ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι η Χριστιάνα μπλόφα του Νικόλα;

Πως προέκυψε το όνομα της αν. προέδρου του ΔΗΚΟ την ώρα που στο παρασκήνιο στήνεται ομάδα υπέρ του Χριστοδουλίδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είτε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι έτοιμος για μεγάλες υπερβάσεις ούτως ώστε να πετύχει η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ είτε προετοιμάζει το έδαφος εξόδου από τη συζήτηση αποσείοντας από πάνω του το ενδεχόμενο ευθύνης για το ναυάγιο. Αυτά είναι τα δύο σενάρια που συζητούνται ως ερμηνεία στην κίνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου να ρίξει στο τραπέζι της συζήτησης που έχει ήδη με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματός του Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ως η εν δυνάμει κοινή υποψηφιότητα.

Πως βγήκε εκτός ο Νικόλας
Είναι γνωστό πως η προτεραιότητα στο ΔΗΚΟ μετά και από το συνέδριο του κόμματος ήταν η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο Στέφανος Στεφάνου είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει στον Νικόλα Παπαδόπουλο πως η δική του υποψηφιότητα «κλωτσά» εντός του κόμματος και εξέφρασε την ανησυχία πως ενδεχομένως να μη συσπειρωθεί το κόμμα. Αυτό φαίνεται να εντοπίζεται και στις συζητήσεις που προκύπτουν στις κομματικές ομάδες βάσης. Όσο κι αν στελέχη εμφανίζονται δυσαρεστημένα από τον προαποκλεισμό Νικόλα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε έναν προεκλογικό γνωρίζοντας πως δεν συσπειρώνει το ΑΚΕΛ και κατ’ επέκταση να χάσει. Έχουν ήδη προχωρήσει σε έρευνες εντός του ΔΗΚΟ και έχουν επιβεβαιώσει αυτό που ανέφεραν εδώ και καιρό ΑΚΕΛικά στελέχη, πως το ΑΚΕΛ δεν συσπειρώνεται γύρω από μία δική του υποψηφιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έριξε στο τραπέζι το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, όπως άλλωστε αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Κ». Όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν η «Κ» υπήρχε μεταξύ των δύο αρχηγών η άτυπη συνεννόηση πως από τη στιγμή που δεν θα μπουν επικεφαλής κομμάτων στο τραπέζι τότε κατά κάποιο τρόπο προαποκλείονται κι άλλα ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων. Η απουσία ωστόσο ενός προσώπου που να αποτελεί ενδεχομένως κοινά αποδεκτό υποψήφιο, έβαλε τον Νικόλα Παπαδόπουλο στη διαδικασία να ρίξει στο τραπέζι την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Συζήτηση υπήρξε και μαζί με τον Μάρκο Κυπριανού, ωστόσο ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην υπουργός δεν φέρεται να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στα πολιτικά δρώμενα. Ο ίδιος θεωρεί πως ιδανική επιλογή είναι με βάση τα τελευταία δεδομένα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Μία δεύτερη ανάγνωση
Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι προθέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ειλικρινείς ή αν αποτελεί μία μπλόφα με δεδομένο ότι μερίδα εντός του ΑΚΕΛ δεν βλέπει την αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματος ως εκλέξιμη. H πρώτη ανάγνωση είναι πως μία τέτοια κίνηση θεωρείται υπερβατική καθώς ο ίδιος κάνει ένα βήμα πίσω στις φιλοδοξίες του βάζοντας μπροστά ένα άλλο στέλεχος του χώρου του και της ίδιας ηλικίας μαζί του. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να του κλείσει και το δρόμο για διεκδίκηση της προεδρίας στο μέλλον. Υπενθυμίζεται πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε πρόσφατα σειρά συναντήσεων με μέλη του εκτελεστικού γραφείου, όπου παρουσίασε μία απαισιόδοξη εικόνα για την συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Στα ονόματα που έπεσαν των Μάρκου Κυπριανού και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου ανέφερε σε κάποιους πως ο πρώτος έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί και δεν ενδιαφέρεται ενώ για την κα Ερωτοκρίτου εξέφρασε αμφιβολίες αν θα τύχει αποδοχής από το ΑΚΕΛ. Βεβαίως το να μπαίνει στο τραπέζι το όνομα της δεύτερου τη τάξει ως μπλόφα ενέχει πολλούς κινδύνους που όπως λέγεται δεν θα ήταν σε θέση να κάνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εάν δεν ήταν ειλικρινής. Αν δηλαδή θα τύχει αποδοχής από το ΑΚΕΛ, τότε το ΔΗΚΟ δεν θα μπορεί να κάνει πίσω, με καμία πρόφαση.

Σιγή ιχθύος από ΑΚΕΛ
Πάντως, στο ΑΚΕΛ τηρούν σιγή ιχθύος γύρω από το νέο όνομα που μπήκε στο τραπέζι, δεδομένου ότι αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος οι οποίοι δεν βλέπουν εκλέξιμη μία τέτοια υποψηφιότητα, μία δεύτερη απόρριψη ΔΗΚΟϊκού στελέχους σημαίνει παράλληλα και ναυάγιο της συνεργασίας με το μερίδιο ευθύνης να γέρνει στην πλευρά του ΑΚΕΛ. Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη που θεωρούν θετική εξέλιξη την υποψηφιότητα Ερωτοκρίτου για συγκεκριμένους λόγους:
• Δεν έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ όπως ο Νικόλας Παπαδόπουλος και συνεπώς θα μπορεί να τύχει πιο εύκολα αποδοχής στην ΑΚΕΛική βάση
• Έχει αποκτήσει πολιτικό βάρος τόσο ως αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ όσο και ως πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών

Η τάση Χριστοδουλίδη
Η αποκάλυψη της «Κ» ότι το ΔΗΚΟ θέτει στο τραπέζι το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, προκάλεσε τη δυσφορία στελεχών οι οποίοι ήθελαν και προσέβλεπαν σε μία συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτή η τάση εντός του κόμματος θεωρεί πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι εκλέξιμος με αποτέλεσμα το ΔΗΚΟ να βρίσκεται σίγουρα στην κερκίδα των νικητών. Αυτή η τάση εντός ΔΗΚΟ προκαλεί και τη μεγάλη ανησυχία του Νικόλα Παπαδόπουλου, στο ενδεχόμενο που ο υποψήφιος για την προεδρία δεν είναι ΔΗΚΟϊκός. Όπως σημειώνουν κομματικοί κύκλοι η υποψηφιότητα Νικόλα δεν θα άφηνε περιθώρια αποστασίας στελεχών και σύμπλευσής τους με τον Νικόλα. Σε παρόμοια δύσκολη θέση θα φέρει τέτοια στελέχη και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Αυτό που θα πρέπει πλέον να μετρηθεί είναι η δημοτικότητά της, αλλά και η διεισδυτικότητά της εντός ΑΚΕΛ. Θα πρέπει να προσμετρηθεί, αν την υποψηφιότητά της θα στηρίξει και η ΕΔΕΚ, της οποίας η σύμπλευση, θεωρείται αναγκαία από τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση