ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόφωνη καταδίκη από το Εθνικό - Καλεί την Τουρκία σε συμμόρφωση

Το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (6/10) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Το θέμα της Αμμοχώστου κυριάρχησε έπειτα από την ανακοίνωση ενωρίτερα σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον "πρωθυπουργό" του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων την ερχόμενη Πέμπτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Άγκυρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «άκρως απαράδεκτη» την απόφαση της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία έχει αποφασίσει σήμερα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Αυτούσιο το Κοινό ανακοινωθέν:

Το Εθνικό Συμβούλιο:

1. Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

2. Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

 Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου. Συμμετέχουν επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη.

.Από κυβερνητικής πλευράς, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι επιβάλλεται όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να αναιρεθεί η απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας για το Βαρώσι, καταδικάζοντας τη σημερινή κίνηση που παραβιάζει τα ψηφίσματα των ΗΕ «και ενδεχομένως αποτελεί το πρώτο βήμα για άλλες κινήσεις που θα ακολουθήσουν». Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι καταγγελία αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από σοβαρή και προσηλωμένη προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Εμείς θεωρούμε ότι μόνο με την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου μπορούν να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες». Εχει άποψη, πρόσθεσε, για όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, όμως «δεν είναι η ώρα ν’ ασκηθεί κριτική στην Κυβέρνηση. Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και θα έχουμε χρόνο στη συνέχεια, εάν καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να δούμε πώς θα προχωρήσουμε για τη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς εάν με αυτά τα δεδομένα θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πάει σε διαπραγματεύσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εννοεί, εξήγησε, αποκλιμάκωση της έντασης, τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας «και τότε ναι, μπορούν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Στην ερώτηση πώς μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή αποκλιμάκωση, καθώς η Τουρκία «το μόνο που κάνει είναι να κλιμακώνει την ένταση», ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η ΕΕ που πριν τέσσερις μέρες πήρε σχετικές αποφάσεις, πρέπει να στείλει ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία, πρόσθεσε, και το ΣΑ του ΟΗΕ, εκτός από την δήλωση του ΓΓ, να πάρει σαφέστατη τοποθέτηση με σκληρή γλώσσα. Και οι χώρες που μπορούν να μιλήσουν με τον κ. Ερντογάν, συνέχισε, να το κάνουν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται εμείς να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Να πείσουμε δηλαδή ότι είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Στην ερώτηση αν υπήρχε ομογνωμία στο Εθνικό Συμβούλιο για το ποιες θα είναι οι κινήσεις από δω και πέρα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν θέλω να λέω ψέματα, όχι. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την καταγγελία της Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ και την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τη θέση για ανάληψη σοβαρής πρωτοβουλίας για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου.

«Θέλω να καταδικάσω την ενέργεια της Τουρκίας πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη να αναιρεθεί» τόνισε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ενώ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαδάκης είπε ότι συμφωνούν στην καταδίκη της Τουρκίας για την ανακοίνωση που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατέθεσαν τις προτάσεις που ευελπιστεί να εισακουστούν για να μην χαθεί η Αμμόχωστος. «Αν χάσουμε την Αμμόχωστο, τότε θα χάσουμε τη μισή Κύπρο οριστικά», είπε.

Ερωτηθείς ποιο είναι το πιο δραστικό μέτρο που εισηγήθηκαν, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι σε πρώτη φάση η εισήγησή τους αφορά την ανάκληση ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους ψευδοαξιωματούχους, όπως είπε. «Στη συνέχεια, κλιμάκωση των μέτρων, αν δούμε ότι οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η εξέταση του θέματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων ενώ η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X