ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμφυλιακό κλίμα στα κατεχόμενα εν όψει του Βερολίνου

Με γραπτό ανακοινωθέν απαντά ο Ακιντζί

Κλίμα εμφύλιας σύρραξης επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εν όψει της κρίσιμης, άτυπης, τριμερούς διάσκεψης του Βερολίνου. Άγκυρα και εθνικιστικοί κύκλοι βάλλουν κατά της τ/κ ηγεσίας. Την ίδια ώρα, στο κατώφλι της «προεκλογικής» περιόδου, η τ/κ κεντροαριστερά ασκεί κριτική στην γραμμή του Μουσταφά Ακιντζί.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική και στα «πυρά» που δέχεται με ένα νέο γραπτό ανακοινωθέν. Ο ίδιος απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι οδηγεί σε αδιέξοδο τους T/κ στο Κυπριακό.

Λίγο πριν από μια τόσο κρίσιμη συνάντηση, ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι πλέον δεν έχει την πολυτέλεια να τηρήσει σιωπηλή στάση απέναντι στην κριτική που δέχεται. Ο ίδιος αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις και επικρίσεις του «Πρωθυπουργού», Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει στους επικριτές του ότι γνωρίζει πολύ καλά τις επιθυμίες και τους στόχους των τ/κ.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται και στα πυρά που δέχεται από την τ/κ κεντροαριστερά και, συγκεκριμένα, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η ελπίδα του Ακιντζί

Σε ό,τι αφορά την Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι η ηγεσία του θα τηρήσει ρεαλιστική και εποικοδομητική στάση.
«Είναι ευθύνη μας πρώτα απ’όλα ενώπιον του λαού μας, να εκμεταλλευόμαστε κάθε περιβάλλον και ευκαιρία που μπορούν να συμβάλλουν στην λύση του Κυπριακού με μια δίκαιη και μόνιμη ομοσπονδιακή διευθέτηση βασισμένη στα δύο συστατικά κράτη, που θα εγγυάται την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των δύο κοινοτήτων του νησιού. Θα παρευρεθώ στο Βερολίνο, γνωρίζοντας την ευθύνη μου. Ελπίζω ότι η στάση του συνομιλητή μου θα είναι παρόμοια», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Ο τ/κ ηγέτης τονίζει ότι κατά την διάρκεια της ηγεσίας του κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει κλίμα συνεννόησης στην τ/κ κοινότητα. Επίσης, η τ/κ πλευρά συνομίλησε και συντόνισε τα βήματα της με την Τουρκία. Παράλληλα, έλαβε τις δικές τις πρωτοβουλίες όταν χρειάστηκε, κυρίως την περίοδο της πενταμερούς διάσκεψης.

«Δεν είναι εφικτό και υποχρεωτικό να σκεφτόμαστε πάντα τα ίδια με τους Τούρκους αξιωματούχους. Αυτό είναι μια από τις πιο φυσικές συνέπειες της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει έλλειψη διαλόγου που απορρέει από την τουρκοκυπριακή πλευρά», επισημαίνει ο κ. Ακιντζί. Ο ίδιος αναφέρει ότι η τ/κ ηγεσία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας.

Λύση κυπριακή

Τέλος, ο κ. Ακιντζί στέλνει το εξής μήνυμα: «Φυσικά για την επίλυση του Κυπριακού είναι αναπόφευκτη η συμβολή και υποστήριξη της Τουρκίας και των άλλων εγγυητριών χωρών. Επιπλέον, θα χρειαστεί η προσοχή και η βοήθεια του ΟΗΕ, της ΕΕ και, γενικότερα, της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ζητήσουν την λύση και να καταβάλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η λύση που πρέπει να βρεθεί πρέπει να υιοθετηθεί από τις δύο κοινότητες κατά προτεραιότητα, ώστε να είναι βιώσιμη. Θα συνεχίσουμε με αυτήν την αντίληψη τις εργασίες μας στο Βερολίνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X