ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλές προσδοκίες για Κυπριακό από Ερντογάν

Δεν αναμένεται ιδιαίτερη αναφορά-εστίαση στις συνομιλίες από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

H επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες στο Κυπριακό. Όπως πληροφορείται η «Κ» η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη έχει προετοιμασθεί προκειμένου να μην υπάρξουν, σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής, «εκπλήξεις» ενώ και το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Ελλάδος ήταν διαλλακτικό -μακριά από την υψηλών τόνων ρητορική των προηγούμενων ετών. Στη Λευκωσία η αίσθηση που επικρατεί για την έλευση Ερντογάν στην Ελλάδα -και που έχει πολλάκις εκφραστεί και δημοσίως από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη- είναι πως οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στον ελληνοτουρκικό διάλογο λειτουργεί με θετικό αντίκτυπο και στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες του Κυπριακού. Εξέλιξη που δείχνει να σχηματοποιείται, με έναν πρωτόλειο τρόπο, και στο ζήτημα του διορισμού της ειδικού απεσταλμένου εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθών για το Κυπριακό -που εκτός απροόπτου θα λάβει και την έγκριση της Άγκυρας.

Δεν θα εστιάσουν στις συνομιλίες

Το Κυπριακό δεν θα αποτελέσει το κατεξοχήν αντικείμενο της συζήτησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο (σ.σ. δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές μετά την συνάντηση των δύο) να υπάρξει και σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής αναφορά στο Κυπριακό εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. Από εκεί και πέρα η συνάντηση δείχνει να εστιάζει, στο «πνεύμα του Βίλνιους» στο τρίπτυχο διαλόγου-ΜΟΕ-θετικής ατζέντας με την προοπτική της Χάγης να παραμένει ακόμη απομακρυσμένο σενάριο δεδομένης και της πολυπλοκότητας των προσεγγίσεων των δύο πλευρών στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών (σ.σ. υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, κοκ).

Ωστόσο αυτό που αναμένεται είναι πως η περίοδος μετά την συνάντηση και η ανακοίνωση «μικρών-μικρών» μέτρων επαναπροσέγγισης της Αθήνας με την Άγκυρα καθώς και η υπογραφή Διακήρυξης Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας ίσως οδηγήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στη διατήρηση της απουσία των εντάσεων -που καταγράφεται τουλάχιστον στον Αιγαίο στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων/υπερπτήσεων. Από αυτή την διατήρηση καλού κλίματος και δεδομένου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την επόμενη εβδομάδα, όπου θα τεθούν οι επιμέρους διαστάσεις των ευρωτουρκικών σχέσεων η Λευκωσία μπορεί να ωφεληθεί για:

  • Να «κλειδώσει» η έλευση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξει, επί της αρχής, κινητικότητα στο ζήτημα της άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού με έναν διορισμένο από τον Γενικό Γραμματέα διπλωμάτη και
  • Να διατηρηθεί ένα μομέντουμ η προέκταση του οποίου θα λειτουργούσε σε επίπεδο υπερχείλισης προκειμένου να υπάρξει και πρόοδος προς την κατεύθυνση, ομολογουμένως δύσκολη, της επανεκκίνησης του διαλόγου στο Κυπριακό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση