αναμένεται πριν το απόγευμα της Παρασκευής.

07:35: Στις 9:45 συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο στο Κρανς Μοντάνα. Μέχρι στιγμής οι πολιτικοί αρχηγοί διατηρούν ήπιους τόνους.

07:30 Συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί είχε απόψε μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας στο Κραν Μοντάνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως ο ίδιος έγραψε με μήνυμά του στο τουίτερ τόσο στα τούρκικα όσο και στα αγγλικά. Στη συνάντηση, η οποία ήταν η τελευταία του κύκλου επαφών του τ/κ ηγέτη, συμμετείχαν ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού και άλλα μέλη της τ/κ και της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας. Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον και πιο νωρίς με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X