ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξένια Κωνσταντίνου στην «Κ»: Ο ΔΗΣΥ δεν ήταν ποτέ ανεύθυνος εντός Bουλής

Η υποψήφια βουλεύτρια απαντά αν ο Συναγερμός έχει πλέον κολλήσει το μικρόβιο του λαϊκισμού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Κανένας δεν είναι ανεκτό να διώκεται για τα φρονήματά του. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κτίστηκε με τον κόπο και με τους μόχθους ανθρώπων που για την εποχή τους είχαν διαφορετικά πολιτικά φρονήματα από τα κυρίαρχα της τότε εποχής. Τα φρονήματα του κάθε εκπαιδευτικού, όπως και κάθε δημόσιου λειτουργού, είναι απόλυτα σεβαστά» λέει η Ξένια Κωνσταντίνου στην «Κ», διαφωνώντας με τη δίωξη του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ. Διαχωρίζει τη θέση της και από το αμφιλεγόμενο προεκλογικό σποτ του ΔΗΣΥ για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας με νόημα πως όσοι εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό για ψηφοθηρικούς λόγους προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο. Κληθείσα να σχολιάσει αν ο ΔΗΣΥ κόλλησε το μικρόβιο του λαϊκισμού, αναφέρει πως ουδέποτε υπήρξε ανεύθυνος εντός της Βουλής.

–Σε τρεις γραμμές τι είναι ο ΔΗΣΥ; Διάφορες τάσεις που εφάπτονται και ο καθένας λέει τα δικά του αναλόγως ακροατηρίου;

Σε τρεις γραμμές, ο ΔΗΣΥ είναι η παράταξη που τη χαρακτηρίζει η ελεύθερη οικονομία και η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η συνέπεια στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και η προώθηση του κοινωνικού κράτος με στοχευμένα μέτρα για τους πλέον αδύναμους.

–Για ποιο λόγο τα νέα στελέχη του ΔΗΣΥ νιώθετε την ανάγκη να επικαλείστε τον Γλαύκο Κληρίδη; Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για πολλούς ως έλλειψη ηγεσίας σήμερα...

Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν και αποτελεί και για όλα τα στελέχη την απαρχή και τη βάση του κόμματός μας. Αποτελεί οδοδείκτη μας το ήθος και οι παρακαταθήκες του για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα μας και κυρίως η προσπάθειά του για επίλυση του Κυπριακού.

–Φέρεστε να ανήκετε στους εκσυγχρονιστές και φιλελεύθερους του ΔΗΣΥ. Συμφωνείτε με τη δίωξη του Γιώργου Γαβριήλ και την έρευνα για να διαπιστωθούν τα εθνικά του φρονήματα;

Όχι. Κανένας δεν είναι ανεκτό να διώκεται για τα φρονήματά του. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κτίστηκε με τον κόπο και με τους μόχθους ανθρώπων που για την εποχή τους είχαν διαφορετικά πολιτικά φρονήματα από τα κυρίαρχα της τότε εποχής. Τα φρονήματα του κάθε εκπαιδευτικού, όπως και κάθε δημόσιου λειτουργού, είναι απόλυτα σεβαστά. Εννοείται επίσης ότι κανένας δεν πρέπει να εργαλειοποιεί το αξίωμα που του έδωσε η δημοκρατία για να τα προβάλλει. Ο στόχος της δημόσιας εκπαίδευσης είναι να κτίσει ελεύθερους και δημοκρατικούς αυριανούς πολίτες με τα εργαλεία να κρίνουν και να αποφασίζουν ελεύθερα.

–Έχει προκαλέσει αίσθηση σε πολλούς η καμπάνια του κόμματος για το μεταναστευτικό. Εσείς έχετε νιώσει ποτέ ανασφάλεια όταν κυκλοφορείτε σε περιοχές όπου βρίσκονται αλλοδαποί;

Όχι, δεν έχω νιώσει. Θεωρώ ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης. Είναι ένα ζήτημα σύνθετο περίπλοκο και ευαίσθητο μαζί. Θεωρώ πως δεν χρήζει καμίας λαϊκίστικης αντιμετώπισης καθώς επίσης και πως όσοι το εργαλειοποιούν προς άγρα ψήφων με αποτέλεσμα να καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο και στην κοινωνική συνοχή. Με τους ανθρώπους που τους εκμεταλλεύτηκαν απατεώνες για να τους πωλήσουν ελπίδες για μια καλύτερη ζωή και βρέθηκαν με χίλιες θυσίες, ξεπουλώντας ό,τι είχαν και δεν είχαν στην πατρίδα μας δεν μας χωρίζει τίποτα. Χρειάζεται πολιτική διαχείριση, έλεγχος και βεβαίως αλληλεγγύη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση του θέματος.

Θέλω να δω τον πρόεδρο να κάνει το τελευταίο μίλι στο Κυπριακό

–Με όσα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό, να υποθέσουμε πως το τρένο της λύσης έχει φύγει;

Προσωπικά θεωρούσα ότι έφυγε το 2004. Στην πορεία έχω γίνει πιο ελαστική βλέποντας τον δρόμο που έχει καλύψει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί και γι’ αυτό δεν εγκαταλείπω έτσι εύκολα την ελπίδα. Θέλω να δω τον πρόεδρο να προχωρά να καλύψει αυτό το τελευταίο μίλι παρόλες τις αντικειμενικά μεγάλες δυσκολίες και αντίσταση που παρουσιάζεται σήμερα από τουρκικής πλευράς.

–Έχετε θέσει ως κύριο διακύβευμα στις επικείμενες εκλογές, τη σοβαρότητα έναντι του λαϊκισμού. Σε τρεις γραμμές, πώς ορίζετε τον λαϊκισμό στην πολιτική;

Λαϊκισμός είναι να βάζεις το κομματικό καλό πάνω από το συλλογικό. Λαϊκισμός είναι να πολιτεύεσαι στη βάση της λαοφιλίας αντί των αντικειμενικών δεδομένων που έχεις ενώπιόν σου. Λαϊκισμός είναι να μη σκέφτεσαι τις ευρύτερες επιπτώσεις των πολιτικών σου πάρα μόνο το πρόσκαιρο εκλογικό όφελος. Αυτό είναι ο λαϊκισμός.

–Με το χέρι στην καρδιά, ο ΔΗΣΥ δεν κόλλησε ποτέ, όλη αυτή την περίοδο το μικρόβιο του λαϊκισμού, ούτε συμπεριφέρθηκε ποτέ ανεύθυνα;

Με το χέρι στην καρδιά εντός της Βουλής ο ΔΗΣΥ δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ ανεύθυνα. Δεν υπερψήφισε ούτε καταψήφισε κάτι για εκλογικά οφέλη.

–Το ενδιάμεσο πόρισμα του Μύρωνα Νικολάτου καταδεικνύει πως οι μισές πολιτογραφήσεις είναι προβληματικές. Τελικά οι πολιτογραφήσεις είναι το Μαρί αυτής της κυβέρνησης;

Οι κυβερνήσεις κρίνονται και αξιολογούνται από την κοινωνία και από τους πολίτες, για τις πολιτικές που επιλέγουν να εφαρμόζουν. Και είμαι βέβαιη ότι η αξιολόγηση της παρούσας κυβέρνησης είναι σαφώς ανώτερη από αυτή της προηγούμενης. Όσον αφορά στο πόρισμα, έχω εμπιστοσύνη στην Επιτροπή και στη Γενική Εισαγγελία για να αποδώσει ευθύνες οπουδήποτε εντοπίζονται. Αυτό είναι το ορθό πολιτικά και θεσμικά κι αυτό στηρίζουμε.

–Ποια γυναίκα αποτελεί το ελπιδοφόρο πρόσωπο στην πολιτική σήμερα; Η Καμάλα Χάρις, η Τζασίντα Άρντιν ή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου;

Όλες τους και η καθεμία με τον τρόπο της. Θεωρώ ότι πλέον πρέπει να κρίνουμε αξιοκρατικά. Φτάνει πλέον το στερεότυπο τύπου «και μια γυναίκα». Δεν είμαστε πλέον στην εποχή που οι γυναίκες είναι η εξαίρεση. Οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές και άριστες για να αναλαμβάνουν αξιώματα και για να εκλέγονται, το έχουν αποδείξει παγκοσμίως και με το παραπάνω.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

Στο βιβλίο του Νίκου Δήμου «Ασκήσεις ελευθερίας». Μία συλλογή άρθρων όπου αναστοχάζεται τα δύσκολα διλήμματα της ατομικής ελευθερίας έναντι σε κάθε μορφής στερεότυπα και πουριτανισμό.

–Ποια είναι η τελευταία θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε;

Στο θέατρο Ανεμώνα το έργο «Η κοιμωμένη του Χαλεπά». Η επικράτηση του «θέλω και μπορώ» κόντρα σε κάθε λογής καταπίεση εμπνέει.

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;

Η κατοχύρωση της κατάρτισης των νέων μέσα από αναγνωρισμένα internships, με πλαίσιο και αναγνώριση. Για να τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων και ειδικά των νέων αποφοίτων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Συνεντεύξεις: Τελευταία Ενημέρωση