ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Α. Πενταράς στην «Κ»: Σύνθημά μου «να διαφυλάξουμε την πατρίδα μας»

Η φράση «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» αποτελεί διαχρονική παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη, λέει ο Α. Πενταράς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για τον Ανδρέα Πενταρά, υποψήφιο βουλευτή του ΔΗΣΥ. Στη συνέντευξή του στην «Κ», ο αντιστράτηγος ε.α. περιγράφει το επίπεδο σχέσεών του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, και απαντά αν εντός του Συναγερμού υπάρχουν πέραν του ενός ακροατήρια.

–Υπηρετήσατε για χρόνια την Ε.Φ. Πώς κρίνετε τη στήριξη της δύναμης τα τελευταία χρόνια;

Από το 2004 και μετά ανακόπηκε η πορεία ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Ε.Φ., όπως αυτή αναδείχθηκε επί των κυβερνήσεων Γλαύκου Κληρίδη. Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) καταργήθηκε και ο προϋπολογισμός του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) μειώθηκε κατά 80% περίπου. Στη συνέχεια, ήλθε η οικονομική κρίση εξαιτίας της οποίας δεν ήταν δυνατή η αναπλήρωση των αδυναμιών στην άμυνα που δημιουργήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, από το 2016 και μετά, λόγω και της ανάκαμψης της οικονομίας, έχει καταρτισθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα με την ολοκλήρωση του οποίου στα επόμενα ένα-δύο χρόνια η Ε.Φ. θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό στρατό με υψηλή αποτρεπτική ικανότητα.

–Πείτε μου τι έπρεπε να γίνει στην Ε.Φ. τα τελευταία 10-15 χρόνια και δεν έγινε;

Ψηφιοποίηση του πεδίου της μάχης. Δηλαδή, εκσυγχρονισμός ή και αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων και μέσων, καθώς και προμήθεια έξυπνων όπλων, με εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα συστήματα, μέσα, διαδικασίες, εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες της Ε.Φ. Βασικό στοιχείο της αμυντικής μας πολιτικής μέχρι το 2003 ήταν η απάντηση στην ποσότητα που διαθέτει ο αντίπαλος με την ποιότητα σε προσωπικό και μέσα που διαθέτουμε εμείς. Αυτό το πλεονέκτημα-πολλαπλασιαστής ισχύος, θα πρέπει πολύ σύντομα να το ανακτήσουμε.

–Εκ των υστέρων ήταν λάθος ή όχι οι ενεργειακές δραστηριότητες χωρίς η Δημοκρατία να διαθέτει τα μέσα στήριξης;

Οι προτάσεις του ΓΕΕΦ για δημιουργία πολεμικού ναυτικού για την ασφάλεια των θαλασσίων ζωνών της Κ.Δ. και την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων, βρίσκονταν στη διάθεση των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών από το 1990. Το 2004 ψηφίστηκε ο νόμος 99(1)/2004 που καθόριζε τις διαδικασίες ερευνών και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου χωρίς να πραγματοποιηθεί καμιά μελέτη για την ασφάλεια αυτού του φιλόδοξου και τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής αξίας έργου, όταν ακόμα και για το κτίσιμο μιας κατοικίας, ο αρχιτέκτονας μελετά και τα θέματα ασφάλειας. Σήμερα απολαμβάνουμε τα επίχειρα αυτών των άστοχων ενεργειών και αναμένουμε την επίλυση του Κυπριακού για να μας επιτρέψει η Τουρκία τη συν-εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

–Υιοθετείτε την πολιτική αντίληψη στο Κυπριακό έτσι όπως συμπυκνώνεται στη φράση «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» ή τον νέο ρεαλισμό του Χάρη Γεωργιάδη;

Η φράση αυτή, λήμμα από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων, όταν κατατάσσονταν στο στρατό, αποτελεί τη διαχρονική παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης στις εκάστοτε ηγεσίες και στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η πατρίδα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι ο χώρος στον οποίο η χώρα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Γλαύκος Κληρίδης, λέγοντας τη φράση αυτή, εννοούσε ότι σε οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, κανένα δικαίωμα δεν πρέπει να δοθεί στην Τουρκία είτε άμεσα είτε έμμεσα με το οποίο να αμφισβητείται η άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του διεθνώς αναγνωρισμένου ομόσπονδου κράτους που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

–Στον ΔΗΣΥ υπάρχουν πέραν το ενός ακροατήρια και αν ναι σε ποιο ανήκετε;

Από τον λίγο χρόνο που παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στον ΔΗΣΥ ως υποψήφιος βουλευτής, δεν διαπίστωσα να υπάρχουν διαφορετικά ακροατήρια. Σε ένα μεγάλο δημοκρατικό φιλελεύθερο κόμμα, όπως είναι ο ΔΗΣΥ, είναι φυσικό να εκφράζονται και διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι θετικό για μια μεγάλη παράταξη, για ένα κόμμα εξουσίας, γιατί μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων μπορεί να αποκρυσταλλωθεί μια καλύτερη και σοφότερη θέση. Η σοφία των πολλών είναι καλύτερη από τη σοφία του ενός λέει ο λαός.

–Την περίοδο που παραιτηθήκατε από την ΚΥΠ υπήρχε έντονη φημολογία ότι αυτή οφειλόταν σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του Συναγερμού. Ισχύει;

Ουδέν αναληθέστερο. Ως διοικητής της ΚΥΠ δεν είχα καμιά υπηρεσιακή σχέση με οποιονδήποτε αρχηγό κόμματος ή άλλο πολιτικό πρόσωπο. Προϊστάμενός μου ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον οποίον ανέφερα και από τον οποίον λάμβανα εντολές και οδηγίες. Τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που χειρίζεται η ΚΥΠ είναι άκρως εμπιστευτικά και μόνο ο Πρόεδρος λαμβάνει γνώση. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με προσκάλεσε να είμαι αριστίνδην υποψήφιος στο κόμμα του οποίου ηγείται, απαντά στο ερώτημά σας.

–Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου;

Άριστες. Μπορεί κάποιες φορές οι απόψεις που διατύπωνα σε αρθρογραφία ή σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις πάνω σε πτυχές του κυπριακού προβλήματος να μην ταυτίζονταν με τις δικές του, αλλά αυτό δεν επηρέαζε ούτε κατ’ ελάχιστο τη διαπροσωπική σχέση που είχα και έχω μαζί του. Όπως είπα και πιο πάνω, ο ΔΗΣΥ δεν είναι ένα μονολιθικό κόμμα όπου η διαφορετική άποψη είναι εξοβελιστέα.

–Εάν εκλεγείτε σε ποια θέματα θα επικεντρωθείτε περισσότερο;

Το σύνθημα με το οποίο κατεβαίνω στις εκλογές είναι «να διαφυλάξουμε την πατρίδα μας». Κατά συνέπεια το πρώτο θέμα στο οποίο θα επικεντρωθώ, είναι, μέσα από τις αρμοδιότητες της Βουλής, να συμβάλω στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης. Επειδή, όμως, η έννοια της πατρίδας δεν περιορίζεται μόνο στην άμυνα, θα ασχοληθώ και με γενικότερα θέματα, όπως η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, το μεταναστευτικό, η διαφθορά, το περιβάλλον κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά