ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς ο Ερντογάν ενισχύει τον ρόλο του στη διεθνή σκακιέρα

Παζάρι με Ε.Ε, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ - Δεν επιδιώκει ρήξη, αλλά ανταλλάγματα σε όλα τα επίπεδα, αγγίζοντας και Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Ταγίπ Ερντογάν γειώνει κυριολεκτικά το σύμπαν, φρενάροντας επί του παρόντος, τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για ένταξή στο ΝΑΤΟ. Αφενός, διεκδικώντας νέα ανταλλάγματα και αφετέρου επαναφέροντας πάγια αιτήματα του τουρκικού κράτους, σε όλα τα επίπεδα, τόσο έναντι στην Ε.Ε, όσο και έναντι στις ΗΠΑ.

Κοινοτικοί κύκλοι με άριστη γνώση των συζητήσεων που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες, ανέφεραν στην «Κ» ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «δεν δείχνει να επιδιώκει ρήξη, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο». Και ότι «η πρώτη εικόνα παραπέμπει μάλλον σε μια τακτική αρμέγματος της αγελάδας», με την Άγκυρα να προσεγγίζει το ζήτημα «με τον πλέον μαξιμαλιστικό τρόπο», στήνοντας ένα μεγάλο παζάρι την κρισιμότερη στιγμή της προσπάθειας ουσιαστικής αναβίωσης του μέχρι πρότινος «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν, «εκλαμβάνει την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να ανακατέψει την τράπουλα και να αποκομίσει κέρδη και ανταλλάγματα, από όλους ανεξαιρέτως, περιλαμβανομένου και του ζητήματος των αιτήσεων Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος τέντωσε το σχοινί, μπλοκάροντας την προπαρασκευαστική συζήτηση στο ΝΑΤΟ, επί των αιτήσεων Σουηδίας και Φινλανδίας, σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν το έκοψε βέβαια (το σχοινί), καθώς στόχος του είναι να αποκομίσει όσο περισσότερα δώρα και ανταλλάγματα είναι δυνατόν.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Πάυλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ». 

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση