ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αστάθμητος παράγοντας οι γκάφες

Τα ατοπήματα Νικόλα - Αναστασιάδη ευνοούν επί του παρόντος Μαλά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το 1993, ο Γιώργος Βασιλείου στεφόταν απόλυτος νικητής του πρώτου γύρου συγκεντρώνοντας 44,15% ρωτήθηκε την ίδια νύχτα των αποτελεσμάτων τι θα συμβούλευε τον ανθυποψήφιό του Γλαύκο Κληρίδη. «Εγώ θα τον συμβούλευα να αποσυρθεί» έλεγε με δόση σιγουριάς και εν πολλοίς αλαζονείας ο κ. Βασιλείου.

Μία τοποθέτηση που του στοίχισε σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους και τις μαρτυρίες του Δημήτρη Χριστόφια την επανεκλογή του. Το αν το σύνδρομο Βασιλείου θα επαναληφθεί σε αυτή την εκλογική μάχη είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι όμως πως τα επικοινωνιακά ατοπήματα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που θα παίξει τον δικό του ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά κυρίως ο Νίκος Αναστασιάδης έχουν υποπέσει σε μία σωρεία ολισθημάτων που ενδεχομένως να αποτελεί τροχοπέδη στη δυναμική τους. Μία κατάσταση που επί του παρόντος βολεύει την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

Δώρα ΑΟΖ και Σκοπιανό

«Φοβόμαστε τον κακό μας εαυτό» λένε συναγερμικοί κύκλοι επισημαίνοντας πως μόνο αυτός είναι ο παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, όχι μόνο στην δυναμική, αλλά και στην επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη. Όπως επισημαίνουν οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο συναγερμικό στρατόπεδο. Τόσο σε ο,τι αφορά την ΑΟΖ… των κατεχομένων (!) αλλά και η πρόσφατη δήλωση του κ. Αναστασιάδη για το Σκοπιανό, που όχι μόνο πυροδότησε αντιδράσεις αλλά αποτέλεσε δώρο για τα υπόλοιπα επιτελεία που τον χαρακτήρισαν εθνικά επικίνδυνο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, αυτά τα ολισθήματα μαζί με τα «λεφτά της μαμάς» που ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κ» αλλά και η έκφραση του Γιώργου Παμπορίδη για τους «ξιμαρισμένους γιατρούς» ήταν εν πολλοίς αχρείαστα και πήραν βήματα πίσω μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα προεκλογική εκστρατεία. Γκάφα η οποία όπως λέγεται στοίχισε στον κ. Αναστασιάδη ήταν και η αναφορά του πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν τον τραπεζικό τομέα και όχι το κράτος. Και αυτό γιατί όπως λένε σύμφωνα με ποιοτικές έρευνες είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες.

Ήδη κομματικοί κύκλοι σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της «Κ» για την τακτική ψήφο, σημειώνουν πως πέραν της τακτικής ψήφου απέναντι σε Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά, τακτική ψήφος υπάρχει και απέναντι στο ΕΛΑΜ. Όπως σημειώνουν οι διαρροές προς τον Χρίστο Χρίστου είναι ήδη σημαντικές κατά τον πρώτο γύρο και επισημαίνουν πως μετά τα τελευταία ίσως να ενισχυθούν.

Ο Παμπορίδης, οι συνεργάτες και η επικοινωνιακή πολιτική

Δεν είναι όμως μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος φέρεται να υποπέφτει συχνά σε λάθη. Αν και το λάθος του στην τηλεμαχία για την τιμή του φυσικού αερίου θεωρήθηκε αμελητέο, κύκλοι του περίγυρού του, θεωρούν πως έπληξε την υποψηφιότητά του η τοποθέτησή του ότι έχει ηχογραφημένο τον Γιώργο Παμπορίδη, αλλά και η σύγκρουση που είχε με τον κατά τα άλλα δημοφιλή υπουργό υγείας. Γκάφες τις οποίες χρεώνεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος χωρίς στην ουσία να ευθύνεται έκαναν και συνεργάτες του. Όπως λένε πήρε πίσω τον προεκλογικό η δήλωση του Μαρίνου Σιζόπουλου ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποκηρύσσει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αλλά και τα αργά αντανακλαστικά του υποψηφίου στο να διορθώσει τη γκάφα Σιζόπουλου. Παρόμοια γκάφα θεωρείται και αυτή του επικεφαλής του γραφείου οικονομίας του κ. Παπαδόπουλου Στέλιου Πλατή, όταν εξέφρασε ανησυχία για την πορεία του Συνεργατισμού.

Πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως γκάφα για τον προεκλογικό Νικόλα Παπαδόπουλου είναι γενικότερα η επικοινωνιακή του καμπάνια η οποία φάνηκε πως άλλαξε πολλές φορές δρόμο. Ενώ ξεκίνησε αρχικά με προεκλογική πρώτου γύρου επιτιθέμενος τόσο σε ΔΗΣΥ όσο και σε ΑΚΕΛ, η συνέντευξή του στην «Κ» ότι στον β’ γύρο όλοι θα βρίσκονται απέναντι στον Νίκο Αναστσιάδη ήταν αρκετή για να διαφανεί πως άνοιξε παράθυρο για τον β’ γύρο. Κάτι που άλλαξε βεβαίως όταν ο Σταύρος Μαλάς άρχισε να πλησιάζει τα ποσοστά του.

Ευνοούν Μαλά;

Τα τελευταία ολισθήματα φαίνεται πάντως να ευνοούν τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος αν εξαιρεθεί η αποκάλυψή του ότι πήρε τηλέφωνο τον Νίκο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του και του ζήτησε να αφήσει τα «μασκαραλίκια» και να υπογράψει το μνημόνιο, φαίνεται να προσέχει επί του παρόντος το τι λέει. Τόσο η ΑΟΖ των κατεχομένων του κ. Αναστασιάδη όσο και οι δηλώσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος αντιτάσσεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία λειτούργησαν υπέρ της υποψηφιότητάς του, καθώς κατάφερε να επαναπατρίσει τους ΑΚΕΛικούς που έβλεπαν αρχικά θετικά τον κ. Παπαδόπουλο αλλά και μέρος του κεντρώου ακροατηρίου. Το αν αυτό αρκεί για να ενισχύσει τη δυναμική του είναι σίγουρα ένα ζήτημα ανοικτό, ενώ οι τελευταίες μέρες θεωρούνται κρίσιμες και θα καταδείξουν κατά πόσο ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να αποφύγει τις παγίδες αλλά και τους πειρασμούς των βαρύγδουπων δηλώσεων που μπορεί να του στοιχίσουν τελικώς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X