

Του Παύλου Ξανθούλη
Επιχείριση αναχαίτισης των προσπαθειών επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας για το Βαρώσι, εκδηλώνουν από κοινού Άγκυρα και ψευδοκράτος. Η «Κ» εξασφάλισε έγγραφο του ψευδοκράτους, το οποίο ετοιμάστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και στάλθηκε προς την Ε.Ε, με στόχο την αναχαίτιση των προσπαθειών της Λευκωσίας για επιβολή μέτρων κατά της Άγκυρας. Το έγγραφο συνολικής έκτασης τριών σελίδων (βλέπε φωτοτυπία), καθιστά πάντως σαφές ότι η Άγκυρα και το ψευδοκράτος θα προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι «έργα υποδομής, περιβαλλοντικά και εξωραϊσμού βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βαρώσι και τα μέτρα που λήφθηκαν από την ‘ΤΔΒΚ’ θα συνεχίσουν να σέβονται τα περιουσιακά δικαιώματα και να ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο».
Το τουρκικό έγγραφο, επιχειρώντας εμφανώς να αποπροσανατολίσει, διατυπώνει επίσης τη θέση ότι ο στόχος του πιλοτικού ανοίγματος τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου, είναι να τύχει διαχείρισης το περιουσιακό ζήτημα, κάτι που όπως επισημαίνει δεν ήταν δυνατόν μέχρι τώρα, λόγω του στρατιωτικού καθεστώτος της περιοχής. Το έγγραφο της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, διατυπώνει ακόμη τον ισχυρισμό ότι «η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών χαιρέτισαν την απόφαση της ‘ΤΔΒΚ’», για πιλοτικό άνοιγμα τμήματος του Βαρωσιού, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι εκκρεμούν ήδη «40 περίπου αιτήσεις» Ελληνοκυπρίων ενώπιον της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας», οι οποίες πλέον θα μπορούν να τύχουν εξέτασης…
Το τουρκικό έγγραφο χρεώνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά «μαύρη προπαγάνδα», υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να αποτρέψει τους ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», «σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το στάτους κβο όχι μόνο στο Βαρώσι, αλλά σε όλο το νησί».
Επιχειρεί παράλληλα να ανατρέψει το αναντίλεκτο γεγονός ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί είναι ψεύτικοι». Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος ισχυρίζονται ότι το πιλοτικό άνοιγμα του Βαρωσιού αφορά αποκλειστικά δημόσιους χώρους και «δεν έχει εξαγγελθεί οποιοδήποτε σχέδιο επανεγκατάστασης που να παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτητών». Προσθέτει δε ότι «η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος δεν σημαίνει επανεγκατάσταση», αλλά όπως ισχυρίζεται, «είναι ένα βήμα για προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων» και οι κινήσεις της «’ΤΔΒΚ’ είναι ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, «η ‘ΤΔΒΚ’ αντικρύζει το άνοιγμα του Βαρωσιού ως μια «ανθρωπιστική κίνηση», η οποία θα είναι οικονομικά επωφελής στους ‘λαούς’ τόσο των Τουρκοκυπρίων, όσο και των Ελληνοκυπρίων». Κατηγορεί δε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει επιδοθεί σε καμπάνια κατά της «ΤΔΒΚ» χρησιμοποιώντας ανυπόστατους δήθεν ισχυρισμούς, για κινήσεις εποικισμού της περίκλειστης Αμμοχώστου και για υφαρπαγή περιουσιών Ελληνοκυπρίων προσφύγων.