

Της Οριάνας Παπαντωνίου
Να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται επιχειρούν παλαιότερα και νέα στελέχη της ΕΔΕΚ με διαβουλεύσεις προς αναζήτηση νέας ηγεσίας του κόμματος. Η παραίτηση Μαρίνου Σιζόπουλου αναζωπύρωσε το κλίμα αντιπαράθεσης, με τους ψυχραιμότερους να κάνουν λόγο για νέο κύκλο εσωστρέφειας που απλώς θα δικαιώσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βάσει των οποίων η ΕΔΕΚ μένει εκτός Βουλής. Παρόλο που τα πλείστα στελέχη δημοσίως προσφεύγουν στην εύκολη λύση, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας και σημειώνοντας πως θα πρέπει όλοι να κινηθούν με τρόπο που θα επαναφέρει την ΕΔΕΚ στις δόξες του παρελθόντος (στις βουλευτικές του 1985 υπό τον Βάσο Λυσσαρίδη έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας της, 11,1%) ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις φέρεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις καρέκλες.
Ο Μορφάκης Σολομωνίδης απευθύνθηκε σε όσους παραμένουν ενεργοί, αλλά και σε όσους αποστασιοποιήθηκαν, πικράθηκαν, σιώπησαν ή ένιωσαν ότι μπορεί να λησμονήθηκαν, ενώ διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή με σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο.
Υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος έχει καταθέσει και ο Μάριος Χαννίδης, με τον ίδιο να δηλώνει ότι το κόμμα μπορεί να σταθεί και πάλι ως δυναμική φωνή προοπτικής για την κοινωνία. Φέρεται μάλιστα ο ίδιος πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις να συνομίλησε με ιστορικά στελέχη.
Μάλιστα, σε αυτή την «επιχείρηση διάσωσης» του κόμματος, όπως την αποκαλούν πολλά μέλη, απόντες φαίνεται να είναι πρώην και τέως πρόεδροι του Κινήματος. Ο Γιαννάκης Ομήρου, αν και κλήθηκε κυρίως από παλιούς συναγωνιστές του να λάβει θέση, ακόμη και να δραστηριοποιηθεί, σε ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την άνοιξη του 2026, φέρεται ωστόσο να κρατά αρνητική στάση με το αιτιολογικό πως οποιαδήποτε κίνησή του θα σήμαινε πως αποδέχεται το νέο –παραποιημένο όπως το χαρακτηρίζει– μητρώο του κόμματος.
Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ παρέστη σε κάποιες από τις συναντήσεις στελεχών, εντός και εκτός Λευκωσίας, και του ζητήθηκε και η παρέμβασή του έτσι ώστε κάποιοι εκ των υποψηφίων να διαφοροποιήσουν την απόφασή τους και να μη διεκδικήσουν ή σε άλλη περίπτωση να συμμαχήσουν, ο ίδιος θέλησε να κρατήσει αποστάσεις με το αιτιολογικό πως όπως ο ίδιος δεν έλαβε τη στήριξη από κανέναν, έτσι και ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τα όργανα του κόμματος. Διαμηνύεται μάλιστα πως θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, έτσι ώστε όποια και αν είναι η νέα ηγεσία να μπορεί να έχει μαζί της μία στενή συνεργασία, μιας και όπως δηλώνει δεν αποχωρεί από την πολιτική.
Βέβαια αυτή την ώρα αρκετοί είναι που του καταλογίζουν ευθύνες τόσο για τον τρόπο που επέλεξε να φύγει, ενημερώνοντας επιλεκτικά στελέχη της πρώτης γραμμής, και χωρίς να διαβουλευτεί ώστε να βρεθεί η καλύτερη συναινετική λύση μέχρι τις εκλογές του 2026, ενώ δυσαρέσκεια υπάρχει και σε σχέση με το γεγονός ότι αυτή την ώρα δεν βγαίνει να απαντήσει σε όλα όσα καταλογίζουν στο κόμμα, όπως ο Κωστής Ευσταθίου για παράνομες διαγραφές και απομάκρυνση στελεχών με ανορθόδοξο τρόπο αφήνοντας ουσιαστικά το κόμμα μετέωρο.
Απούσα όπως διαμηνύεται και η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος Μαρία Βασιλειάδου, που μέχρι αυτή την ώρα η ίδια δεν τοποθετείται σε σχέση με τον ποιον υποψήφιο θα στηρίξει, αλλά ούτε και συμμετείχε σε κάποια από τις συναντήσεις στελεχών της πρώτης γραμμής για συζήτηση όσων εξελίσσονται εντός του κόμματος και εξεύρεση μιας εφικτής λύσης ευρείας αποδοχής. Σε ό,τι αφορά τον βουλευτή του κόμματος Ανδρέα Αποστόλου, εδώ τα πράγματα διαφοροποιούνται μιας και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, άρα έχει την ευχέρεια για πρωταγωνιστικό ρόλο στις συναντήσεις για το μέλλον της ΕΔΕΚ.
Αν και ο ίδιος δεν προτίθεται να εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στον οποιονδήποτε υποψήφιο, ωστόσο βρίσκεται σε συνεχείς επαφές για το μέλλον του κόμματος και όπως διαφαίνεται στόχος του είναι μια λύση μεταβατικής περιόδου που θα έχει την αποδοχή όλων, ώστε η ΕΔΕΚ ενωμένη να εργαστεί για τις εκλογές του 2026 και στην πορεία να στηθούν κάλπες για όλα τα Σώματα.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία
Μάλιστα, όπως διαμηνύεται, αυτή η προσπάθεια του δεύτερου βουλευτή του κόμματος Ηλία Μυριάνθους, με τον Σοφοκλή Σοφοκλέους και τον Κυριάκο Μαυρονικόλα, να θέσει ένας εκ των τριών υποψηφιότητα μόνο για τον χρόνο που απομένει μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές, φαίνεται να βρίσκει αποδοχή και υποστήριξη από μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος. Ο κ. Μυριάνθους είναι και ο πιο ξεκάθαρος από τους τρεις χωρίς να φοβάται να μπει ακόμη και στη μάχη της εκλογικής διαδικασίας, γι’ αυτό και προχωρά με την υποβολή υποψηφιότητας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως θα είναι πρόεδρος μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Αυτό βέβαια δεν σταματά από την κούρσα της διεκδίκησης τον γενικό διευθυντή της ΕΔΕΚ Μορφάκη Σολομωνίδη, ο οποίος στην εξαγγελία του έκανε κάλεσμα σε όλους τους ΕΔΕΚίτες, αν και ορισμένοι κάνουν λόγο για στενό συνεργάτη του Μαρίνου Σιζόπουλου που ήταν παρών σε αποφάσεις που οδήγησαν σήμερα την ΕΔΕΚ σε φθίνουσα πορεία και δεν πιστεύουν πως η παρουσία του στην κορυφή της ηγεσίας θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα.
Πάντως, ο κ. Μορφάκης απευθύνθηκε σε όσους παραμένουν ενεργοί, αλλά και σε όσους αποστασιοποιήθηκαν, πικράθηκαν, σιώπησαν ή ένιωσαν ότι μπορεί να λησμονήθηκαν, ενώ διαβεβαίωσε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή με σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο – επί ίσοις όροις με όλους τους υποψηφίους.
Υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος έχει καταθέσει και ο Μάριος Χαννίδης, με τον ίδιο να δηλώνει ότι το κόμμα μπορεί να σταθεί και πάλι ως δυναμική φωνή προοπτικής για την κοινωνία. Φέρεται μάλιστα ο ίδιος πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις να συνομίλησε με ιστορικά στελέχη, ώστε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του αλλά και να αποσυρθεί, αν οι ίδιοι επέλεγαν να διεκδικήσουν. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που δεν ξεχνούν την περίοδο που ο κ. Χαννίδης βρέθηκε στο ΑΚΕΛ, ξεχνώντας, όπως σημειώνουν, τις σοσιαλιστικές του καταβολές. Καλοί γνώστες των εσωκομματικών της ΕΔΕΚ αναφέρουν, πάντως, ότι οι δύο υποψηφιότητες δεν αποκλείεται στην πορεία να αποσυρθούν –μέχρι την 1η Ιουνίου που αποφασίστηκε να γίνουν εκλογές– και να παραμείνει η λύση του μεταβατικού προέδρου, σενάριο ωστόσο που θεωρείται δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς πως και οι δύο αναμένεται να διεκδικήσουν μία βουλευτική θέση στη Λευκωσία και σημειώνεται ότι πιθανόν αυτός που θα βγει πρόεδρος να έχει σημαντικό προβάδισμα.
Στην εικόνα είναι και η κίνηση Κωστή Ευσταθίου για διεκδίκηση, αν και είναι διαγραμμένος. Χαρακτηρίζεται κυρίως ως πολιτική κίνηση, μιας και ο ίδιος επί της ουσίας γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο την παρούσα χρονική φάση, αν και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια στα δικαστήρια, ενδεχόμενο που ανησυχεί περαιτέρω τα στελέχη της ΕΔΕΚ, αν αναλογιστεί κανείς πως ο κ. Ευσταθίου είναι από τις απώλειες που το κόμμα μετράει σοβαρά, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών. Πάντως, ο ίδιος δεν αποκλείει να κατέβει στον στίβο των βουλευτικών εκλογών και από άλλο μετερίζι –του Πολιτικού Παρατηρητηρίου– αν και το ενδεχόμενο θεωρείται απομακρυσμένο.
Στο παζλ των τοποθετήσεων για την επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ και ο πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδάκης, που και σε αυτή την περίπτωση οι θέσεις έχουν κυρίως φιλολογικό περιεχόμενο αφού επί της ουσίας ουδείς βρήκε τη φόρμουλα ώστε η επόμενη μέρα στο κόμμα να σηματοδοτεί και την επιστροφή όλων, αφού και οι συνθήκες σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικές. Μάλιστα, ο κ. Παπαδάκης φέρεται αυτή την περίοδο να εξετάζει και πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις μιας και, όπως σημειώνεται, το να μην αφήσει την ΕΔΕΚ να καταστραφεί είναι στις προτεραιότητές του.
Ανησυχία για την επόμενη μέρα στο κόμμα, όπως σημειώνουν ΕΔΕΚίτες, φέρεται να εκφράζεται και από στελέχη άλλων πολιτικών χώρων μιας και θεωρείται σημαντικό να παραμείνει στον πολιτικό στίβο η φωνή του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος ακόμη και αλλοιωμένη, όπως επισημαίνεται, μιας και η άνοδος των άκρων που σίγουρα θα ευνοηθεί σε αυτή την περίπτωση δεν είναι επιθυμητή. Παράλληλα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται και η εξαγγελία του κόμματος του τέως γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που πιθανώς να διαφοροποιήσει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα σε σχέση με τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο.
Ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μυριάνθους, μετά από διαβούλευση με τον Σοφοκλή Σοφοκλέους και τον Κυριάκο Μαυρονικόλα, μπήκε στη μάχη της εκλογικής διαδικασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αν εκλεγεί θα είναι πρόεδρος μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2026.
Στην εικόνα είναι και η κίνηση Κωστή Ευσταθίου για διεκδίκηση, αν και είναι διαγραμμένος. Χαρακτηρίζεται κυρίως ως πολιτική κίνηση μιας και ο ίδιος επί της ουσίας γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο την παρούσα χρονική φάση, αν και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια στα δικαστήρια.