ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Β. Γεν. Εισαγγελέας: Σημαντικότατος ο ρόλος της Αν. Αρχής κατά Διαφθοράς

Σε χαιρετισμό του ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε αρχικά στην ετοιμασία του νομοσχεδίου για την σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς

ΚΥΠΕ

Την πεποίθηση ότι η Ανεξάρτητη Αρχής κατά της Διαφθοράς με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με τις εξουσίες για διερεύνηση μίας καταγγελίας και τη γενικότερη αποστολή της, ως αναφέρει στο άρθρο 6 του νόμου, έχει σημαντικότατο ρόλο και λόγο στην πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς, τόνισε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Σε χαιρετισμό στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) με θέμα: «Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς : Νομοθεσία, Πρακτική και Προκλήσεις » στο οποίο παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Υπουργός Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «αυτό που προέχει για να υποβοηθηθεί η Αρχή στο έργο που έχει να επιτελέσει είναι να έχει ικανοποιητικούς πόρους και άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Αστυνομίας και της Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ρόλος της Αρχής που έχει συσταθεί είναι πολύ ουσιαστικός και πολύπλευρος, είναι διερευνητικός, προληπτικός, κατασταλτικός, συντονιστικός, εποπτικός και εκπαιδευτικός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βοηθό ΓΕ, πρόκειται για μία άρτια καταρτισμένη Αρχή με ικανότατα μέλη με σκοπό να αντιμετωπίσει με αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό τις προκλήσεις που της παρουσιάζονται και να αποτελέσει την εθνική συντονιστική Αρχή όλων των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς».

Ανέφερε ότι η Αρχή, ως εκ του νόμου ανεξάρτητο όργανο, «δεν λαμβάνει οδηγίες ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από την Βουλή» και πρόσθεσε πως η Αρχή δεν υπάγεται σε κανένα άλλο κρατικό θεσμό ή Υπουργείο και έχει τον δικό της προϋπολογισμό.

«Το γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα έχει τη δική της Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ενισχύει το αίσθημα της κοινωνίας για χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και κράτος δικαίου», υπογράμμισε, τονίζοντας πως «μέλημα όλων μας είναι να συμβάλουμε έτσι ώστε να λειτουργήσει ορθά και αποτελεσματικά και να εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους έχει συσταθεί».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «θα είναι μεγάλο ολίσθημα να υποτιμήσουμε ως κοινωνία την αποστολή της Αρχής σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης και την καθοδήγηση του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για θέματα διαφθοράς».

«Εάν περιοριστούμε να έχουμε απαιτήσεις ως κοινωνία από την Αρχή μόνο στα θέματα διερεύνησης καταγγελιών δεν συμβάλλουμε θετικά στον ευρύτερο και πολύ σημαντικό σκοπό που έχει να επιτελέσει η Αρχή».

Σε χαιρετισμό του ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε αρχικά στην ετοιμασία του νομοσχεδίου για την σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, γιατί κατέληξαν στην Αρχή και ποια είναι η αποστολή της Αρχής.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι κρίθηκε επιβεβλημένη η σύσταση και η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αφού μελετήθηκαν αντίστοιχες νομοθεσίες άλλων χωρών και πρόσθεσε πως «πηγή προβληματισμού και μελέτης κατά την σύνταξη του νομοσχεδίου αποτέλεσαν οι κριτικές απόψεις και τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τα έτη 2014 και 2018 καθώς και τα συμπεράσματα της GRECO».

«Έχοντας υπόψη το μέγεθος της διαφθοράς και ότι η Αρχή θα πρέπει να λειτουργεί εντός του συνταγματικού πλαισίου της χώρας μας κρίθηκε αναγκαία η σύσταση ενός φορέα που δεν θα περιοριζόταν στην καταστολή αλλά θα έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης σε μηχανισμούς, πρακτικές ή παραδόσεις πρόληψης, σε υψηλού επιπέδου διαφάνεια και ενισχυμένη λογοδοσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε «περιλαμβάναμε και ανακριτικές αρμοδιότητες στην Αρχή αλλά μετά από συζήτηση με τον τότε Γενικό Εισαγγελέα, μπροστά σε κάποια διλήμματα που είχαν τεθεί αποφασίσαμε να περιορίσουμε την αρμοδιότητα αυτή σε οποιεσδήποτε άλλες αρμοδιότητες εκτός από τις ανακριτικές».

«Με την παραχώρηση ανακριτικών αρμοδιοτήτων η Αρχή θα λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση του ΓΕ, οι έρευνες θα βασίζονταν στο αυστηρό νομικό ποινικό πλαίσιο των ανακρίσεων και με έκδηλα εμφανή κίνδυνο οι υποθέσεις διαφθοράς να καταρρίπτονται στο δικαστήριο και αδικήματα να παραμένουν ατιμώρητα για λόγους μολυσμένων μαρτυριών», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) Χρίστος Κληρίδης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε ότι ο ΠΔΣ έκανε ένα συμβιβασμό και «ενώ το αρχικό νομοσχέδιο προνοούσε περισσότερο για κάποιου είδους διερευνήσεις στα θέματα της διαφθοράς πετύχαμε κάτι το οποίο δεν είναι ανάκριση αλλά προσεγγίζει σε ένα πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ανάκριση».

Επίσης αναφέρθηκε στην σύσταση από τον ΠΔΣ μετά από δική του εισήγηση της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς και σημείωσε πως «αποδείχτηκε πως ήταν μια πολύ απαραίτητη Επιτροπή», η οποία «λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία υπό την Προεδρία Ορέστη Νικήτα», ο οποίος αποδέχθηκε τον διορισμό του.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΠΔΣ είχε συμμετοχή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και προέβη στη σύσταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τριπλάσιου αριθμού Προέδρων και μελών» υπήρξε ομόφωνη εισήγηση για τρεις Προέδρους και 15 Μέλη.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή συμμετοχή του ΠΔΣ στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τον διορισμό των Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και στο Ανώτατο Δικαστήριο και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό αυτό το Συμβούλιο «γιατί αντιμετωπίζουμε κριτική στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίζει τους δικαστές στην ανώτατη βαθμίδα και να είναι διάδικος στη συνέχεια σε υποθέσεις στις οποίες παραπέμπει».

«Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είναι ένα μέτρο καταπολέμησης της εικόνας για την διαφθορά, δηλαδή σπάζει η εικόνα ότι υπάρχει ένα στοιχείο διαφθοράς στους διορισμούς αυτούς», είπε ο κ. Κληρίδης.

Επίσης αναφέρθηκε στην επεξεργασία που κάνει ο ΠΔΣ στο νομικό πλαίσιο για την διαφθορά και σημείωσε πως ίσως κάποια μέρα χρειαστεί κάποια κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας.

Τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς Χάρης Πογιατζής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νομικό πλαίσιο που διέπει την σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Αρχής αλλά και στα πρόσωπα που εξαιρούνται από διορισμό ως μέλη της Αρχής ανάλογα με το αξίωμα που κατέχουν.

Αναφέρθηκε επίσης στις αρμοδιότητες της Αρχής οι οποίες περιστρέφονται γύρω από 4 άξονες που είναι η διερεύνηση καταγγελιών και πληροφοριών, η εποπτεία των δράσεων του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς, η εφαρμογή της νομοθεσίας του λόμπινγκ και η εφαρμογή της νομοθεσίας για whistleblowers.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση