ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τα συμπεράσματα της διακήρυξης της Λευκωσίας

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:20 η 5η Σύνοδος των Νοτίων Χωρών της ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι εφτά ηγέτες προσήλθαν για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Ακολούθησε διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Η συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα του αγωγού EastMed, μεταναστευτικές προκλήσεις, ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των αρχηγών:

Τζόζεφ Μούσκατ: «Παρά τις διαφωνίες και διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, υπαρχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για ενιαία αντιμετώπιση. Όλοι πρέπει να ακολουθούμε κανόνες» σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας. Σημείωσε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Μάλτα θα επικεντρωθούν στα θέματα αυτά.

Αντόνιο Κόστα: «Στα θέματα που συζητήσαμε, και το θέμα των μεταρρυθμίσεων και της μετανάστευσης. Για τη μετανάστευση θα πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση των ευρωπαικών χωρών, και να προχωρήσουμε σε διάλογο με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών». Τόνισε ότι κάθε πλοίο που φθάνει στην Ιταλία είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να το κατανοήσει αυτό και να στηρίξει τις χώρες αυτές, επισήμανε.

Σημείωσε ότι η επιδίωξη της πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε είναι να υπάρξει ένα μόνιμος μηχανισμός, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις καθώς η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το 2008. Ανέφερε ότι πολλές από τις χώρες της Νότου έχουν περάσει από οικονομική κρίση και τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο.

Αλέξης Τσίπρας: Ευχαριστίες στον Νίκο Αναστασιάδη, Εμανουέλ Μακρόν αλλά και τους υπόλοιπους ηγέτες της Συνόδου για τα καλά λόγια που είπανε για τη συμφωνία  της Ευρώπης όχι της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την επίλυση μιας σημαντικής διαφοράς, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο νότος της Ευρώπης συναντάται στην Κύπρο, ανέφερε και τόνισε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε ευρωπαϊκές αξίες. Επισήμανε ότι οι χώρες του ευρωπαικού νότου βίωσαν τις σημαντικότερες κρίσεις οικονομική και μεταναστευτική.

Δεν μπορούμε να μιλούμε για Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι στην συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος θέματα περιφερειακών εξελίξεων και εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και επισήμανε την πρόθεση του να μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο το κλίμα της Συνόδου. Τόνισε  την υποστήριξη του MED 7 στην επίλυση του Κυπριακού, στην βάση του ευρωπαικού κεκτημένου και διεθνούς δικαίου.

«Η αξιοποίηση κυπριακών πόρων είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος Ε/Κ και Τ/Κ. Ο East Med είναι ένα πρωτοποριακό έργο. Το μήνυμα που δίνουμε είναι μήνυμα συμπόρευσης η λύση του ονοματολογικού μέσα στα ευρωπαικά πλαίσια επίλυσης  προβλημάτων» υπογράμμισε ο Έλληνας Προθυπουργός.

Τζουζέπε Κόντε: Η μετανάστευση είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι το να υπάρχει ένα κοινό όραμα μια κοινή συμφωνία είναι πολύ σημαντικό.

Ανέφερε ωστόσο ότι «Δεν μπορέσαμε να λύσουμε βασικά προβλήματα που απασχολούν τις χώρες του νότου. Το άρθρο 80 της συνθήκες της Ε.Ε μιλά για την αλληλεγγύη. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κρίση με την Ευρώπη να αδυνατεί να τηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο».

Πρόσθεσε ότι για τις χώρες προέλευσης θα πρέπει να δουλέψουμε για την ανάπτυξη τους, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Χωρών της Αφρικής έχει λιγοστούς πόρους. «Έχω πάει σε αρκετές χώρες της Αφρικής και προσπαθώ να κατανοήσω το πρόβλημα που υπάρχει».

Εξέφρασε τέλος την ανάγκη για υιοθέτηση πρωτοβουλιών ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ε.Ε.

Εμανουέλ Μακρον: Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς», σχολίασε ο Μακρόν, ενώ εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη. «Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα», σημείωσε.

Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

Έχουμε έναν αγώνα κατά του τράφικινγκ και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. Μίλησε για τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

«Κανείς δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι «συμμεριζόμαστε όλοι το αίτημα του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη» για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες.

Σημείωσε δε ότι οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Νίκος Αναστασιάδης: Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης Συνόδου Κορυφής του MEDGroup τους Αρχηγούς των επτά νοτίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τους φίλους Emmanuel Macron, Giuseppe Conte, Joseph Muscat, Αλέξη Τσίπρα, António Costa, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell εκ μέρους του Ισπανού Πρωθυπουργού.

Δεν θα μπορούσε να ήταν χρονικά πιο χρήσιμη η σημερινή Συνάντηση δεδομένων των προκλήσεων που η Ένωση αντιμετωπίζει, ενόψει, μεταξύ άλλων, ενός κρίσιμου έτους Ευρωεκλογών, αλλαγών στους Θεσμούς, αλλά και διαπραγμάτευσης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα και της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Προκλήσεις που απαιτούν συνεχή διακυβερνητική διαβούλευση καθώς και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία.
Απώτερος βεβαίως στόχος παραμένει η ασφάλεια και ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προοπτικής για το σύνολο των κρατών της Ένωσης.
Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η παρούσα Σύνοδος θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω συμπόρευση των χωρών μας.

Διότι ακριβώς έχει ιδιαίτερη σημασία κράτη μέλη με κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και κοινές ή παρόμοιες προκλήσεις, να συνδιαλέγονται σε τακτική και θεσμοθετημένη βάση, με στόχο την αναζήτηση κοινών συνισταμένων, πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση με όλα τα κράτη μέλη, για μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ολοκληρώσαμε ήδη το πρώτο μέρος της Συνόδου και από τα πρώτα συμπεράσματα της Ολομέλειας επιβεβαιώνεται το αμοιβαία επωφελές των Συναντήσεων αυτών.

Μεταξύ των θεμάτων που σε βάθος έχουν συζητηθεί και έχει ήδη υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας, είναι οι μεταναστευτικές προκλήσεις, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.

Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας και ευχαριστώ θερμά τους φίλους Αρχηγούς για τη δημιουργική συμβολή τους στα θέματα που διεξήλθαμε μέσα σε πνεύμα απόλυτης αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.
Επιτρέψετε μου προτού δώσω τον λόγο στους φίλους Αρχηγούς, να παραθέσω εν τάχει τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο μέρος της Συνόδου:

Στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ομόφωνη ήταν η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, συνεργασία, ενότητα και κυρίως αλληλεγγύη. Γνωρίζετε καλά ότι τα Μεσογειακά κράτη βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, για αυτό και παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας, εντός του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος διότι η Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνει αντικειμενικά τα εν λόγω προβλήματα, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη όπως όλοι όσοι εμπλέκονται ή έχουν υποχρεώσεις ή έχουν αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, όπως η γείτονα χώρα Τουρκία, εκπληρώσει έναντι της Κύπρου όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς την Τραπεζική Ένωση και τη Μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, επαναλάβαμε τη βούληση μας για περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα συμφωνήσαμε ότι η αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η ενίσχυση του ρόλου του κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Η Κλιματική Αλλαγή αποτέλεσε ένα εξίσου σημαντικό θέμα συζήτησης, ειδικότερα υπό το φως των αρνητικότατων επιπτώσεων που ήδη αντιμετωπίζει η Μεσόγειος.

Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά τη δέσμευση μας για μία μακροπρόθεσμη και φιλόδοξη Στρατηγική της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στη βάση πάντα της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ως προς την Ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ μας συνεργασίας, είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση, ειδικότερα υπό τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας. Είναι καλά γνωστό ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ένωση.

Ενόψει της επικείμενης υπογραφής της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, τονίσαμε βεβαίως την αναγκαιότητα για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου “EastMed”, και εν καιρώ θα υπογραφούν βεβαίως και οι ανάλογες Συμβάσεις.

Είχα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εν λόγω θέματος να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στους φίλους Αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας τη δεδομένη και πλήρη στήριξη μου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Ειδικής του Απεσταλμένης για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς.
Όπως εξήγησα στους φίλους συναδέλφους, σε αυτό που προσβλέπουμε είναι στην επίτευξη μιας λύσης που να είναι λειτουργική, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μίας λύσης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος εντός της Ένωσης, με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Συμφωνήσαμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της αποτελεί εγγύηση ευημερίας και ασφάλειας στην οποία μπορεί να βασίζονται όλοι οι Κύπριοι. Και θέλω να το επαναλάβω, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτυπώνεται ακόμη υποστήριξη σε θέσεις αρχής της Ένωσης αναφορικά με την άμεση ανάγκη η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας, να εφαρμόσει όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
Πριν δώσω το λόγο στους αγαπητούς φίλους, θα ήθελα να αναφέρω πως κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που θα ακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μας στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το Μέλλον της Ευρώπης.

Τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ως επίσης και την προετοιμασία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά θερμά τους φίλους Ηγέτες και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας για την παρουσία τους στην Κύπρο και να τους δώσω τον λόγο για τις δικές τους τοποθετήσεις.

Διαβάστε το κείμενο της κοινή διακήρυξη των Med7 ΕΔΩ

Νωρίτερα

Τη Σύνοδο φιλοξενεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και σε αυτήν συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, οι Πρωθυπουργοί της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Joseph Muscat, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξης Τσίπρας, της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giuseppe Conte, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles.

Οι Αρχηγοί των πέντε Κρατών και Κυβερνήσεων και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, οι οποίοι έφθασαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» λίγο μετά από τις 5 το απόγευμα, έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια, προχώρησαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Συνεδριακού για τις εργασίες της Συνόδου.

Τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να απασχολήσουν θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει την αυτονομία της στα θέματα ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους «6» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027 και η επερχόμενη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με την ΕΕ.

Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των «7» στον Τύπο και η έκδοση Κοινής Διακήρυξης. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους έξι υψηλούς προσκεκλημένους του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ λίγο μετά από τις 4 το απόγευμα συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron. Αργότερα σήμερα και στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Giuseppe Conte.

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X