ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Ελληνικό ΥΠΕΞ ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Το διπλό ταξίδι του γ.γ. του ΝΑΤΟ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών

Kathimerini.gr

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τον υποδέχθηκαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας της χώρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Δένδιας παραθέτει πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, στο οποίο παρακάθεται και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το διπλό ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και περιφερειακής αναταραχής, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου, την Δευτέρα, 05 Οκτ. 2020, αφήνοντας αιχμές για τη Γαλλία και την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ». Κατά την εκδοχή του κ. Τσαβούσογλου το ΝΑΤΟ παρενέβη διότι αντιλήφθηκε μια πιθανότητα σύγκρουσης όταν «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και η Ελλάδα είχε αρχικά αρνητική στάση, αυτή τη στιγμή παρακάθεται στις συνομιλίες και το εκτιμούμε αυτό». Νωρίτερα, πάντως, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωνε ότι «θα υπερασπιστούμε τη“ Γαλάζια Πατρίδα” μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων για τη μείωση των κινδύνων «περιστατικών και ατυχημάτων στην περιοχή», που, όπως είπε, περιλαμβάνει «τη δέσμευση για τη χρήση μιας ασφαλούς απευθείας γραμμής που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο». Οπως επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο συγκεκριμένος μηχανισμός «μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για τις διπλωματικές προσπάθειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ