ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενδυναμώνονται οι σχέσεις με Ουάσιγκτον

Πολλές και σημαντικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών με φόντο τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου αλλά και το Κυπριακό

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Περιοδεία σε τρεις αμερικανικές πολιτείες (συναντήσεις σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Σικάγο) πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος με έμφαση σε σημαντικές συναντήσεις που άπτονται τόσο των διμερών αμερικανο-κυπριακών σχέσεων όσο και της διπλωματικής προετοιμασίας ενόψει δυνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό –σε επίπεδο ΟΗΕ και σε σχέση με το συγκείμενο της Γενικής Συνέλευσης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι επαφές του Κύπριου ΥΠΕΞ ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του Κόμπου σε ομιλίες στο think tank “Council on Foreign Relations” καθώς και στο συνέδριο του AJC Global Forum, ενώ αντίστοιχες συμμετοχές θα έχει τις επόμενες ημέρες στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) καθώς και στο think tank “Chicago Council on Global Affairs” –με έδρα το Σικάγο.

Διμερείς σχέσεις

Στο επίπεδο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου ο κ. Κόμπος θα κορυφώσει τις επαφές του επί αμερικανικού εδάφους την επόμενη Δευτέρα όπου θα έχει συναντήσεις, στην Ουάσιγκτον, τόσο με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν όσο και με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Φίνερ. Από τις εν λόγω συναντήσεις δεν θα επιβεβαιωθεί μόνο το συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο των διμερών σχέσεων Λευκωσίας-Ουάσιγκτον αλλά θα τεθούν και επιμέρους ζητήματα, διμερούς, διεθνούς και περιφερειακού επιπέδου που εμβαθύνουν περαιτέρω τη σχέση αλλά και που –υπό προϋποθέσεις– στέλνουν και μηνύματα πολιτικής στήριξης της Λευκωσίας από τις ΗΠΑ. Ήδη ο κ. Κόμπος σε δηλώσεις του από τις ΗΠΑ τόνισε τη διάσταση των αυξανόμενων και ενδυναμωμένων αμερικανο-κυπριακών σχέσεων –ιδίως υπό το βάρος των εξελίξεων στην περιοχή λόγω και του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Και το Κυπριακό

Την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστεί επίσης η φωτογραφική έκθεση «60 Χρόνια ΟΥΝΦΙΚΥΠ» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Ο κ. Κόμπος θα έχει συνάντηση με τον βοηθό γενικό γραμματέα ΟΗΕ αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν-Πιέρ Λακρουά, και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με μονίμους αντιπροσώπους μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι εν λόγω συναντήσεις έχουν ξεχωριστή σημειολογία διότι:
• Προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει και των εκθέσεων για το Κυπριακό και την ειρηνευτική δύναμη που αναμένονται εκ μέρους του γ.γ. του ΟΗΕ τον προσεχή Ιούλιο.

• Επιβεβαιώνουν την προσήλωση της Λευκωσίας σε επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια και της δύσκολης, αλλά ακόμη ανοικτής, προσπάθειας της προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Μαρίας Άνχελα Ολγκίν να άρει το αδιέξοδο των συνομιλιών και

• Δουλεύουν προπαρασκευαστικά για τον προσεχή Σεπτέμβριο και την Ολομέλεια της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη –πεδίο το οποίο διαχρονικά περιλαμβάνει πάντα το Κυπριακό και που δυνητικά φέτος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση