ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισε η ονοματολογία των βουλευτικών στον ΔΗΣΥ

Τα ονόματα που παίζουν σε κάθε επαρχία, η αλίευση ψήφων στην αστική Λευκωσία και ο γρίφος του αριστίνδην υποψήφιου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από εύκολη διαδικασία θεωρείται για την Πινδάρου ο καταρτισμός του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές του 2021, καθώς η πανδημία και κατ’ επέκταση ο εγκλεισμός παρέτεινε για αργότερα τις όποιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με υποψηφίους. Το μεγάλο στοίχημα για τον ΔΗΣΥ είναι να διατηρήσει την πρωτιά του για μία σειρά λόγων. Μειώνει αφενός τις πιθανότητες απομόνωσης στη Βουλή και αναβίωσης μίας κυβερνώσας Βουλής. Αφετέρου ενισχύει πολιτικά τον Συναγερμικό Πρόεδρο, ο οποίος υπό το αφήγημα ότι σε «μια δύσκολη συγκυρία κατάφερε να κρατήσει το κόμμα πρώτο» μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις και με την ανοχή του Νίκου Αναστασιάδη υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2023.

Ακούστηκε το όνομα του Χρύσανθου Τσουρούλλη ως αριστίνδην υποψηφίου, ωστόσο, όπως γνωρίζει η «Κ», δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση επί του παρόντος

Στην Πινδάρου μπορεί να επιδιώκουν να διατηρήσουν το προφίλ του φιλελεύθερου εκσυγχρονιστικού και προοδευτικού κόμματος, ωστόσο εκτιμούν πως η κυπριακή κοινωνία είναι κατά βάση συντηρητική με το ακροατήριο του κόμματος να κινείται κυρίως στη λαϊκή δεξιά παρά στη φιλελεύθερη τάση. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να δώσουν έμφαση στην προσέλκυση της λαϊκής δεξιάς και στον επαναπατρισμό συναγερμικών ψήφων που επέλεξαν το 2016 είτε την Αλληλεγγύη, είτε τη Συμμαχία Πολιτών, είτε το ΕΛΑΜ. Ενδεικτική και η έμφαση που θα δοθεί στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα. Το κατά πόσο η ισορροπία σε δύο βάρκες θα βγει και αυτή τη φορά στον ΔΗΣΥ, είναι ακόμα νωρίς να διαφανεί, το σίγουρο είναι πως η συναγερμική ηγεσία επιδιώκει ένα ψηφοδέλτιο που θα καλύπτει όλες τις τάσεις και όλες τις εκφάνσεις του πολυφωνικού αυτού κόμματος.

Άρχισαν προεκλογικό στη Λευκωσία

Στη Λευκωσία υπάρχει ο μεγαλύτερος συνωστισμός πρωτοκλασάτων στελεχών και αναμένεται πως θα δοθεί μεγάλη μάχη εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει. Κάποιοι διεκδικούν επανεκλογή, άλλοι εκλογή με αξιώσεις και άλλοι ένα καλό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον. Με αξιώσεις διεκδικεί να εκλεγεί ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Ένα καλό αποτέλεσμα θεωρείται πως θα κλείσει τα επικριτικά στόματα για τους χειρισμούς του γύρω από τον συνεργατισμό και θα τον ενισχύσει πολιτικά για τις ευγενείς φιλοδοξίες του να αναλάβει στο μέλλον την προεδρία του ΔΗΣΥ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης διέρρεε αρχικά πως δεν θα επαναδιεκδικήσει, όμως πλέον η υποψηφιότητά του θεωρείται δεδομένη. Ενδεικτικό ότι έχει ξεκινήσει δημοσκοπήσεις για να δει τη δυναμική του. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα των νυν βουλευτών και συγκεκριμένα των Δημήτρη Δημητρίου, Σάβιας Ορφανίδου, Ξένιας Κωνσταντίνου και Μιχάλη Σοφοκλέους. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου στον προεκλογικό του θα δώσει έμφαση στην βελτίωση της Λευκωσίας με προτάσεις και εισηγήσεις. Ήδη την Τρίτη εγκαινίασε πλατφόρμα διαδικτυακή που θα λειτουργήσει ως πολιτικό γραφείο. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους έδωσε έμφαση στην οικονομία, βγαίνοντας μπροστά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις κρατικές εγγυήσεις, ενώ η Ξένια Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Βουλή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης με την πρόσφατη πρόταση νόμου για αλλαγή της ορολογίας παιδική πορνογραφία σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου. Η κα. Ορφανίδου έχει δώσει έμφαση στο σχέδιο επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Προέδρου της ΟΝΕ Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος έχει μετατρέψει το μεταναστευτικό σε προεκλογικό του χαρτί. Ακούστηκε και το όνομα του δημοτικού συμβούλου Στροβόλου Μάρκου Κληρίδη, ωστόσο δεν θεωρείται δεδομένο. Δεδομένη θεωρείται πάντως και η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Λευκωσίας Χρύσανθου Φάκα. 

Ο αριστίνδην και ο Τσουρούλλης

Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στο ποια θα είναι η αριστίνδην υποψηφιότητα, η οποία είθισται να ανακοινώνεται τελευταία. Και λέμε πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκεί, καθώς τις πλείστες φορές οι αριστίνδην επιλογές εκλέγονται χωρίς δυσκολία. Ενδεικτικό το τελευταίο παράδειγμα με τον Λουκά Φουρλά αλλά και η περίπτωση Σόλωνα Κασσίνη. Στον ΔΗΣΥ επιδιώκουν να βρουν μία αριστίνδην υποψηφιότητα η οποία θα καταφέρει να φέρει κοντά την αστική Λευκωσία. Αυτό το ακροατήριο, κάλυπτε στο παρελθόν η Στέλλα Κυριακίδου και θεωρείται πως θα προκαλέσει πλήγμα στο κόμμα, δεδομένης και της πιο συντηρητικής τάσης που παίρνει το κόμμα. Το τελευταίο διάστημα ακούστηκε από συναγερμικούς κύκλους το όνομα του διευθυντή ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ Χρύσανθου Τσουρούλλη, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» από έγκυρες πηγές, δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για κάτι τέτοιο επί του παρόντος.

Λεμεσός των άκρων

Στη Λεμεσό διεκδικούν οι νυν βουλευτές και συγκεκριμένα Ευθύμιος Δίπλαρος, Ελένη Σταύρου και Αντρέας Κυπριανού. Ήδη η κίνηση του κ. Κυπριανού να στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ζητώντας του να μην προσκληθεί ξανά στη Βουλή για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος του ΚΙΣΑ, θεωρήθηκε προεκλογική τοποθέτηση, ασχέτως αν στη συνέχεια τον άδειασε η κοινοβουλευτική του ομάδα. Στον προεκλογικό χορό αναμένεται να μπει όπως λέγεται και ο επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού Νίκος Σύκας, ο οποίος αυτοαποκαλέστηκε ρατσιστής σε ανάρτησή του στο facebook προκαλώντας κύμα αντιδράσεων. Για το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού ακούγεται το όνομα του δικηγόρου και μέλους του Δ.Σ. Cyta Ηρακλή Αγαθοκλέους. Την ίδια στιγμή ακούγονται τα ονόματα του αντιπροέδρου της ΟΝΕ Γιώργου Διογένους, του δημοτικού συμβούλου Ύψωνα Κλεάνθη Καραμανίδη και του Κοινοτάρχη Λόφου Νίκου Σπύρου. Έντονα ακούγεται και το όνομα της Μαρίνας Χατζημανώλη Γλυκή, ενώ ανοικτό είναι κατά πόσο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ η οποία είχε υποβάλει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές Τζιώρτζια Παναγιώτου θα επαναδιεκδικήσει αυτή τη φορά.

Αυτοί που φεύγουν

Ενδιαφέρον παρατηρείται στην επαρχία Λάρνακας δεδομένου ότι ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα επαναδιεκδικήσει. Σίγουρη θεωρείται μόνο η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του κόμματος Αννίτας Δημητρίου. Ανοικτό μένει το κατά πόσο θα διεκδικήσουν ο επίτροπος εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη και ο Αριστοτέλης Μισός. Ήδη κάποιοι συζητούν το όνομα του εκπαιδευτικού Πρόδρομου Αλαμπρίτη δεδομένου και του ερείσματος που έχει καθώς εκλέγηκε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στο πολιτικό γραφείο του κόμματος.

Οι διάδοχοι

Αποχωρήσεις βεβαίως αναμένονται και στην επαρχία Αμμοχώστου, καθώς και ο νυν αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει. Ενδιαφέρον βεβαίως προκαλεί το ότι θα διεκδικήσει ο γιος του Νίκος και συνεπώς το τρέξιμο του προεκλογικού για τον κ. Γεωργίου είναι δεδομένο και αυτή τη φορά. Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα των νυν βουλευτών, Ονούφριου Κουλλά, Γιώργου Κάρουλλα ενώ δεν αποκλείεται να επαναδιεκδικήσει ο Ευγένιος Χαμπουλλάς.

Βλέπει δημαρχία ο Κωστάκης

Στην επαρχία Πάφου προς το παρόν φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει ο για χρόνια βουλευτής της επαρχίας Κωστάκης Κωνσταντίνου. Όπως λέγεται, ο ίδιος ενδιαφέρεται για την δημαρχία της Πάφου. Την έδρα θα διεκδικήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάφου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ο οποίος είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στις δημοτικές του 2016, ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Χαράλαμπος Πάζαρος. Το όνομα του πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ Ανδρέα Πενταρά ακούγεται στα κομματικά πηγαδάκια, όμως το ενδιαφέρον είναι πώς θα κινηθεί ο νυν δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Ο ίδιος είχε εκφράσει ευσχήμως στο παρελθόν το ενδιαφέρον του για άλλα πολιτικά αξιώματα και με δεδομένο αυτό κομματικοί κύκλοι βλέπουν το ενδεχόμενο διεκδίκησης υποψηφιότητας στην επαρχία Λευκωσίας και όχι Πάφου. Σενάριο ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση