ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαλύθηκε η πολυκομματική «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα

Αποχωρεί από την «κυβέρνηση» το Κόμμα του Λαού

Την αποχώρηση από την πολυκομματική «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα η οποία σχηματίστηκε πριν από περίπου ενάμιση έτος αποφάσισε το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), απόφαση την οποία ανακοίνωσε ο Κουντρέτ Όζερσαϊ και που οδηγεί στη διάλυση της «κυβέρνησης». Νωρίτερα την Τετάρτη την παραίτησή του από το «υπουργείο» οικονομικών ανακοίνωσε και ο Σερντάρ Ντενκτάς. Την Πέμπτη το πρωί στις 10.00 παραδίδει την παραίτηση του στον Μουσταφά Ακιντζί ο απερχόμενος «Πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμαν.

Η απόφαση του ΚΛ ήρθε από έκτακτη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του κόμματος. Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι για 15 συνεχόμενους μήνες το κόμμα του επιχείρησε να συμβάλλει στο «κυβερνητικό» έργο. Ωστόσο οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου άφησαν σε πολύ δύσκολη το ΚΛ, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του με το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής και της καταπολέμησης των φαινομένων κακής διακυβέρνησης. Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα τα πλήγματα που δέχθηκε η εμπιστοσύνη τόσο στους κύκλους της «κυβέρνησης» όσο και σε ότι αφορά τα δεσμά της με την κοινωνία. 

Η «κυβέρνηση» διαπίστωσε ότι κάποια ακίνητα μεταβιβάστηκαν σε ιδιωτικά συμφέροντα με «διευκολύνσεις» που παρείχε το «Υπουργείο Οικονομικών», δίχως να έχει ενημερωθεί ο «Πρωθυπουργός». Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τελικά στη διάλυση της «κυβέρνησης», καθώς ο Σερντάρ Ντεκτάς ένας από τους τέσσερις συνιδρυτές της και σήμερα εμπλέκεται σε ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Αποφασίζει το ΚΛ

Από τώρα και στο εξής, το κεντρικό όργανο του ΚΛ θα αποφασίσει για το αν το κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση ή θα συμμετάσχει στην νέα «κυβέρνηση».

Ο κ. Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι στην ψηφοφορία στο κεντρικό όργανο του κόμματος του, η απόφαση της αποχώρησης από την «κυβέρνηση» λήφθηκε με 55 υπέρ και 4 κατά ψήφους.

Διεργασίες για νέα «κυβέρνηση»

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον κ. Όζερσαϊ την δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα φέρει την ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά 30 «βουλευτών».

Η τετρακομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους, με την συμμετοχή δυο κομμάτων της τ/κ Αριστεράς, του ΚΛ και του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Ντενκτάς. Αμέσως μετά τον σχηματισμό της, η «κυβέρνηση» παρέμεινε αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Η «βουλή» απαρτίζεται από 50 έδρες και για να σχηματιστεί «κυβέρνηση» απαιτούνται 26 θετικοί ψήφοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X