ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βάζουν οροφή 31.000 ευρώ στους μισθούς των συμβούλων

Η πλειοψηφική τάση είναι υπέρ της απομάκρυνσης όσων συμβούλων της κυβέρνησης δεν πληρούν τα κριτήρια του νομοσχεδίου

Του Παύλου Νεοφύτου

Πλειοψηφική τάση, έχει διαφανεί ανάμεσα στα κόμματα για το θέμα των μισθών των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε την Τετάρτη (06/12) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ξεκαθάρισαν ότι συμφωνούν στο να υπάρξει μίνιμουμ μισθός 25.000 ευρώ ετησίως και την ίδια ώρα να τεθεί οροφή 31.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως είχε κατατεθεί στη Βουλή, αναφερόταν σε μίνιμουμ μισθό 25.000, χωρίς οροφή, ώστε κάποιος υπουργός να έχει τη δυνατότητα να απασχολεί κάποιον σύμβουλο με πιο ψηλό μισθό, αναλόγως προσόντων. Την ίδια ώρα στη Επιτροπή υπάρχει και μία μειοψηφούσα άποψη, αυτή της ΔΗΠΑ, που, σύμφωνα με τον βουλευτή της, Μαρίνο Μουσιούττα, ζητά ο μέγιστος μισθός να είναι χωρίς οροφή, εφόσον, όπως τόνισε, υπάρχει σήμερα το συνολικό κονδύλι των 62.000 ευρώ για κάθε υπουργείο και ο κάθε υπουργός αποφασίζει πώς θα κατανέμει το κονδύλι αυτό, πάντα ελεγχόμενος από τη Βουλή. Ο κ. Μουσιούττας, υπενθύμισε ότι υπάρχει οροφή σε κονδύλι στον προϋπολογισμό 62.000 ευρώ για όλα τα Υπουργεία και 128.000 ευρώ για το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το θέμα θα συζητηθεί και την επόμενη Τετάρτη (13/12), με σκοπό στις αρχές Ιανουαρίου να πάει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Η Ένωση Συντακτών ζητά ρύθμιση για δημοσιογράφους τριετούς φοίτησης

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα άλλο θέμα του νομοσχεδίου, για το οποίο εκκρεμεί η οριστική απόφαση στην Επιτροπή, συγκεκριμένα τα προσόντα των συμβούλων. Ενώ η κυρίαρχη θέση στην Επιτροπή είναι ότι αυτοί θα πρέπει να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, τετραετούς φοίτησης, προέκυψε επιστολή από την Ένωση Συντακτών Κύπρου, η οποία εγείρει θέμα για δεκάδες δημοσιογράφους ηλικίας 50 - 60 ετών, οι οποίοι έχουν δίπλωμα δημοσιογραφίας, αλλά όχι πανεπιστημιακού επιπέδου, διότι, όπως σημειώνεται, το απέκτησαν σε εποχές που στην Κύπρο και την Ελλάδα οι σχολές δημοσιογραφίας δεν παρείχαν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου. Σύμφωνα με την Ένωση, αυτές οι περιπτώσεις δημοσιογράφων στερούνται του δικαιώματος να διορίζονται ως σύμβουλοι για θέματα επικοινωνίας. Για το θέμα αυτό ζητήθηκε να παρευρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος, για να τον ακούσουν τα μέλη της Επιτροπής και να αποφασίσουν για το αν θα εμμείνουν στην απόφασή τους ή όχι, προχωρώντας σε αλλαγές.

Η απομάκρυνση σημερινών συμβούλων

Επίσης η πλειοψηφική τάση, από ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, είναι υπέρ της μη ύπαρξης μεταβατικών διατάξεων και συνεπώς της απομάκρυνσης όσων συμβούλων της κυβέρνησης δεν πληρούν τα κριτήρια του νομοσχεδίου. Από την πλευρά της, η ΔΗΠΑ, υποστηρίζει τη μεταβατική διάταξη, ώστε να μη χρειαστεί να απομακρυνθούν σύμβουλοι, αλλά αυτό να γίνει με τη λήξη της θητείας τους.

Το Πόθεν Έσχες

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συζήτησε και το νομοσχέδιο του Πόθεν Έσχες, χωρίς να εκφραστούν τελικές αποφάσεις. Και για αυτό το νομοσχέδιο η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, με στόχο στις αρχές του νέου έτους, το νομοθέτημα να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση