ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 11 Απριλίου ξανά στην Κύπρο η Λουτ

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεδιάσκεψη με Κ. Μητσοτάκη και Σ. Μισιέλ

ΚΥΠΕ

Τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισιέλ, θα έχει αύριο, Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει των διεργασιών για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Στις 11 Απριλίου θα βρίσκεται στην Κύπρο για συνομιλίες η Τζεϊν Χολ Λούτ, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις στην Αραδίππου, μετά τη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «μέσα στο πλαίσιο για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση της πατρίδας μας και ουσιαστική επανένωση της Κύπρου, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ενόψει της άτυπης διάσκεψης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο το πρωί θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Σημείωσε πως «η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφθούν την Τουρκία τις επόμενες μέρες και αύριο θα γίνει αυτή η τηλεδιάσκεψη έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμός και να μεταφερθούν τα απαραίτητα μηνύματα προς την Τουρκία, μηνύματα τα οποία αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η όποια ομαλοποίηση των Ευρω-τουρκικών σχέσεων, η όποια πρόθεση για θετική ατζέντα με την Τουρκία εξαρτάται από την συμπεριφορά της Άγκυρας και πάνω απ’ όλα τη συμπεριφορά της ενόψει των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ξεκάθαρη θέση η οποία θα μεταφερθεί στον Τούρκο Πρόεδρο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης πως η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ «θα είναι στην Κύπρο στις 11 Απριλίου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται ενόψει της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά που για μας βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερωτηθείς πως αντιδρά η Κυπριακή Δημοκρατία στις θέσεις που επαναλαμβάνουν συνεχώς τόσο η Τουρκία όσο και ο Τ/κ ηγέτης για λύση στην Κύπρο δύο κρατών, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «αυτή η τουρκική θέση δεν μπορεί ούτε καν να συζητηθεί». «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η θέση αντικατοπτρίζει και την προσέγγιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χωρών οι οποίες παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Την ίδια στιγμή σημείωσε «ενόψει και της άτυπης διάσκεψης, η δική μας προσπάθεια είναι, όλο αυτό το διάστημα να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε να ενισχυθούν και οι προοπτικές να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Γενεύης».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπήρξε επίσημη πρόσκληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει σχετική πρόσκληση από πλευράς του ΟΗΕ. Εκείνο που γνωρίζουμε ήταν ότι και τις τελευταίες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εξέφρασε την επιθυμία της να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις».

Ανέφερε επίσης πως «δεν μπορεί από τη μια η Τουρκία να ζητά ενίσχυση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, να ζητά μια θετική ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια στιγμή να αρνείται τη συμμετοχή της ΕΕ στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X