ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκληρό το παζάρι για τις επιτροπές

Στον αέρα ο διαμερισμός με την τελική απόφαση για τη συμμετοχή των μικρών στην ολομέλεια της Πέμπτης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έντονη ήταν η συζήτηση που διεξήχθη στην επιτροπή επιλογής μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για το πώς θα κατανεμηθούν οι επιτροπές της Βουλής. Τελική απόφαση δεν λήφθηκε για το πώς διαμοιράζονται οι επιτροπές και η όποια απόφαση μετατίθεται στη σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ώστε να γίνει ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων για να οδηγηθεί το ζήτημα της κατανομής των Προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών σε διευθέτηση. Στη συνέχεια, η σύνθεση της επιτροπής επιλογής θα εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής και το πρωί της Παρασκευής αναμένεται αν γίνει η κατανομή των προεδριών των επιτροπών και τα μέλη που θα τις απαρτίζουν.

Ο κανονισμός

Βάσει συντάγματος, προεδρία επιτροπής δικαιούνται μόνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες, όσα δηλαδή κόμματα έχουν από έξι βουλευτές και πάνω. Με αυτό ως δεδομένο οι επιτροπές θα πρέπει να διαμοιράζονται ως εξής: ΔΗΣΥ (7), ΑΚΕΛ (6) και ΔΗΚΟ (3). Παραδοσιακά, όποιο κόμμα έχει την προεδρία της Βουλής παραχωρεί μία επιτροπή και ως εκ τούτου ο ΔΗΣΥ δίνει μία επιτροπή στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι σκέψεις

Η σκέψη, τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του ΔΗΚΟ, ήταν να διαμοιραστούν οι επιτροπές στα τρία κόμματα, για να τηρηθεί και ο κανονισμός του Συντάγματος και στη συνέχεια αν χρειάζεται να δώσει ο καθένας μία επιτροπή σε κάθε κόμμα της αρεσκείας του. Για παράδειγμα, το ΔΗΚΟ προτίθετο να δώσει την επιτροπή Άμυνας στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και το ΑΚΕΛ την προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν να δώσει το κάθε κόμμα από μία έδρα. Μία έδρα δηλαδή ο ΔΗΣΥ, μία το ΑΚΕΛ και μία το ΔΗΚΟ, στα τρία κόμματα που ακολουθούν. Μία τέτοια διευθέτηση σημαίνει πως παραχωρείται προεδρία επιτροπής σε ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ (βάσει εκλογικής δύναμης) και μένει εκτός συζήτησης το Κίνημα Οικολόγων. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, αυτή ήταν και η διευθέτηση του 2016 και αυτή θα πρέπει να τηρηθεί. Αυτή η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αν δεν διευθετηθεί στη σύσκεψη αρχηγών που θα προηγηθεί. Πάντως αυτή η πρόταση φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα τα τρία μεγάλα κόμματα καθώς και η ΕΔΕΚ δια του Προέδρου της, έχει διαμηνύσει πως δεν θέλει να της χαριστεί επιτροπή, αλλά να την αναλάβει.

Η εν λόγω πρόταση Αβέρωφ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο καταγγέλλει πως το κυβερνών κόμμα θέλει να παραχωρήσει προεδρία επιτροπής και στο ΕΛΑΜ και στη ΔΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να χάσει δύο έδρες αλλά μία. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λουκαϊδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «θέλει αν συνεχίσει τα πάρε-δώσε με το ΕΛΑΜ» κανονικοποιώντας το, κάτι που όπως είπε συνιστά ντροπή.

Το μήλο της έριδος

Μέχρι και τη λήψη των τελικών αποφάσεων, τα κόμματα ήδη μπήκαν στη διαδικασία διεκδίκησης προεδρίας. Την επιτροπή Οικονομικών θα διεκδικήσει η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου η οποία ήταν κατά την προηγούμενη θητεία, μετά και την αποχώρηση Βότση από το ΔΗΚΟ Πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Όπως λέγεται την προεδρία της Οικονομικών δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και ο Χάρης Γεωργιάδης. Το ΔΗΚΟ θα διεκδικήσει παράλληλα την προεδρία Ελέγχου και Μεταφορών. Η επιτροπή Αμυνας, αναμένεται να δοθεί στην ΕΔΕΚ. Η Επιτροπή Ελέγχου βεβαίως, αποτελεί μήλο της έριδος, με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να έχει εδώ και καιρό αναφέρει πως θέλει να την αναλάβει. Την Προεδρία έχει αυτή τη στιγμή ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος φέρεται να μην έχει πρόβλημα να την παραδώσει νοουμένου ότι θα πάρει αντίστοιχης εμβέλειας επιτροπή, όπως αυτή της Εσωτερικών που είχε την προηγούμενη θητεία το ΑΚΕΛ με πρόεδρο την Ελένη Μαύρου. Το ΑΚΕΛ διεκδικεί μαζί με την Εσωτερικών, την Επιτροπή Γεωργίας, Προσφύγων, Εργασίας και ενδεχομένως την Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από πλευράς του ο ΔΗΣΥ διεκδικεί την επιτροπή υγείας, παιδείας, θεσμών, νομικών και εμπορίου. Όπως λέγεται, την προεδρία της επιτροπής Εξωτερικών την διεκδικεί η ΔΗΠΑ.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου