ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκικά: «Προβοκάτσιες» βλέπει πάλι ο Ακάρ

Ο κ. Ακάρ έδειξε και την ενόχλησή του για την εμπλοκή των Βρυξελλών, αλλά και των ΗΠΑ, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την έντονη ρητορική εναντίον της Ελλάδας φαίνεται πως επιλέγει η Αγκυρα, με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας να αναφέρεται σε «προκλήσεις και προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Ο Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του, λίγη ώρα πριν από την αναχώρησή του από τη Λιβύη, ισχυρίστηκε πως «από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχουν προκλήσεις, αύξηση της κρίσης και της έντασης και ασέβεια στη διεθνή νομιμότητα. Υπάρχει και απειλητική ρητορική. Οσες προβοκατόρικες ενέργειες και αν κάνετε, όσες λανθασμένες ΝAVTEX και αν εκδώσετε, όσες συνεργασίες και εξοπλιστικά προγράμματα και αν κάνετε, αυτά που λέτε δεν έχουν καμία λογική. Τα αιτήματά σας θα πρέπει να είναι λογικά, σε διαφορετική περίπτωση τους δηλώσαμε πως δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης».

Ο κ. Ακάρ έδειξε και την ενόχλησή του για την εμπλοκή των Βρυξελλών, αλλά και των ΗΠΑ, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε να μείνουν μακριά από τις ελληνοτουρκικές διαφορές. «Θέλουμε από τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικά σε θέματα που σχετίζονται με τους γείτονές μας. Αναμένω να είναι λογικοί. Τους λέω να μη μετατρέψουν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε προβλήματα με την Ε.Ε. και με ΗΠΑ, με κανέναν τρόπο. Ως αποτέλεσμα, δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας», δήλωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας για «δύο κυρίαρχα κράτη» στην Κύπρο και τόνισε πως η «Κύπρος είναι εθνικό θέμα για την Τουρκία».

Eν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, μαζί με αξιωματούχους, επισκέπτεται το Κάιρο, για να ξεκινήσουν διερευνητικές διαβουλεύσεις. Η επίσκεψη του κ. Ονάλ θα είναι η πρώτη επίσημη διπλωματική συνάντηση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έπειτα από οκτώ χρόνια.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν φθάσει στο ναδίρ το 2013, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικού στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος διατηρούσε στενές επαφές με την Αγκυρα.
Τα τελευταία χρόνια εξάλλου έχουν προστεθεί και άλλα ζητήματα, όπως οι διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ο εμφύλιος στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει πλήρως την εξωτερική πολιτική απέναντι στο Κάιρο και υποχωρεί στις θέσεις που εξέφραζε εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Λιβύη και επισημαίνει πως προκάλεσε εντύπωση ότι η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νετζλά Μανγκούς ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, εννοώντας και αυτά της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί για «παροχή εκπαίδευσης και συμβουλευτικούς λόγους», όμως η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως το ζήτημα αυτό φαίνεται πως θα έχει πολλές εξελίξεις, καθώς υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματος της κ. Μανγκούς.

Εισαγγελική έρευνα για Ιμάμογλου
«Σαν αστείο» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Sözcü για την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σχετικά με τον τρόπο που περπάτησε, με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, όταν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή, πριν από περίπου 11 μήνες. Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης θεωρεί πως ο κ. Ιμάμογλου δεν σεβάστηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή και έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας και ζήτησε την άμεση απολογία του δημάρχου. Ο κ. Ιμάμογλου στην απολογία του φέρεται να δήλωσε πως «τώρα πια θέλουν να δικάζουν τη συνείδηση του κάθε πολίτη. Αυτό είναι παράνομο». Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Ιμάμογλου ανέφερε πως «δεν έχω ξαναδεί τέτοια παράλογη εισαγγελική έρευνα». Το τηλεοπτικό δίκτυο FOX Turk έκανε λόγο για «πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης». Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, ο κ. Ιμάμογλου προηγείται με 42,9% έναντι του κ. Ερντογάν, σε περίπτωση που ο δήμαρχος θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Χειρότερα είναι τα δεδομένα για τον πρόεδρο της Τουρκίας απέναντι στον δήμαρχο της Αγκυρας. Ο Μανσούρ Γιαβάζ εμφανίζεται με ποσοστό 46,5% έναντι του 38,9% του κ. Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X