ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος σε Μισέλ: H Ε.Ε. θα πρέπει να είναι παρούσα στην πενταμερή

Ο κ. Αναστασιάδης, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ΕΕ θα πρέπει να είναι παρούσα στη συνάντηση της Γενεύης και να συνδράμει στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας εντός του συμφωνημένου πλαισίου και η συμμετοχή της ΕΕ επιβάλλεται και από το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα εξακολουθήσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στην τηλεδιάσκεψη με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου και, ειδικότερα, του σημείου της ημερήσιας διάταξης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στη στρατηγική αυτή συζήτηση, επί τη βάσει και της έκθεσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της συνεχιζόμενη άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί και να πράξει τα όσα της αναλογούν. Επανέλαβε, δε, ειδικότερα την έντονη ανησυχία της Λευκωσίας σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως για να μπορέσει να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, κάτι που άλλωστε είναι το ζητούμενο για όλους, θα πρέπει πρώτα η χώρα αυτή να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή της για κάτι τέτοιο, να απέχει από προκλήσεις - μεταξύ άλλων εντός των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών αλλά και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων - και να επιδείξει ειλικρινή διάθεση για επίλυση των όποιων διαφορών με την Ένωση και τα κράτη μέλη της μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε πως η τουρκική πλευρά δυστυχώς δεν εργάζεται εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας των απαραίτητων εκείνων συνθηκών που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Τουναντίον, φαίνεται να επιμένει στο απαράδεκτο αφήγημά της περί λύσης δυο κρατών, το οποίο αντιβαίνει κατάφωρα τα ίδια τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε επίσης ειδικά στη σημασία που έχει η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δηλώνοντας για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η οποία να αποσκοπεί σε λύση του Κυπριακού.

Η λύση αυτή, τόνισε, θα πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και να οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που είχαν επαναβεβαιωθεί στην κοινή συνάντηση του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση