Ραφαέλα Δημητριάδη
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την Προεδρία της Βουλής με τα κόμματα να βρίσκονται υπ’ ατμόν ενόψει της ανάδειξης του δεύτερου τη τάξει θεσμικού αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς από την εξίσωση δεν λείπουν και οι Προεδρικές του 2028, με το πολιτικό «παζάρι» γύρω από την Προεδρία της Βουλής να εντείνεται ακόμα περισσότερο. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, θα αναδειχθεί την ερχόμενη Πέμπτη 4 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.
Καθοριστικές οι αποφάσεις του ΑΚΕΛ
Το θολό σκηνικό που επικρατεί μέχρι στιγμής δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει ούτε αύριο, καθώς, όπως πληροφορείται η «Κ», η τελική απόφαση από το ΑΚΕΛ θα ληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Παρόλο που στην Εζεκία Παπαϊωάννου επικρατεί σιγή ιχθύος, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας και στήριξης του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία της Βουλής, ωστόσο η βάση του κόμματος διαφωνεί με μια τέτοια κίνηση. Την ίδια στιγμή στο τραπέζι τέθηκε και η υποψηφιότητα του γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου.

Δεν κάνει πίσω η Αννίτα

Εμμένει στην απόφασή της και δεν κάνει πίσω για διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, παρόλο που πηγές στο κόμμα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται αλλαγή της στάσης της την τελευταία στιγμή. Η ίδια πάντως ήταν ξεκάθαρη απέναντι στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, πως θα κατέλθει ως υποψήφια και όπως όλα δείχνουν θα το πάρει μέχρι τέλους. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ παραμένει απομακρυσμένο, εφόσον, κανένας από τους προέδρους των δύο κομμάτων δεν δείχνει διατεθειμένος να προβεί σε συμβιβασμούς και να κάνει την υποχώρηση.
Παρέμβαση από το Προεδρικό
Το Προεδρικό παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έγιναν συζητήσεις επί του θέματος με το Άλμα και την Άμεση Δημοκρατία.
Αυτό που ζητά το Προεδρικό, όπως φαίνεται, είναι η στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς το ΔΗΚΟ, είναι συγκυβερνών κόμμα, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Η ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου ως προέδρου της Βουλής για μια ακόμα πενταετία μετά και την επιτυχία του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές, είναι κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί προβληματισμό στο Προεδρικό για τις προεδρικές του 2028.
Δεν αποκλείει την πιθανότητα στήριξης ΔΗΚΟ το ΕΛΑΜ

Δεν κλείνει την πόρτα στο ΔΗΚΟ το ΕΛΑΜ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Χρίστο Χρίστου, να μην αποκλείει την πιθανότητα στήριξης του ΔΗΚΟ σε περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος περάσει στον δεύτερο γύρο, με τον ίδιο ωστόσο να είναι ξεκάθαρος πως δεν έχει παρθεί μια τέτοια απόφαση μέχρι στιγμής. Υπενθυμίζεται πως, ο κ. Χρίστου θα κατέλθει υποψήφιος για την Προεδρία της Βουλής.
Όπως τόνισε, σε τοποθέτησή του στον Άλφα, το ΕΛΑΜ δεν αποκλείει «τουλάχιστον στην παρούσα φάση», τη στήριξή του προς τον Νικόλα Παπαδόπουλου, ωστόσο, τόνισε πως δεν προεξοφλεί τίποτα. «Είναι μια πιθανότητα, χωρίς να προεξοφλώ τίποτα αυτή τη στιγμή».
Ερωτηθείς, αν υπάρχει το ενδεχόμενο αποχής από πλευράς του ΕΛΑΜ, είπε πως βεβαίως υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Όσον αφορά τις επαφές που είχε μέχρι στιγμής το κόμμα του, ο κ. Χρίστου, σημείωσε πως, ο επικεφαλής του Άλμα Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, ενώ επικοινωνία πραγματοποίησε με τον Φειδία Παναγιώτου. Τέλος, τόνισε πως δεδομένου ότι τα σενάρια αλλάζουν συνεχώς, το ΕΛΑΜ θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την ερχόμενη Πέμπτη.




























