
ΚΥΠΕ
Η μεταρρύθμιση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης και καθολικής απαίτησης για ένα σχολείο σύγχρονο, συμπεριληπτικό και ανθρώπινο, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απευθύνοντας "κάλεσμα σε όλους – στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς, στους φορείς της κοινωνίας, στην πολιτεία, στις πολιτικές δυνάμεις – να αναλάβουμε συλλογικά την ευθύνη αυτής της μεγάλης αλλαγής".
Κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως "στο τέλος της ημέρας, το διακύβευμα δεν είναι τεχνικό. Είναι βαθιά ανθρώπινο. Είναι το μέλλον των παιδιών μας. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό, πιο ισχυρό, πιο καθολικό, πιο κοινό από αυτό. Επίκεντρο της μεταρρύθμισης δεν είναι οι αριθμοί. Είναι τα παιδιά μας. Και οφείλουμε μια Παιδεία αντάξια των ονείρων τους", υπογράμμισε.
Ανέφερε ακόμη πως "η νέα πρόταση έχει στο επίκεντρο την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και την εμπιστοσύνη στον ρόλο του εκπαιδευτικού, όχι ως απλού εκτελεστή ύλης, αλλά ως παιδαγωγού, καθοδηγητή και μέντορα".
Σημείωσε, ακόμη, ότι «η Κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση με βαθύτατο παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα: ένα νέο, σύγχρονο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου".
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως "δεν πρόκειται για μια διοικητική προσαρμογή. Πρόκειται για μια αναγκαία πολιτική τομή που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση, να στηρίξει τον εκπαιδευτικό, να επαναφέρει τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και την εμπιστοσύνη στην καρδιά του δημόσιου σχολείου".
"Το παρωχημένο σύστημα των τελευταίων 50 ετών, που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν εξυπηρετεί πια τον σκοπό του, πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Ένα σύστημα που έφτασε στο σημείο, δυστυχώς, να αποθαρρύνει τους καλούς εκπαιδευτικούς, να μην αναγνωρίζει στο βαθμό που πρέπει, την προσπάθεια, να στερεί δυνατότητες ανέλιξης και να καλλιεργεί στασιμότητα, δίνει τη θέση του σε ένα μοντέλο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εποχής", πρόσθεσε.
Σημείωσε πως "η διαμόρφωση της πρότασης έγινε μέσα από εννέα μήνες διαβουλεύσεων, συνεργασίας και ανατροφοδότησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πολλές εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων έχουν ενσωματωθεί, ενώ δεν ενσωματώθηκαν μόνο εκείνες που αναιρούσαν τη φιλοσοφία και την παιδαγωγική κατεύθυνση της μεταρρύθμισης".
"Η διαδικασία ήταν ανοικτή, διαφανής και συμμετοχική, με βασικό γνώμονα τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου, λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης, βασισμένου σε διεθνή πρότυπα και στην ανάγκη διαρκούς υποστήριξης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών", συνέχισε ο Εκπρόσωπος.
Αναφέρθηκε σε επτά βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, που όπως ανέφερε, είναι η αξιολόγηση πολλαπλών επιπέδων και πηγών, θέτοντας τέλος στον μονοπρόσωπο έλεγχο και με εισαγωγή θεσμοθέτησης πολυπρόσωπης αξιολόγησης με εμπλοκή και του Διευθυντή, η διαμορφωτική αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του εκπαιδευτικού, ως συνεχές εργαλείο βελτίωσης, αριθμητική αξιολόγηση με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, για σκοπούς προαγωγής, αξιοκρατικά και δίκαια.
Επίσης, η θεσμοθέτηση της βαθμίδας Ανώτερου Εκπαιδευτικού, για αξιοποίηση των εμπειρότερων εκπαιδευτικών στην τάξη χωρίς να απαιτείται διοικητική ανέλιξη, προγράμματα συνεχούς επαγγελματικής μάθησης, κατάρτισης και στήριξης για όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους, σαφές πλαίσιο ενστάσεων μέσω δευτεροβάθμιου οργάνου εξέτασης και διαδικασίας μεταξιολόγησης και η πενταετής μεταβατική περίοδος, με συμμετοχή των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην παρακολούθηση και σταδιακή ενσωμάτωση, χωρίς αιφνιδιασμούς.
"Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη: αξιολόγηση όχι ως έλεγχος και τιμωρία, αλλά ως εργαλείο στήριξης, καθοδήγησης, αναγνώρισης και επαγγελματικής ενδυνάμωσης. Η πρόταση ενισχύει τον ρόλο του διευθυντή ως ηγέτη της σχολικής μονάδας, αναβαθμίζει το προφίλ του επιθεωρητή σε αξιολογητή και σύμβουλο και προάγει ένα μοντέλο συνεργασίας, εμπιστοσύνης και συνεχούς ανατροφοδότησης", είπε ο κ. Λετυμπιώτης.
"Δεν υποκαθιστά τον διάλογο, αλλά τον καθιστά λειτουργικό", επεσήμανε. Είπε πως αυτό που τίθεται ενώπιόν μας σήμερα, δεν είναι απλώς μια νέα θεσμική ρύθμιση. "Είναι μια επιλογή που δοκιμάζει τη βούλησή μας να προχωρήσουμε μπροστά. Να υπερβούμε συνήθειες, φοβίες και κατεστημένα. Η μεταρρύθμιση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν είναι υπόθεση μόνο του Υπουργείου Παιδείας ή των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης και καθολικής απαίτησης για ένα σχολείο σύγχρονο, συμπεριληπτικό και ανθρώπινο", ανέφερε.
Σημείωσε πως η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων της πρότασης της Κυβέρνησης με την πρώτη να πραγματοποιείται χθες βράδυ στη Λευκωσία, ενώ την Τετάρτη 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα και την Τετάρτη 4 Ιουνίου στη Λεμεσό.
"Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους – στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς, στους φορείς της κοινωνίας, στην πολιτεία, στις πολιτικές δυνάμεις – να αναλάβουμε συλλογικά την ευθύνη αυτής της μεγάλης αλλαγής", είπε.
"Για να μη συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε τις ίδιες διαπιστώσεις. Για να μην κρατάμε δέσμιο ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα στις αδράνειες. Για να στηρίξουμε έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς μας και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο", επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως "η Παιδεία δεν αλλάζει με ευχές. Αλλάζει με αποφάσεις. Αλλάζει όταν τολμάμε να κοιτάξουμε κατάματα τις δυσκολίες και να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρία".